Rahaa köyhille latinistimiehille

T:Teksti:

”Apuraha on tarkoitettu vähävaraisille nuorehkoille mieshenkilöille, jotka ovat suorittaneet syventävät opinnot latinan kielessä tai Rooman kirjallisuudessa ja jotka opettavat tai harjoittavat tutkimusta tällä alueella”, lukee Reinhold Ekholmin säätiön apurahan jakoperusteissa.

Mistä tällainen rajaus, säätiön sihteeri Hilla Halla-aho?
”Latinan- ja äidinkielenopettaja Reinhold Ekholm kuoli 70-luvun lopussa ja testamenttasi omaisuutensa tällaiselle henkilölle. Ehtona oli, että tämä olisi saanut ensin osan omaisuudesta. Sitten häntä piti seurata 10 vuotta. Jos hän olisi yhä alalla ja vähävarainen, hän saisi loput omaisuudesta. Klassillisfilologinen yhdistys oli testamentin toimeenpanija. Tehtävä osoittautui mahdottomaksi, joten omaisuus säätiöitiin.”

Syrjitäänkö tässä nuorehkoja vähävaraisia latinistinaisia?
”Siitä on valitettu ja asia selvitetty. On olemassa esimerkiksi Konkordia- liitto, joka jakaa apurahoja vain naisille. Testamentti on yksityisoikeuden piiriin kuuluva asia. Jos joku haluaa testamentata omaisuutensa vaikka yksisilmäisille, niin ei siihen ole kellään mitään sanomista.”

Kuka on riittävän vähävarainen?
”Olemme pyytäneet hakemuksen liitteeksi selvityksen taloudellisesta asemasta. Käytännössä tämä ei ole tuottanut ongelmia, koska ihmiset, jotka hakevat tällaista pientä stipendiä, ovat vähävaraisia.”

Entä kuinka vanha sitten on nuorehko?
Nykyisin 35-vuotias. Ikäraja oli aiemmin 30, mutta sitä on sittemmin tarkistettu.

Ninni Lehtniemi