Kulttuuria kalasataman konteista

T:Teksti:

Rahtikontissa voi järjestää runoillan, punk-keikan tai polkupyöräbrunssin.

Punk-keikka, runoilta, karaokea, teatteriesityksiä. Polkupyöräbrunssi, jossa syödään ja korjataan pyöriä, sekä teemakirpputori, jolla myydään vain punaisia esineitä. Muun muassa tällaisia tapahtumia suunnitellaan Kalasatamaan ensi kevääksi. Erikoista on se, että kaikki tilaisuudet järjestetään rahtikontissa.

Timo Wright ja Eeva Astala yhdessä suunnittelutoimisto Partin kanssa isännöivät Bermuda Helsingiksi nimettyä merirahtikonttia, jossa kuka tahansa voi järjestää ilmaiseksi avoimia ja epäkaupallisia kulttuuri- ja kaupunkitapahtumia. Jos tapahtuma ei mahdu metallikontin sisälle, sitä voi laajentaa kontin ympäristöön. Konttia voi lainata kesäkuusta lähtien.

Wright sanoo, että kyseessä on kaupunkitilapoliittinen teko.

”Haluamme tarjota tilan, jossa kaupunkilaiset voivat oleskella ilmaiseksi, jossa ei tarvitse katsoa mainoksia tai kuluttaa rahaa. Kontissa voi järjestää epäkaupallista toimintaa, vaikka kymmenen hengen intiimin runoillan, ilman pääsylipputuloja tai ravintoloiden viinanmyyntitakuita. Siellä tehdään kulttuuria, jonka ei tarvitse olla taloudellisesti kannattavaa tai kerätä valtavaa yleisöä.”

Kalasatamassa nähtiin kulttuurikontteja jo viime vuonna. Tänäkin kesänä alueen 14 konttiin muuttaa ainakin kansalaisjärjestöjä kuten Dodo ja Oranssi. Lisäksi paikalla on taidekontteja, esimerkiksi Kuvataideakatemian ja Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun kuvataidekontit, sekä konttikahvila. Konttiaukion avajaisissa 21.5. on luvassa taidetyöpajoja ja keikkoja.

Maria Pettersson

Konttiaukion avajaiset 21.5. klo 12.

bermudahelsinki.blogspot.com