Ennuste vuodelle 2012

T:Teksti:

Kaksi aurinkoa! Ei enää roskapostia! Lentävä auto! Kurkistamme vuoden 2012 kulkua koskeviin ennustuksiin, sillä 2012 on kovin juttu sitten millenniumin.
Aloitamme epätodennäköisimmistä ennusteista ja siirrymme kohti varmaa.

 

Planeettaa valaisee kaksi aurinkoa

Ennustaja Australialainen sankaritoimittaja

Ennustus laadittu Tammikuu 2011

Yli kuudensadan valovuoden päässä möllöttävä Betelgeuse vetelee viimei-siään. Vanha tähti muuttuu kuollessaan supernovaksi, joka kärventää Maan vuonna 2012.

No eikä kärvennä. Leikitään nyt kuitenkin, että tähti räjähtäisi vuonna 2012, ja unohdetaan se seikka, että supernovan valo matkustaisi Betelgeusesta maahan 640 vuotta.

Nettihuhu Betelgeusesta käynnistyi australialaisen news.au.comin tekemästä jutusta, jossa lupailtiin Maan asukkien iloksi vuodelle 2012 kahta aurinkoa. Valitettavasti Betelgeusen valovoima supernovana olisi täysikuun luokkaa, eikä tähden räjähtämisestä juuri vuonna 2012 ole mitään takuuta. Voimme joutua odottamaan outoa valoilmiötä vielä 100 000 vuotta.

 

Maailmanloppu tulee, tai ainakin tosi huonot ajat

Ennustaja Maya-kalenteri, Nostradamus 1500-luvulla ja internet

Ennustus laadittu 300 jaa, 1500-luku, 2000-luku

2012maailmanloppufiilistely on mesoamerikkalaisen pitkälaskukalenterin ansiota. Maya-intiaanien käyttämän kalenterin 5 125 vuotta pitkä kierto päättyy 20. joulukuuta 2012. Seuraava päivä, 21.12.2012, on sopivasti myös talvipäivänseisaus. Tästähän seuraa väkisinkin maailmanloppu,  ilmeisesti tuhotulvan muodossa. Maailmanloppua povaa myös Nostradamus. Vuodelle 2012 hänen on tulkittu ennustaneen komeettaa, joka aiheuttaa valtavaa tuhoa maapallolla. Epäselvää on, pläjähtääkö komeetta päin, vai onko kyse vain hipaisusta. Komeetta on perinteinen kauhukuva. 1500-luvulla ei vielä tunnettu scifimpiä maailmanlopun tapoja. Moderni tietomäärä tarjoaa villimpiä vaihtoehtoja. Tuhon voi tuoda Maan lähelle ilmaantuva mystinen planeetta X, jättimäinen musta aukko, maapallon napojen yllättävä liikkuminen tai tähtiportti.

 

Aurinkomyrsky käräyttää Maan

Ennustaja Nasan tiedotteesta netissä paisunut ilmiö

Ennustus laadittu 2006

Auringon aktiivisuus vaihtelee noin 11-vuotisella syklillä. Parhaillaan aktiivisuus on kasvamassa ja saavuttanee huippunsa vuosina 2013-14. Aurinkomyrsky 2012 -hörhöily sai alkunsa Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan vuonna 2006 antamasta ennusteesta, joka povasi auringon olevan toimeliaimmillaan sitten 1800-luvun juuri maailmanlopun vuonna 2012.

Aurinkomyrsky voi periaatteessa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi sähköverkolle ja radioliikenteelle. Taloudelliset vahingot voivat olla suuria. Mutta olisiko massiivisesta avaruusmyrskystä maailmanlopun aiheuttajaksi? No ei. Aurinko ei lähetä valtavaa, Maata kärventävää säteilypurkausta, vakuuttaa Nasa. Nasalla on jopa 2012-FAQ, jossa kärsivällisesti selvitetään, mikseivät pseudotieteelliset maailmanlopun skenaariot voi toimia. Kaikenlaiseen joutuu tähtitieteilijä ryhtymään.

 

Heinäkuusta 2012 tulee Helsingissä törkeän kuuma

Ennustaja Säätietopalvelu Longrangeweather.com

Ennustus laadittu Heinäkuu 2011

Yhdysvaltalaisen pitkän aikavälin sääennusteita tarjoavan palvelun mukaan heinäkuusta tulee Helsingissä viitisen astetta tavallista lämpimämpi. Seksihelle! Muuten kesä on kaupungissa tavallista sorttia, kertoo Longrange-weather.com. Palvelu tarjoilee myös hieman tavallista kylmemmän talven ja kevään sekä normilämpötiloja syksyksi.

Tai sitten saamme nauttia lämpimästä talvesta ja keväästä, jos uskominen on Yhdysvaltojen ilmatieteen laitosta. Pitkän aikavälin lämpötilaennusteet ovat, valitettavasti, melko käyttökelvottomia yksittäisen kansalaisen kannalta. Jopa Juha Föhr sanoo, että ne sopivat lähinnä keskustelunaiheiksi.

 

Kreikka saa valtiontaloutensa ylijäämäiseksi

Ennustaja Valtiovarainministeri Evangelos Venizelos

Ennustus laadittu Marraskuu 2011

Venizelos vakuuttaa Kreikan saavan budjettinsa ylijäämäiseksi vuonna 2012. Kuka uskoo? Ei ehkä kannatakaan. Ylijäämällä tarkoitetaan tässä tapauksessa maan tulojen ja menojen suhdetta ennen rahoituskuluja. Rahoituskulujen jälkeen Kreikan valtiontalouden alijäämä on yli viisi prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta parempi sekin kuin vuoden 2011 lähes kymmenen pinnaa.

