HYY tyrmää Guggenheimin

T:Teksti:

Ei Guggenheimia Helsinkiin, linjaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY. Sen mielestä museo on kohtuuttoman kallis turistikohde.

Guggenheim-linjaus sisältyy HYYn kaupunkiohjelmaan vuosille 2012-2015. Ohjelmalla halutaan vaikuttaa kaupungin virkamiehiin, syksyn kunnallisvaalien ehdokkaisiin ja muuhun kabinettien väkeen.

Osaan vaatimuksista voi varmasti lähes jokainen opiskelija samaistua. Kukapa ei haluaisi ilmaiseksi museoon? Moni ohjelman linjaus on kuitenkin kiistanalaisempi.

 

HYY vaatii kaupunkialueille ruuhkamaksuja ja rakentaisi Talin golf-kentän sekä Malmin lentokentän asuinkäyttöön. Joukkoliikenne tulisi muuttaa pitkällä tähtäimellä ilmaiseksi. Näistä kohdista edustajisto väänsi pisimpään, sanoo HYYn hallituksessa kaupunkiasioista ja kunnallisvaalivaikuttamisesta vastaava Hanna Hannus.

Lopulta linjaukset hyväksyttiin reilulla enemmistöllä.

”Asuminen ja liikkuminen ovat jokaisen arkea lähellä ja herättävät tunteita. Keskustelu edustajistossa oli vilkasta ja hyvää.”

Edustajisto kuitenkin lykkäsi ohjelman hyväksymistä kahdesti. Niinkö kiistelty paperi oli?

Lähinnä kyse oli päätösten, kuten HYYn budjetin ja hallitusohjelman ruuhkasta, sanoo Hannus.

”Ei ollut hedelmällistä käsitellä kaupunkiohjelmaa siinä vaiheessa, kun oli istuttu viisi tuntia.”

 

Alun perin ohjelman piti ottaa kantaa siihen, onko Helsingin kaupungin järkevää investoida ydinvoimaan.

”Osa edaattoreista koki, että se olisi linjannut kannan ydinvoimaan yleensä. Ydinvoimaa on pidetty kysymyksenä, johon HYYn ei kannata ottaa kantaa, koska opiskelijat ovat puolesta ja vastaan.”

Hannuksen mielestä ei kuitenkaan ole kummallista, että pieni joukko ottaa 30 000 opiskelijan puolesta kantaa Guggenheimiin tai ruuhkamaksuihin.

”Ihan samalla tavalla päätöksiä tehdään eduskunnassa ja kaupunginvaltuustoissa. Edustajistovaaleissa kaikilla yliopiston opiskelijoilla ollut mahdollisuus vaikuttaa näihin kysymyksiin.”

Kyseessä on HYYn kolmas kaupunkiohjelma.

 

Veera Jussila

Kaupunkiohjelmaan voi tutustua HYYn verkkosivuilla hyy.helsinki.fi.