Gallup: Miten asumislisään siirtyminen vaikuttaisi elämääsi?

Hallitus on siirtämässä opiskelijat yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisälle. Muutoksen on määrä astua voimaan elokuussa 2025, ja yksin asuvalle helsinkiläiselle se voi tarkoittaa jopa 130 euron menetystä kuussa. Kysyimme, miten muutokset vaikuttaisivat opiskelijoiden asumiseen.

T:Teksti:

|

K:K: Iisa Pappi

”Ollaan kumppanini kanssa laskettu, että meidän ei tarvitse tehdä isoja muutoksia. Voidaan asua edelleen samassa vuokrakämpässä.”

Olli, 25

Taloustiede

”En saa enää opintotukea enkä ole oikeutettu opintolainaan. En tiedä, tuleeko asumistukeni muuttumaan. Asun kimppakämpässä, ja tähän mennessä asumistuki on ollut tärkeä tulon lisä, mutta aikeissani on valmistua vuoden lopussa. Yritän suunnitella tulevaisuutta niin, että pärjäisin ilman asumistukea tai -lisää.”

Ella, 33 

Valokuvataide 

”Asun yksin kaupungin vuokra-asunnossa. Vuokrani on sen verran alhainen jo nyt, että ei tarvitse muuttaa halvempaan kämppään, mutta kyllä varmaan pitää etsiä töitä koko ensi vuodelle eikä vain kesäksi.”

Jarno, 21

Poliittinen historia 

”Asun kumppanini kanssa vuokralla ja mulla on nyt ihan hyvä tilanne vuokran suhteen. Sitten kun tilanne sitä vaatii, täytyy tehdä enemmän töitä.”

Emma, 21 

Musiikkipedagogia 

”En usko, että muutos tulee vaikuttamaan mitenkään asumiseeni. Asun vuokralla tyttöystävän kanssa, emmekä ole saaneet pariin vuoteen tukea, kun ollaan oltu töissä. Valmistun puolen vuoden kuluttua ja tyttöystävä on jo valmistunut.”

Veikko, 24 

Kauppatieteet

”Tarkoitus on valmistua ennen kuin tuo muutos tulee voimaan, joten sen ei pitäisi vaikuttaa mitenkään. En ole muutenkaan saanut enää mitään tukia, kun puoliso on työelämässä ja asumme kahdestaan vuokralla.”

Satu, 30 

Teologia