Kreikan poliisille pääsy kampukselle

T:Teksti:

Historiallinen akateeminen turvapaikka poistuu koulutusuudistusten myötä.

Kreikan koulutusjärjestelmä on muutoksen kourissa. Monet pelkäävät opetusministeri Anna Diamantopouloun ajamien, parlamentin elokuussa hyväksymien uudistusten luovan pohjaa korkeakoulutuksen yksityistämiselle.

Uudistusten myötä opintomateriaalit eivät enää ole ilmaisia ja opintoaikojakin rajoitetaan. Alempaan korkeakoulututkintoon saa pian käyttää kolme vuotta ja jatko-opintoihin vuoden. Jollei opiskelija suoriudu opinnoistaan määräajassa ja enintään kahdessa lisävuodessa, uhkaa häntä erottaminen. Lisäksi opintolainan saamiselle asetetaan ehtoja, minkä arvellaan olevan ensimmäinen askel tiellä lukukausimaksujen esittelyyn.

Yksi suurimmista muutoksista on kuitenkin historiallisen akateemisen turvapaikan poistuminen. Vuonna 1082 voimaan astunut, akateemista ilmaisunvapautta suojelemaan laadittu laki on estänyt poliiseilta pääsyn korkeakoulujen maille ilman syyttäjän lupa. Se luotiin osana laajempia sananvapauslakeja, vastauksena maata aiemmin hallineen juntan hirmutekoihin.

Juntta muun muassa murhasi kapinoivia opiskelijoita Ateenan Polyteknisessä korkeakoulussa marraskuussa 1973, lähetettyään sotilaita ja panssarivaunuja lopettamaan yliopiston valtauksen. Seuranneessa verilöylyssä arvellaan kuolleen 10-35 ihmistä.

Akateeminen turvapaikka on tähän asti taannun opiskelijoille suojan pidätyksiltä ja poliisiväkivallalta, ja se on vuosien ajan näytellyt merkittävää roolia opiskelijaprotesteissa sekä viime vuosien kansannousussa. Tuhannet opiskelijat osoittivatkin mieltään uudistuksia vastaan heti parlamentin äänestettyä niiden puolesta. Lisäksi he valtasivat protestia lähes sata yliopiston laitosta kautta maan.

Juntan käsissä henkensä menettäneitä muistetaan Kreikassa perinteisesti mielenosoituksilla marraskuun 17. päivänä. Tänä vuonna Thessalonikissa poliisit jahtasivat mielenosoittajajoukkoa Aristotle Universityn tiluksille ja pidättivät protestoijista yhden. Kyseessä oli ensimmäinen pidätys kampusalueella vuosikymmeniin.

 

Lähteet: Higher Education News, breakthechains.info

 

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Flickr