Vararehtori: Demokratia ei kelpaa Kumpula-seuralle

T:Teksti:

Kumpulassa on kehkeytynyt lihava riita kampukselle rakennettavasta joukkoliikennetiestä. Helsingin yliopiston vararehtori Markku Löytönen arvostelee tietä vastustavaa Kumpula-yhdistystä kovin sanoin.
”He ovat alusta asti vastustaneet koko kampusalueen syntyä. Muuta argumenttia heillä ei ole, kuin että heistä ei ole kivaa, että heidän tuttu ja turvallinen lenkkeily- ja ulkoilukallionsa rakennettiin.”
Joukkoliikennekatua vastustaa myös Vallilan siirtolapuutarha-yhdistys. Löytönen ei ymmärrä yhdistyksen argumenttia, että tiestä aiheutuisi häiriötä.
”Kyseessä on joukkoliikennekatu, jolla kulkisi 20 minuutin välein ehkä yksi linja-auto suuntaansa. En nyt oikein jaksa uskoa, että se häiritsisi heidän kesänviettoansa.”
Löytönen ei näe tulevaisuutta kumpulalaisten ajatusmaailmalle.
”Tämmöisiä pieniä kyläsaarekkeita ei voi oikein metropolissa olla. Kaupunkirakenne tiivistyy väistämättä. Minusta on hyvä, että se tiivistyy suunnitellusti niin kuin Pohjoismaissa on tapana. Kaupungin rakentamisesta päätetään edustuksellisesti kunnissa. Heille nyt sitten vaan tämä ei ole tahtonut kelvata.”

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi helmikuun alussa suunnitelman Pietari Kalmin kadun jatkamisesta Kumpulan yliopistoalueelta Vallilan poikki Kätilöopistolle.
Joukkoliikennetietä pitkin kulkisi tulevaisuudessa linja 506, niin sanottu Tiedelinja, joka yhdistää Aalto-yliopiston kampukset TKK:sta Taikiin.
Ilmatieteenlaitos, Merentutkimuslaitos ja yliopisto haluavat reittimuutoksen, koska se lyhentäisi matkaa Pasilan asemalta ja tekisi alueesta esteettömämmän.
”Nykyisin kaikilta bussipysäkeiltä tänne pitää nousta jyrkkiä mäkiä, jotka talvella ovat usein liukkaita”, kertoo johtaja Mikko Alestalo Ilmatieteenlaitokselta.
Asukkaat vastustavat tietä, koska se kulkisi suositun ulkoilualueen halki. Asukasyhdistys on järjestämässä mielenosoitusta.
Facebookissa Ei katua Kumpulanlaaksoon! -ryhmään kuuluu lähes 1 700 jäsentä.
Kumpula-yhdistyksen johtokunnan jäsen, Helsingin yliopiston terveystieteiden keskuskirjaston informaatikko Ulla Neuvonen arvostelee yliopiston johdon toimintaa asiassa.
”Haluaisin nähdä yliopistolla myönteisemmän asenteen ympäröivään alueeseen. Se, että tullaan jonnekin ja ruvetaan vaatimaan ympäristöä uusiksi oman tarpeen perusteella, tökkii pahasti.”
Tietä vastustavan liikkeen aktiivi Suvi Heinonen ei usko opiskelijoiden haluavan tietä, vaikka yliopisto on esiintynyt myös heidän nimissään.
”Olen itse aikoinani opiskellut Turun yliopistossa, joka myös oli mäellä. Ei tullut mieleenkään vaatia, että sinne olisi pitänyt päästä bussilla.”

Kumpulan opiskelijoiden keskuudessa tiehanke ei herätä kovin suuria intohimoja.
”Ainoastaan tietä kannattavat ovat olleet äänessä. Aika vähän asiasta ollut keskustelua, mitä nyt alkusyksystä joku keräsi sähköpostilistoilla nimiä tien puolesta”, sanoo meteorologian opiskelijoiden ainejärjestön Synop ry:n puheenjohtaja Johannes Häkkinen.
”Eivät ihmiset sitä mitenkään äärettömän aktiivisesti kaipaa. Toisaalta liikuntaesteiset opiskelijat olisivat erittäin tyytyväisiä siihen”, arvioi tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden ainejärjestön TKO-älyn puheenjohtaja Markus Penttilä.

Ninni Lehtniemi
Kuva Tuomas Karppinen