Hyyn edustajisto aloitti tiukan budjettiväännön – osa ryhmistä pitää jäsenmaksun korottamista pakollisena

Hyyn rahahuolet jatkuvat, ja edustajistossa väläytellään sekä jäsenmaksun korottamista että tuntuvia leikkauksia.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalla (Hyy) on edessään taloudellisesti vaikeat ajat.

Hyy toimii tällä hetkellä noin 800 000 euron vajeella, eli käytännössä edessä on väkisinkin jäsenmaksujen korotuksia, leikkauksia tai sekä että.

Talousongelmat eivät tule varsinaisesti yllätyksenä, sillä Hyyn omistama, ravintola- ja kiinteistöbisneksestä vastaava Ylva on jo pidempään kärsinyt nousevista koroista. Ylva pyörittää Unicafe-ravintoloita ja vastaa Hyyn rakennushankkeista, kuten Hakaniemen Lyyra-toimistokorttelista ja keskustan Grand Hansa -hotellista.

Hyyn tavoitteena on ollut jäsenmaksuton ylioppilaskunta vuonna 2025, mutta sen sijaan jäsenmaksua jouduttiin keväällä korottamaan viidellä eurolla. Keväällä myös Ylioppilaslehden rahoituksesta leikattiin noin viidennes. Lisää Hyyn rahahuolien taustoista voit lukea esimerkiksi tästä jutusta.

Nyt edustajisto on vaikean paikan edessä: jostain pitäisi säästää tai tuloja saada lisää, mutta mistä?

Budjettivääntö alkoi torstaina 12. syyskuuta, kun edustajiston kokouksessa käytiin läpi ensi vuoden talousarvion lähetekeskustelu. Ryhmäpuheenvuoroissa kuultiin monia konkreettisia ehdotuksia, mutta samalla kävi selväksi, että ryhmien näkemykset ovat paikoin varsin kaukana toisistaan.

Kenties kuumin peruna on jäsenmaksun korottaminen.

Tämänhetkisen edustajiston suurin ryhmä, Sitoutumaton vasemmisto (Sitvas) pitää korotusta mahdollisena, jopa pakollisena. Ryhmän edustaja Sakari Bister kuitenkin totesi, että myös sopeutuksia on tehtävä, sillä jäsenmaksu ei voi nousta ikuisesti.

Myös Hyal eli ainejärjestöläiset pitää korotusta pakollisena. Ryhmä muistutti, ettei jäsenmaksu Suomen mittakaavassa ole vielä poikkeuksellisen korkea.

”Jäsenmaksuja on ehdottomasti pakko korottaa”, totesi Hyalin Matti Ylhäisi.

Alustavaa vihreää valoa jäsenmaksun nostamiselle antoi myös ruotsinkielisten Snäf, joskin sillä varauksella, että myös tuntuvia leikkauksia tullaan tekemään.

Ehdottoman torppauksen jäsenmaksujen korotuksille antoivat Helpin, Kokoomuksen ja Keskeisten ryhmät.

Helpin edustaja pohti, mitä tapahtuu, jos ylioppilaskunnan pakkojäsenyydestä päädytään luopumaan. Asiaa selvitetään parhaillaan, sillä se on kirjattu Petteri Orpon (kok) hallitusohjelmaan.

”Pakkojäsenyyden poistuttua Hyy ei voi enää lypsää jäsenistään rahaa mielin määrin”, Helpin Christoffer Aminoff sanoi.

Help ja Kokoomus nostivat puheenvuoroissaan esille myös Hyyn talousjohtokunnassa sivutun ehdotuksen sadan euron kertaluontoisesta ylimääräisestä maksusta. Ehdotus nousi esiin talousjohtokunnan kokouksessa 19. elokuuta osana keskustelua vuoden 2024 talousarviosta, mutta keskustelun pohjalta ei hallituksen mukaan ole aloitettu valmistelua tai tehty päätöksiä.

”Jopa ylimääräisen jäsenmaksun keräämisestä on ollut puhetta. Samalla olemme muka huolissamme opiskelijoiden toimeentulosta. Haloo!” sanoi Kokoomuksen Akseli Lehtonen.

Myöhemmin sekä Hyyn Vihreiden (Hyvi), Hyalin sekä Sitvasin edustajat kävivät pitämässä puheenvuorot, joissa totesivat, etteivät kannata ehdotusta ylimääräisestä jäsenmaksusta. Hyalin Sophie Nyyssösen mukaan väite tällaisen korotuksen suunnittelemisesta on ”puppua ja puuta heinää”.

Kaikki ryhmät eivät ryhmäpuheenvuorossaan ottaneet suoraan kantaa jäsenmaksun korotuksiin. Osakuntalaiset kuitenkin kertoivat vastustavansa ”suuria jäsenmaksujen korotuksia” ja Vihreät antoivat puheenvuorossaan piikin Kokoomuksen tekemälle valtakunnanpolitiikalle.

”Onko Kokoomuksen mielestä esimerkiksi asumistuesta leikkaaminen hyväksyttävämpää kuin Hyyn jäsenmaksun korotus?” kysyi Hyvin Teemu Kovanen.

Edustajistossa kuultiin myös muita konkreettisia ehdotuksia Hyyn taloustilanteen helpottamiseksi.

Useampi ryhmä nosti esiin järjestötukien kohdentamisen enemmän tarveperustaisesti niin, ettei rahaa valuisi jo valmiiksi rikkaille ainejärjestöille ja osakunnille. Suuri osa ryhmistä vastusti Ylvan kiinteistöjen myymistä nyt, kun markkinatilanne on muutenkin hankala.

Useampi ryhmä leikkaisi Ylioppilaslehden rahoituksesta merkittävästi. Helpin mukaan rahoituksesta tulisi leikata valtaosa ja Keskeisten mukaan Ylioppilaslehti pärjää ensi vuoden kokonaan ilman rahoitusta.

Esiin nostettiin myös muita leikkauskohteita, kuten Hyyn tapahtumien esiintyjät sekä Hyyn henkilöstö. Hetkellistä helpotusta tulee myös siitä, että Hyy ei maksa Ylvalle vuokraamistaan kiinteistöistä vuokraa ensi vuonna, vaan ne siirtyvät sisäiseksi lainaksi.

Seuraavaksi budjetin käsittelyä jatketaan esimerkiksi kuulemalla Hyyn henkilöstöä. Lopullisen talousarvion ensi vuodelle vahvistaa uusi, lokakuun lopulla valittava edustajisto kokouksessaan 10. joulukuuta.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta omistaa Ylioppilaslehteä kustantavan Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n.