Ryhmät vaativat YTHS:n erillisverotusta alas ja ryhtiliikettä kestävyyskriisissä – Lue kooste ensimmäisestä edarivaalipaneelista

Kaikki ryhmät kannattivat jäsenmaksutonta ylioppilaskuntaa. Linjapaperiin panelistit sen sijaan kaipasivat keskenään hyvin erilaisia muutoksia.

T:Teksti:

|

K:Kuvat: Kuvakaappaus/Hyy

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta järjesti torstaina 22. lokakuuta edustajistovaaliryhmille vaalipaneelin, jossa se selvitti ehdokasryhmien kantoja muun muassa Hyyn rahankäyttöön ja ylioppilaskunnan tärkeimpiin tehtäviin.

Facebook-livenä järjestetyssä vaalipaneelissa oli kaikkiaan kymmenen osallistujaa, yksi kustakin ehdolla olevasta ryhmästä: Henri Kaarakainen (HELP), Emma Heikkilä (SNÄf), Kim Sjöström (Liberaalinen vaaliliitto), Riina Karvonen (Osakunnat), Sampsa Granström (HYAL), Aleksanteri Gustafsson (Opiskelijoiden sosiaalidemokraattinen yhdistys), Titta Hiltunen (Sitoutumaton Vasemmisto), Oona Käyhkö (HYYn Vihreät), Jeremias Nurmela (Kokoomuksen opiskelijat), Eeva Linnainmaa (Keskeiset).

Tilaisuuden moderaattorina toimi ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jussi Nuortimo.

Nuortimo tiedusteli panelisteilta, mitä he tekisivät, jos yhteiseen käyttöön saataisiin huomattavasti enemmän rahaa kuin nyt. Kaikki osallistujat ilmoittivat, että rahaa tulisi käyttää ylioppilaskunnan jäsenmaksun poistamiseen. Hyyn tavoitteena on jäsenmaksun poistaminen vuonna 2025.

Moderaattori kysyi osallistujilta, mikä on heidän mielestään Hyyn tärkein tehtävä.

Liberaalisen vaaliliiton Kim Sjöström ei vastannut suoraan kysymykseen, vaan sanoi, että Hyyn tulisi poistaa omat pakkojäsenyytensä. ”Piste”, hän päätti vastauksensa.

Aleksanteri Gustafsson Opiskelijoiden sosiaalidemokraattinen yhdistys -ryhmästä kuittasi Sjöströmille koettavansa itse ”myös vastata kysymykseen”. Hän piti Hyyn tärkeimpänä tehtävänä opiskelijoiden edunvalvontaa.

Henri Kaarakainen HELP-ryhmästä oli samaa mieltä. Hän lisäsi, että tarvittaessa Hyy voi ”nipistää” muista asioista, muttei edunvalvonnasta.

Emma Heikkilä SNÄf-ryhmästä oli samaa mieltä Gustafssonin ja Kaarakaisen kanssa ja nosti esiin myös opiskelijoiden oikeuksista puhumisen yliopistolla ja yhteiskunnassa.

Myös Osakuntia edustava Riina Karvonen ilmoitti ryhmänsä pitävän edunvalvontaa kaikkein tärkeimpänä.

Samaa sanoi HYALin Sampsa Granström: ”Edunvalvonta on ylioppilaskunnan ydintehtävä.”

Sitoutumattoman Vasemmiston Titta Hiltunen piti vaikuttamista Hyyn ykköstehtävänä.

Oona Käyhkö HYYn Vihreistä sen sijaan näki edunvalvonnan ja opiskelijoiden puolustamisen yliopistolla ja yhteiskunnassa kaikkein keskeisimpinä Hyyn tehtävinä.

Jeremias Nurmela kertoi Kokoomuksen opiskelijoiden pitävän Hyyn ydintoimintana edunvalvontaa.

Samaa mieltä oltii Keskeisissä. Eeva Linnainmaa totesi, että ryhmän mielestä Hyyn tärkein tehtävä on tasa-arvoinen edunvalvonta.

Enemmän eriäviä mielipiteitä herätti sen sijaan kysymys siitä, mitä osallistujaryhmät muuttaisivat Hyyn linjapaperissa.

Kim Sjöström Liberaalisesta vaaliliitosta totesi, että YTHS-erillisverotus pitäisi poistaa, koska Helsingin kaupungissa terveyskeskusten käyttäminen on jo muutenkin maksutonta.

Henri Kaarakainen HELP-ryhmästä vastasi, että siirtäisi koulutuspolitiikan ja opiskelijoiden edunvalvonnan ykkösprioriteetiksi heti linjapaperin alkuun.

Emma Heikkilä, SNÄf-ryhmästä kaipasi Hyyltä aktiivisuutta mielenterveys- ja monikielisyyskysymysten ajamisessa ja ilmastokriisin torjumisessa.

Riina Karvonen Osakunnista toivoi, että ylioppilaskunta tukisi eri tahoja järjestämään opiskelijoille asuntoja ja totesi, ettei tämä kuulu pelkästään Hoasille.

Sampsa Granström, HYAL:sta halusi, että mielenterveyspalveluja parannettaisiin.

Aleksanteri Gustafsson Opiskelijoiden sosiaalidemokraattisesta yhdistyksestä totesi myös, että opiskelijoille tarvitaan parempia mielenterveyspalveluita.

Titta Hiltunen Sitoutumaton Vasemmisto -ryhmästä sanoi, että vastedes yhteisestä budjetista yksi prosentti tulisi käyttää kehitysyhteistyöhön, kun nyt tähän tarkoitukseen käytetään 0,7 prosenttia.

Oona Käyhkö HYYn Vihreät -ryhmästä toivoi Hyyltä ryhtiliikettä kestävyyskriisiin liittyvissä asioissa toimimisessa.

Jeremias Nurmela Kokoomuksen opiskelijoista kertoi ryhmänsä kannattavan ylioppilaskunnan pakkojäsenyydestä luopumista.

Eeva Linnainmaa Keskeisistä nosti esiin sen, että Hyyn tulisi käyttää vastedes lähteenään ainoastaan tutkittua tietoa ja mieluusti kotimaista.

Hyyn edustajistovaaleja vietetään 28.–30. lokakuuta ja 2.–4. marraskuuta. Ylioppilaskunnan jäsenet voivat osallistua sähköiseen vaaliin täällä.