Lukukausimaksulaulu

T:Teksti:

Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa 116 opinto-ohjelmaa on saanut luvan kerätä lukukausimaksuja EU- ja ETA-alueen ulkopuolilta tulevilta opiskelijoilta. Kaikkia lukukausimaksuja ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta todennäköisesti summat liikkuvat 5000-8000 euron välillä. Tämän verran maksavat esimerkiksi Aalto-yliopiston keväällä alkaneet ohjelmat.

Mitä se tarkoittaa opiskelijalle?
Esimerkiksi sitä, että

Can’t pay to see your family ’cause it’s just not worth it
The only way you see your home is if you GoogleEarth it

Näin viestittivät viime kuussa The Student Poverty Song -nimisessä laulussa Kanadan Nova Scotian alueen opiskelijat, joiden lukukausimaksu on noussut noin 6000 euroon vuodessa. Alueen yliopistojen lukukausimaksut ovat nykyään maan korkeimpia ja keskiverto-opiskelija velkaantuu kandiopintoja tehdessään 30 000 Kanadan dollaria, noin 22 000 euroa.

Dalhousien yliopiston opiskelijaliitto otti asiaan kantaa musiikin muodossa. Videolla näytetään opiskelijoita pitelemässä kylttejä, joihin he ovat kirjoittaneet opintovelkansa määrän. Suurin osa summista liikkuu kymmenissä tuhansissa. Saman verran velkaantuvat Suomessa kokeiluun osallistuvat EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta saapuvat opiskelijat, elleivät he saa stipendejä. Helsingin yliopiston maksulliset ohjelmat alkavat tänä syksynä, je oa tarkoitus olisi, että ne voi kattaa stipendein.