Ehdokasmäärä romahti edustajistovaaleissa

T:Teksti:

Lokakuun edustajistovaaleissa on alustavasti 619 ehdokasta. Kaksi vuotta sitten heitä oli 918. HYYn edustajistovaalien ehdokasasettelu päättyi eilen puolilta päivin. Keskusvaalilautakunta vahvistaa ehdokkaat kokouksessaan ensi torstaina 29. syyskuuta. Edustajistoon valitaan 60 henkilöä.

Eikö ylioppilaskuntapolitiikka enää kiinnosta opiskelijoita vai missä on vika?

Ylioppilaskunnan pääsihteeri Katariina Styrman arvelee, että ehdokasmäärän lasku johtuu muun muassa siitä, että nyt valittava edustajisto istuu vain vuoden, jotta tulevaisuudessa yliopiston hallintovaalit eivät olisi samana syksynä kuin edustajistovaalit. Toisekseen kaksi vuotta sitten edustajistovaaleissa oli tavallista enemmän ehdokkaita. Ehdokaslistat pistettiin kiinni tänä vuonna myös vähän viime vaaleja aikaisemmin. Rekrytointiaikaa oli vähemmän.

Osakuntien listalla on käynyt suurin ehdokaskato. Heillä on kaksisataa ehdokasta vähemmän kuin viime vaaleissa. Tänä vuonna ehdokkaita on 161. Vaalipäällikkö Matti Lehto ei ole pettynyt ehdokassaaliiseen.

”Aikaisemmin olemme ajatelleet, että mitä enemmän ehdokkaita sitä enemmän ääniä, mutta eihän se ole aina niin mennyt.”

Ehdokasmäärän romahdus ei kieli Lehdon mukaan siitä, että opiskelijoiden kiinnostus osakuntia kohtaan olisi laimentunut.

”Osakuntalaisten määrä on mielestäni puolestaan lisääntynyt ja osakuntiin liitytään tosi mielellään. Voi olla, että ihmiset ovat niin kiireisiä uusien tutkintoaikarajausten takia, että joitain juttuja jää helposti pois, ja vaikuttaminen HYYssä on ehkä yksi niistä.”

Yli puolet viime vaaleja vähemmän ehdokkaita on myös Svenska Nationer och Ämnesföreningarilla. Snäf:in listalla on tällä kertaa vain 18 vaaliehdokasta.

”Halusimme tänä vuonna panostaa siihen, että ehdokkaamme olisivat todella kiinnostuneita meistä. Emme halunneet pakottaa ketään mukaan vaaleihin. Viime kerralla meillä oli paljon ehdokkaita, jotka saivat vain pari ääntä”, selventää vaalipäällikkö Elin Andersson ehdokasrekrytointia tänä vuonna.

Viime vaaleja enemmän ehdokkaita on Help-vaalirenkaalla, johon tänä vuonna liittyi myös kansainvälisten opiskelijoiden etuja ajava Tsemppi, ja Akateemisilla piraateilla.

Piraatit osallistuvat edustajistovaaleihin toista kertaa. Ehdokkaita on nyt kymmenen, eli määrä on viime vaaleihin verrattuna tuplaantunut.

”Olemme onnistuneet kahden vuoden aikana verkostoitumaan hyvin yliopistolla ja kiinnostus meitä kohtaan on kasvanut”, ryhmän puheenjohtaja Joonas Mäkinen sanoo.

Viime vaaleissa oikeasiipi muodosti Pelastusrengas-ryhmittymän, kun taas tänä vuonna oikeisto on järjestäytynyt Oikea suunta -vaalirenkaaksi, jossa on Leijona 1,2 ja 3 -listat, jotka edustavat kokoomusopiskelijoita, eli Kansallisia Ylioppilaita. Keskustalla ja kristillisdemokraateilla on renkaassa myös omat listansa.

Maailmanpyörä-vaalirenkaan muodostavat taas Sitoutumaton vasemmisto ja HYYn Vihreät.

Edustajistovaalit käydään yliopistolla 18.-19.10. Ennakkoäänestys on 12.-13.10.

 

Ehdokasmäärät

Ryhmittymä ja ehdokkaat 2009 / 2011

HELP 75 / 101

HYAL  129 / 116

Piraatit  4 / 10

Liberaalinen vaaliliitto 3 / 2

Maailmanpyörä (Sitoutumaton vasemmisto ja HYYn Vihreät) 120 / 92

Oikea suunta (mm. Kansalliset Ylioppilaat, KD Nuoret ja Keskeiset) 92

Opiskelijademarit 32 / 24

Osakuntien suuri vaalirengas 362 / 161

Perussuomalainen vaaliliitto 3 / 3

SNÄf r.f. 42 / 18

 

Sanat Maria Ruuska