Asiaton kysymys: Vetääkö menestys nöyräksi, Woltin perustaja Juhani Mykkänen?

Ylioppilaslehti kysyy sen, mistä valtamedia vaikenee.

Ylioppilaslehden taloustoimitus.

Mykkäsen Juhani tässä terve! Soitin sulle tässä sillä, että mitä siellä on oikein juonittu. Ymmärsin, että kyseessä olisi tällainen juttuformaatti, joka on snadisti kieli poskessa, oliks näin?

Joo. Konseptin nimi on Asiaton kysymys. Viime lehdessä tutkiva journalisti yritti selvittää Jan Vapaavuoren tulevaisuuden suunnitelmia, ja nyt suhun on yhteydessä tosi innokas taloustoimittaja, jota kiinnostaa Woltin tarina.

Okei, joo, kyllä. Lähtökohtaisesti suhtaudun myönteisesti. Yksi asia vain, että tuommoinen formaatti, jossa on kai tarkoitus kysyä nasevia kysymyksiä, niin toi lähettiaihepiiri on semmoinen, että se herättää paljon yhteiskunnallista keskustelua. Se on tosi tärkeä ja olennainen keskustelunaihe, mutta mä en millään tavalla halua puhua siitä asiasta missään muussa kuin vakavassa ja kunnioittavassa sävyssä.

Voin spoilata sen verran, että esimerkiksi orja-sanaa ei käytetä kertaakaan tässä haastattelussa.

Kun se on aidosti monimutkainen asia, jossa on kyse ihmisten elinkeinosta ja asemasta työmarkkinoilla.

Joo, no jos sopii, niin mä esittelen itseni vielä uudestaan, niin mä pysyn käsikirjoituksessa.

Jeps.

Ylioppilaslehden riippumattomasta taloustoimituksesta päivää Juhani Mykkänen! Onks paha paikka?

Voin puhua!

Hei, ensinnäkin tosi isot onnittelut: Wolt on tehnyt suomalaista yrityshistoriaa ja kerännyt satojen miljoonien kasvurahoituksen. Kerro hei ihan rehellisesti, onks mahtava fiilis?

Ollaan tosi iloisia. Tää on iso luottamuksen osoitus (*taustalta kuuluu iPhonen tekstiviestiääni*) sille, mitä (*taustalta kuuluu iPhonen tekstiviestiääni*) tehdään noin niin kuin yrityksenä, että on hyvä fiilis.

Miksi juuri Wolt onnistui tässä maailmanvalloituksessa? Sori mä tiiän, että tää ei oo välttämättä hirveän helppo kysymys.

Öö, hyvin paljon kyse on onnesta. Me satuttiin aloittamaan yrityksen rakentaminen oikealla toimialalla ja sellaisesta maasta, jossa tällaista yritystä ei missään nimessä kannattaisi yrittää lähteä rakentamaan.

Mä johdan itsekin täällä Ylioppilaslehdessä aika menestyvää liiketoimintaa, ja on pakko sanoa, että Suomessa on kyllä menestyminen tehty monella tapaa aika vaikeaksi. Onks sulla samanlainen kokemus?

(*Pirteästi*) Ei ole samanlainen kokemus! Mulla on semmoinen kokemus, että Suomessa on poikkeukselliset mahdollisuudet menestykseen! Täällä on matala korruptio, hyvä terveydenhuolto, erittäin hyvä koulutusjärjestelmä, myönteinen startup-kulttuuri ja näin edespäin.

No tosi hyvä, jos sä pystyt suhtautumaan positiivisesti. Musta itsestä tuntuu – sori kun mä nyt jauhan tästä – että monet työelämän rakenteet on meillä aika jäykkiä. Esimerkiksi nämä toimitussihteerit ja art director täällä kuuluvat liittoon, niin meidän toiminta ei ole ollenkaan niin leania kuin se voisi olla.

 *Mykkänen naurahtaa*

*Mykkänen huokaisee syvään*

Ymmärrän…

Kiitos. Ajattelin, että tästä voi näin johtajien kesken vähän avautua ja vaihtaa ajatuksia.

Mä en oo johtaja, mulla ei oo yhtään alaista.

Mutta itseäänhän voi aina johtaa.

Se on tosi vaikeeta, potkut tekis mieli antaa joka päivä.

Vitsi kun pääsis antaa oikein kunnolla potkuja.

*Mykkänen nauraa*

Steve Jobs sanoi joskus hirveen hyvin, että ihmiset, jotka ovat tarpeeksi hulluja luulemaan, että he muuttavat maailmaa, ovat just niitä, jotka sen lopulta tekevät!

Maailmaa ovat varmasti muuttaneet myös monet täyspäiset, jotka ovat olleet hyvin rauhallisia, mutta myös monet hullut.

Bongasin just, että jäbä on menossa Hesarin Visioon kolumnistiksi. Se on varmaan mahtava tilaisuus levittää teidän messagea – ja hyvää mieltä?

Oon erittäin tarkkaan sopinut Hesarin kanssa ihan omasta toiveestani, että en tule kolumnissani käsittelemään asioita, jotka on Woltin intresseissä.

Alustatalouden haasteista käytävä kriittinen keskustelu on tarpeen, mutta ainahan tulee vähän kupruja, kun ruvetaan tekemään uutta. Johtuuko vastareaktio siitä, ettei Suomessa ymmärretä kasvuyritysten haasteita?

Ei se siitä johdu! Musta tuntuu, että kritiikki johtuu siitä, että on ihan aito huoli. Ihmiset oikeasti välittävät toisistaan. Halutaan, että ihmiset eivät ole epätasa-arvoisessa asemassa. Samalla ihmisillä on huoli siitä, että tuleeko isoista teknologiarityksistä liian isoja ja käyttävätkö ne liikaa valtaa. Ne kritiikin taustalla olevat huolet on tosi ymmärrettäviä.

Just näin. Ja lopuks on pakko vielä kysyä yhtä juttua, sori jos tää on liian vaikee kysymys, mutta mitä suomalaiset vois tästä Woltin huikeesta menestystarinasta oppia?

*Mykkänen on yhdeksän sekuntia hiljaa*

Mä… No tekis mieli sanoa, että oikeastaan mistä tahansa asiasta voi kuka tahansa oppia paljonkin varmasti.

Suomalainen kateus ei ole vaivannut täällä?

Ei oo kyllä. Omassa ystäväpiirissä ainakin ihmiset on lähinnä ollu tosi iloisia siitä, että Woltilla on menny hyvin. Ja tosi usein on tullu sanoo vaikka, että onpa kiva kun teidän asiakaspalvelussa on kivoja tyyppejä töissä tai että onpa kiva käyttää sitä äppiä.

No hyvä kuulla. Kudos haastattelusta kuten meillä bisnesmaailmassa sanotaan.

Kudos, kudos.