Turvaa kodille

T:Teksti:

Arviolta joka toiselta opiskelijalta puuttuu kotivakuutus. Vuokralla asuvista kotivakuutus on Finanssialan keskusliiton tutkimuksen mukaan ainoastaan 54 prosentilla. Opiskelijoiden kotivakuutuksista ei ole tutkimustietoa, mutta liitto uskoo, ettei opiskelijoiden luku ole ainakaan sitä korkeampi.
Merkittävä opiskelijoiden vuokranantaja Hoas ei edellytä asukkailtaan kotivakuutusta, jos nämä eivät käytä asunnossaan pyykin- tai astianpesukonetta. Kuitenkin myös Hoas suosittelee vahvasti kotivakuutuksen ottamista. Millainen kotivakuutus kannattaa sitten ottaa?

Lähes kaikki vakuutusyhtiöt tarjoavat erityisiä nuorille aikuisille suunnattuja kotivakuutuksia. Ongelmana on, että vakuutusten vertailu on hankalaa. Onneksi tärkeimmät erot löytyvät muutamaa perusominaisuutta vertailemalla.
Vaikka vakuutuksen hinta on useimmille tärkein valintaperuste, pelkkää hintalappua ei kannata tuijottaa, sanoo vakuutusasiantuntija Mira Aarre Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.
”Opiskelija kuitenkaan harvemmin omistaa omakotitaloa, ja vasta niiden vakuutushinnoissa tulee suurempaa hajontaa.”
Hinnan sijaan pääosaan nousevat kotivakuutuksen ehdot: mitä kaikkea vakuutus kattaa ja mitä ei. Yhtiöiden vakuutusehdot kannattaa lukea tarkkaan. Niistä löytää muun muassa kirjavaa suhtautumista lemmikkieläimen aiheuttamiin vahinkoihin.
”Yksi ei korvaa lemmikin tyypillisellä käyttäytymisellä aiheuttamia vahinkoja. Toinen ei korvaa lemmikkien aiheuttamia vahinkoja ollenkaan”, Aarre kuvaa.

Kotivakuutuksen yhteyteen voi hankkia myös muita vakuutuksia omien tarpeiden mukaan. Paljon liikkuvan on luonnollista valita pakettiinsa matkustaja- ja matkatavaravakuutus.
Monet opiskelijat ovat urheiluseuran tai ammattiliiton kautta tapaturmavakuutettuja, ja myös yliopisto on vakuuttanut opiskelijat yliopistoelämään liittyvien tapaturmien varalta. Vakuutusasiantuntija Aarre suosittelee silti oman yksityistapaturmavakuutuksen ottamista, sillä urheiluseurojen ja vastaavien vakuutukset ovat suppeita.
Myös oikeusturva- ja vastuuvakuutukset kannattaa Aarteen mielestä ottaa. Oikeusturva tulee tarpeelliseksi, jos joutuu turvautumaan lakimiehen apuun riita-asiassa tai käräjöimään oikeudessa. Vastuuvakuutukseen voi joutua turvautumaan jo vuokrakämppää sisustaessa.
”Kun poraa uutta hyllyä seinälle, ei välttämättä tule selvittäneeksi, missä menevät vesiputket. Jos onnettomuus johtuu omasta huolimattomuudesta, vastuuvahinko korvaa taloyhtiölle aiheutuneen vahingon.”
Kaikissa vakuutuksissa tärkeintä Aarteen mielestä on, että vakuutuksen muistaa pitää koko ajan voimassa.
”Kannattaa pitää huolta, ettei se katkea edes yhdeksi päiväksi esimerkiksi muuttaessa. Siitä seuraa lähes aina ongelmia etenkin oikeusturvavakuutuksessa.”

Matti Markkola
Kuva Hans Eiskonen