Kävin Kumpulassa, perkele!

T:Teksti:

Nyt vihertää ja pahasti. Kävin nimittäin kaverin tupareissa Kumpulassa. Kävelin bussipysäkiltä vehreiden puutalojen keskelle. Ihastelin pihoja ja kaunista, rauhallista ympäristöä.

Kaverini opiskelijuuden tietäen lohdutin kuitenkin itseäni: eihän tämänkään opiskelijan koti mikään luksuslukaali voi olla, etenkin kun kyse on HOASin asunnosta, että varmasti joku rikkoo Kumpulan idyllin ja voidaan olla yhdessä sitä mieltä, että opiskelija-asuminen on kamala välitila, josta pitää päästä nopeasti pois.

Vielä mitä! En olisi voinut olla enempää väärässä. Siellä ihan keskellä keväisen Kumpulan vehreyttä oli maailman viihtyisimmän näköinen, idyllinen rivitaloryhmä. Jotta homma olisi vieläkin enemmän epäreilua, rivarit olivat kahdessa kerroksessa. Joku asuu siis opiskelija-aikanaan ihan oikeassa kodissa, jossa on a) tilaa b) piha ja c) kaunis ympäristö.

Täällä jotkut asuu.

Kodeissa oli piha, jolla seisoi grilli, joissakin myös lastenrattaat. Yhteinen piha-alue oli viihtyisä ja vehmas, ympäristö täynnä viehkeitä, piparkakkutaloja muistuttavia puurakennuksia. Kaverilla oli  matto kuivumassa takapihalla. Asumisen ilmapiiri on siis sellainen, että kukaan ei vie toisen omaa, vaan pihallaankin voi säilyttää omia asioitaan lukitsematta niitä moninkertaisilla munalukoilla.

Ottaa päähän aivan helvetin paljon. Olen mielettömän kateellinen ja ihmettelen mitä kaverini on tehnyt, että hän on ansainnut tuollaisen. Eikö jokaisella HOASin asukkaalla pitäisi olla oikeus yhtäläiseen, samanarvoiseen asumiseen? Miksi jotkut maksavat tismalleen saman verran vuokraa kuin me murjustamme, mutta asuvat moninkertaisesti viihtyisämmin? Millä perusteilla asukkaat valitaan kohteisiin?

Jollakulla voi käydä mieletön tuuri asumisen suhteen, kuten kaverillani tai jollakulla, joka pääsee luksuskiinteistöön vaikkapa Linnankujan kiinteistöön Katajanokalle elämään idyllielämää. Kaikki kierrättävät, naapurit ovat sopineet pelisäännöt, ympäristö on tyrmäävän upea ja asuminen täsmälleen saman hintaista kuin betonikolosseissa.

Täytyykin kysyä vielä kerran, millä ihmeen perusteilla näitä asuntoja jaetaan? Me olemme ihan tavallinen, mukava opiskelijapariskunta kuten Kumpulassa asuva kaverini. Silti meille ei ole missään vaiheessa tarjottu mitään muuta kuin kerrostaloasuntoja kamalissa paikoissa. Nykyinen asuinrakennuksemme on huonokuntoinen betonikammotus homeisella saunalla, kellariin murtaudutaan kerta toisensa jälkeen – lukoista huolimatta.Yhtenä kertana löysimme kodittoman kuorsaamasta rappukäytävästä.

Toisilla on piha, koti ja mahdollisuus ihan oikeaan elämään, siinä missä odotamme sitä hetkeä, että pääsisimme jonnekin muualle, pois opiskelija-asunnosta aloittamaan oikean elämän.

Epäreilua.