Asteikolla nakkikastike – tryffelit, kuinka elitisti olette, Alexander Stubb?

Ylioppilaslehden presidentinvaalitentissä Alexander Stubb.

Sup Jäbä Leisson!!! 

(Hiljaisuus.) Legendaarinen Putous-jakso. Yhdessä (Iina) Kuustosen kanssa. Oli ikimuistoinen ilta.  

Mitä jäbä duunaa?  

Just nyt istuu autossa matkalla lentokentälle. Eli ei todellakaan mikään ekoteko.  

Mihinkäs olette matkalla? 

Kainuuseen! Huomenna on Kajaani ja Sotkamo -päivä.  

Selvitetään alkuun mitä Orpo teille tarjosi: EU-komissaarin salkkua vai presidenttiehdokkuutta? Mikä toi teidät takaisin Suomeen? 

Presidenttiehdokkuus. Kun Putin ja Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, aloimme miettiä kotona, olisiko kerta kiellon päälle ja aika palvella isänmaata. Kun Petteri pyysi, lähdettiin liikkeelle.  

Om Ryssland hotade att attackera Finland, hur skulle ni gå till väga för att lösa situationen om du bara hade ett telefonsamtal för att förhindra att situationen eskalerar?  

Jag tror att det behövs ganska många telefonsamtal. Det första är för att koordinera krissituationen hemma i Finland. Det andra är för att koordinera med våra västliga allierade i Nato och USA och det tredje skulle även vara ett samtal till Ryssland för att förklara åt dem varför det inte lönar sig att attackera. Så tre samtal i alla fall, men ganska många till nog. 

Asteikolla nakkikastike – tryffelit, kuinka elitisti olette? 

Öö… Nakkikastikkeelta maistuva tryffeli. 

Puhujan palkkanne on yli 9000 euroa puolelta tunnilta. Tuntipalkkana se tekee 18 000 euroa. Minkä suuruinen minimipalkka olisi mielestänne suotava kaikille Suomen kansalaisille?  

Minimipalkasta presidentti ei päätä, mutta pidän Suomen hyvinvointiyhteiskuntaa niin hyvänä, että löydämme yhdessä sopivan tason minimipalkalle ja sille, että jokainen pystyy Suomessa elämään hyvää elämää.  

Mikä on CIA-agenttinimenne? 

Hehheh, mikäköhän se voisi olla… The Finnish Smile

Fanitatte Machiavelliä, tuskin olette siis mikään vellihousu. Kehen vertaisitte itseänne Suomen arvojohtajana?  

Jos taruhahmo, niin Harry Potter. Jos ihminen, niin haluaisin olla yhdistelmä Martti Ahtisaarta ja Nelson Mandelaa.  

Millä kolmella pointilla Suomi menestyy tulevaisuudessa paremmin jääkiekossa?  

Jalonen, Jalonen ja Jalonen.  

Eli yksi pointti kolmeen kertaan. 

Aika hyvä menestysresepti se oli, kun pari vuotta sitten otettiin Olympia-kultaa ja maailmanmestaruus. En lähtisi hirveästi vaihtamaan. 

Luotatte Jukka Jaloseen myös presidenttikampanjassanne.  

Hän on erittäin hyvä koutsi. Pistää Leijonat kondikseen. 

Elämäni biisissä omistitte Kaija Koon Supernaiset-kappaleen elämänne naisille. Millä kappaleella voimaannuttaisitte lihaa syöviä, valkoisia cis-heteromiehiä, jotka ovat nykypäivänä kaikkein syrjityin vähemmistö? 

Kyllä mä kuule sanon, että se on ihan se sama. Lihaa syövä heteromies voi yhtä hyvin jammata Supernaisia ja heittää korkkarit kattoon. 

Kuulutteko itsekin kyseiseen vähemmistöön?  

Heh, siis lihaa syöviin heteromiehiin? No mä syön lihaa ja olen hetero. Varmasti se on osa identiteettiäni, mutta on mulla muitakin.  

Ei siis koko identiteetti? 

Ei, koska ihmistä ei voi lokeroida yhteen identiteettiin. Olen Helsingin kerrostalolähiössä varttunut rasavilli lätkäjätkä, joka aikuistui vasta yliopistossa ja uskoo siihen, että elämä on ikuista oppimista. Liha ja heterous ovat olleet mulle yksi osa sitä.  

Mitä se kertoo Suomen kansasta, että teitä muistetaan pilkata vuodesta toiseen Jäbä Leissonista, shortseista ja tikkataulupelistä Duudsonien kanssa, eikä venäläisen ydinvoiman tuomisesta Suomeen?  

Ihmismieli unohtaa, internet ei. Pitää elää omien virheidensä kanssa. Miten niistä kohdellaan, pitää vain ottaa vastaan. Politiikassa saa aina sen, minkä ansaitsee.  

Hjallis pyysi kysymään teiltä, kuinka paljon rahaa Suomi hävisi niiden päätösten mukana, jotka koskivat uutta ydinvoimalaa, joka ei sitten toteutunutkaan. Hjallis sanoi, että te ette vastaa tähän kysymykseen. 

En tiedä, hävisimmekö ollenkaan, koska mulla ei sitä tietoa ole. Sitä ydinvoimaahan ei koskaan tehty. Pohja uudelle ydinvoimalalle on, ja toivottavasti jonain päivänä sille löytyy mylly, joka ei ole venäläinen.  

Minkä rikoksen aiotte ensimmäiseksi suorittaa, kun teidät valitaan presidentiksi ja vapautetaan rikosoikeudellisesta vastuusta?  

Jos kukaan ei näe eikä ole autoja lähistöllä, kävelen punaisia päin.  

Tosi rohkeaa. 

Miehinen teko.  

Kuinka lyhyet shortsit otatte presidenttinä käyttöön? 

Shortsit eivät ole ensimmäinen asuvalinta tasavallan presidenttinä, vaikka Kekkonen niitä aikoinaan käytti.  

Ovatko shortsit toinen asuvalintanne? 

Eivät edes toinen. Urheillessa käytän shortseja, jos sallitaan. Ettei mennä siihen, että joutuu koko kroppansa peittämään, kun urheilee.  

Meillä on täällä toimistolla pahvinen Alexander Stubb vuodelta 2014… 

Mahtavaa! 

…hahmolta tosin puuttuu pää. 

Apua. Hehheh. Se on leikattu sitten.  

Kun Mika Aaltolaa haastateltiin tälle palstalle, hän lupasi lahjoittaa oman päänsä pahvinukelle, mikäli hänestä tulee presidentti. Millainen olisi Suomen johtaja, jolla on Mika Aaltolan pää ja Alexander Stubbin vartalo? 

Hyväkuntoinen ja fiksu.  

Kiitoksia haastattelusta. Toivottavasti ei ollut hirveän paha.  

Ei ollenkaan. Pelkäsin pahempaa. Olin skautannut teidän aikaisemmat (tentit) eduskuntavaaleista ja muusta. Tämä on musta tosi magee konsepti.