Ongelmallista päivää Yleisradion Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén! Olisiko sinulla hetki aikaa dialogille?
Joo, tuota, mun tehtävät on luovat sisällöt ja media. Siihen kuuluu luovien sisältöjen lisäksi media ja markkinointi. Organisaatio on nimeltään Yle, luovat sisällöt ja media.
Selvä. Me täällä Ylioppilaslehden kulttuuritoimituksessa olemme tulleet siihen tulokseen, että paitsi me 1990-luvun lapset, myös 1990- luvun lastenohjelmat ovat ikääntyneet huonosti. Maailma on muuttunut nopeasti sen jälkeen, kun suoritin sukupuolentutkimuksen perusopinnot. Miten on oman ikääntymisesi laita?
Ikää tulee ihmiselle, sille ei voi mitään. Mutta olen koko Yle-urani työskennellyt lasten- ja nuortenohjelmien parissa niin voisin väittää, että aika hyvin ymmärrän, missä mennään.
”Se on aika syvä analyysi Muumeista.”
90-luvun lastenohjelmista rakastetuin on Muumilaakson tarinoita, jonka edistykselliseksi naamioidusta perhekäsityksestä kirjoitin hiljattain esseen Instagram-storyyni. Muumit opettaa, että ydinperhe on niin ahdistava ajatus, että sitä täytyy paeta ”Yksinäisille vuorille”. Mitä siitä pitäisi ajatella?
Se on aika syvä analyysi Muumeista, joissa on paljon monenlaisia teemoja. Ystävyyttä ja itsenäistymistä ja kaikkea sellaista. Kirjoitettuna tietysti aikakautensa tuotos eli aika vanha.
Jaksossa 27 Muumipapan Jenni-täti tarjoaa papalle matkalaukullista kultakolikoita. Muumipappa kieltäytyy ennakkoperinnöstä ideologisiin syihin vedoten. Onko ihmekään, jos ”lumihiutaleiksi” moitittu sukupolvi tuntee vetoa kommunismiin, kun lapsuuden keskeiset rakennuspalikat antavat työstä ja toimeentulosta näin vääristyneen kuvan.
Okei, mä en muista tollasta tapausta Muumeista. Mutta ihan mielenkiintoinen ajatus. Voisi se Muumipappa kieltäytyä siitä muistakin syistä, ilman että se viittaisi mihinkään poliittiseen liikkeeseen.
Muumipappa vetoaa nimenomaan siihen, että hän pitää rahaa lähtökohtaisesti epäilyttävänä.
Mä luulen, että se on sitä 60-luvun henkeä, jolloin oli kapitalismin ja rahan vastainen liike.
Suomi tarvitsee talouskasvua, joten eikö ole aika vastuutonta opettaa tällaista rahavihamielistä maailmankuvaa?
Varmasti, jos sitä laajalla skaalalla opetetaan.
Muumilaakson tarinoille on tunnusomaista sen tapa esittää viranomaiset hyödyttöminä tai jopa mielivaltaisina. Yhdessä jaksossa Eläintarhan miehet sieppaavat muumit ja vievät heidät väärin perustein vangeiksi eläintarhaan. Muumilaakson poliisi käyttää työaikansa Mymmelin stalkkaamiseen, posteljooni jahtaa lapsia. On tuskin yllättävää, että nuorten luottamus suomalaista yhteiskuntaa kohtaan rapautuu, kun keskeisiä instituutioita kohtaan lietsotaan tällaisia ennakkoluuloja?
Suomihan on viranomaisiin eniten luottava maa.
*Huokaa*
Mutta kuinka kauan?
No en tiiä, noita Muumeja ei meillä nykyään enää näytetä.
Rölliä on kritisoitu sen tavasta esittää maaseutujen matalasti koulutetut miehet likaisina ja lapsia säikyttelevinä otuksina, jotka eivät ole valtionosuuksista huolimatta päässeet kunnallisen hammashoidon piiriin. Nämä negatiiviset kertomukset vaikuttavat mielikuviin maaseudusta. Kantaako Yle vastuun maaseudun autioitumisesta?
*Huokaa*
No siis jos yleensä kysytään, että kantaako Yle vastuun maaseutujen autioitumisesta, niin varmasti osittain, koska meidän täytyy palvella kaikkia suomalaisia tasavertaisesti. Rölli on minusta näyttelijän luoma satuhahmo, jota Yle ei edes omista, vaan näyttelijä itse. Hän on varmaan keksinyt tämmöisen metsän eläimen, jolla ei ole paljoakaan tekemistä maaseudun nuorten miesten kanssa.
Se, että Yle on valinnut tällaista ohjelmaa esittää, kertoo minusta siitä, että taiteilijan ongelmallinen käsitys metsässä asumisesta hyväksytään. Sitä ei ainakaan selkeäsanaisesti tuomita.
Mä uskon, että sen ajan tekijät on mieluummin ajatelleet satumetsää ja satuolentoja.
Myös Joulupukki ja noitarumpu -elokuvan antama kuva Lapin sairaanhoitopiirin kyvystä hoitaa tavallista sitkeämpää flunssaa on nykyaikana vähintäänkin arveluttava.
Noitarumpu esitetään aina jouluisin ja se herättää pienen keskustelun siitä saamelaisnäkökulmasta. Ei siinä mun mielestä hirveästi Lapin sairaanhoitopiiriä kuvata.
Joulupukki sairastuu tarinan alussa infektioon, joka saadaan hoidettua vain taikakeinoin. Eikö Lapin sairaanhoitopiiri Yleisradion mielestä pysty vastaamaan tavalliseen kausi-influenssaan?
Pitäisi varmaan kysyä Mauri Kunnakselta, onko hänen näkemyksensä mukaan Lapin sairaanhoitopiirin toiminta ollut siihen aikaan niin huonoa.
”No, se on sitten katsojan silmässä.”
Mutta ei täysin voida sulkea pois, etteikö kyse olisi myös terveydenhuollon resursseista.
No, se on sitten katsojan silmässä.
Aiotteko poistaa nämä ongelmalliset sisällöt saatavilta, jos vähintään viisi ihmistä vaatii?
Joitakin sisältöjä me ollaan poistettu aktiivisesta käytöstä. Tässä pitää Yleisradion puolelta aina muistaa se, että meillä on Elävä arkisto, joka arkistoi myös sellaista, joka ei enää ole hyväksyttävää.
Pitääkö haitallista maailmankuvaa olla lasten saatavilla?
Ei se arkisto niin helposti ole lasten saatavilla. Internet on täynnä asiaa, joka on kenen tahansa saatavilla. Historiaa ei mun mielestä saa muuttaa.
Kiitos paljon. Haluaisitteko muuten ostaa Ylioppilaslehdeltä ohjelmistollenne edullisen peruutusturvan?
*Nauraa*
Okei, paljon sellanen maksaa?
Me voidaan laittaa mediakortti tulemaan, niin kyllä teille varmasti löydetään sopiva ratkaisu.
Kuulostaa kiinnostavalta. Tutkitaan.