Kreikan vuodelle 2012 kaavaillun talousihmeen takana on maan velkataakan leikkaus, kuuluisa haircut. Uusia säästöjä ei hallituksen mukaan enää ole tulossa. Talousihme perustuu laskelmiin, joiden mukaan Kreikalla menee ensi vuonna huonosti. Jos maalla meneekin odotettua huonommin, voi Venizeloksen ennustetta jakaa EU-hätäkokouksessa vessalukemiseksi.

 

Ei enää roskapostia

Ennustaja Bill Gates

Ennustus laadittu 2004

Saatko sähköpostiisi pistämättömiä tarjouksia potenssipillereistä? Etkö? Kiitä Bill Gatesia. Kun Gates ennusti talousviisaiden kokouksessa Davosissa tammikuussa 2004 voitokasta päätöstä taistelulle roskapostia vastaan, hän oli melkein oikeassa. Spämmääminen näyttää vähenevän rivakasti. Gates tosin ennusti voittoa jo vuodelle 2006, mutta sallittakoon Microsoftin miehelle pieni virhemarginaali.

Roskapostin määrä kasvoi koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan, mutta keväällä 2010 spämmin määrä kääntyi jyrkkään laskuun. Marraskuussa 2011 lähetettiin vain noin 850 miljardia roskapostiviestiä, pienin määrä sitten vuoden 2006.

Roskapostitus on aiemminkin pudonnut dramaattisesti, mutta toipunut aina rivakasti. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että roskapostittajien mielenkiinto on siirtymässä pysyvästi muihin koijauksiin, sillä tarmokas viranomaistoiminta on tehnyt roskapostista liian riskialttiin bisneksen. Tietoturvayhtiö Syman-tecin mukaan on olemassa merkkejä, joiden mukaan botnettejä on ryhdytty käyttämään esimerkiksi palvelunestohyökkäyksissä.

 

Angry Birds on Kiinassa isompi kuin Disney

Ennustaja Rovio

Ennustus laadittu Marraskuu 2011

Vuonna 2012 Rovion Angry Birds on Kiinassa isompi brändi kuin Disney, ainakin jos Rovion säälimätöntä myyntipuhetta on uskominen. Uskotaan, koska Rovio pelastaa Suomen. Kasvua yhtiön täytyy joka tapauksessa hakea Aasiasta, koska Angry Birds löytyy jo kaikkien sivistyneiden länkkäreiden puhelimista: pelaajia on 500 miljoonaa. Kiinan kautta Rovio hakee miljardin pelaajan massaa.

Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka on vihjannut yhtiön saattavan listautua vuoden 2012 aikana pörssiin. Yhtiön arvon Vesterbacka arvioi lokakuussa ylittävän jo miljardin dollarin rajapyykin. Huhujen mukaan peliyhtiö Zynga tarjosi Roviosta kesällä yli kahta miljardia, joten melko arvokkaita vihaiset linnut jo ovat.

 

Nokia valtaa Yhdysvallat

Ennustaja Stephen Elop

Ennustus laadittu Marraskuu 2011

Nokia on yrittänyt ängetä kännykkähistorian alkuhämäristä asti Yhdysvaltojen markkinoille. Pian, aivan pian, on luvassa taas uusi rynnistys. Tällä kertaa läpimurto onnistuu, Nokia lupaa.

Lupausten takaa löytyy toimitusjohtaja Stephen Elop, jonka mukaan yhteistyö paikallisten operaattoreiden kanssa on nyt kunnossa ja Windows-puhelimetkin iskussa. Tällä yhdistelmällä yhtiö aikoo saavuttaa Yhdysvalloissa merkittävän markkinaosuuden. Avainasemassa ovat Windows-puhelinten sovellukset, joita pitäisi olla enemmän ja parempia kuin Symbian-järjestelmään.

Jäämme odottamaan, josko No-kian- operaatio Yhdysvalloissa kasvattaisi yhtiön Suomessa maksamaa yhteisöveroa hieman 1,6 miljoonaa euroa suuremmaksi.

 

Suomen talous kasvaa 1,7 prosenttia

Ennustaja Ylioppilaslehden epätieteellinen indeksi

Ennustus laadittu Joulukuu 2011

Suomen kansantalous kasvaa vuonna 2012 heikosti, mutta kasvaa sittenkin. Ylioppilaslehden ennusteindeksin mukaan kasvuvauhti on 1,7 prosenttia. Ennuste on kerätty joukkoälyn avulla eli laskemalla keskiarvo 15 toimijan syksyllä Suomelle antamista BKT:n kasvuennusteista vuodelle 2012.

Pessimistisin tämän prosentin laskennossa lainatuista kotimaisista oraakkeleista on Pellervon taloustutkimus, joka ennustaa talouden supistuvan puolitoista prosenttia. Pellervo on ainoa toimija, jonka tuottama luku on miinusmerkkinen. Optimistisinta linjaa puolestaan vetää Suomen Pankki 2,6 prosentin kasvuennusteella.

Ulkomaanennustajista EU-komissio povaa Suomen kasvuluvuksi 1,4 prosenttia. Täsmälleen samaan lukemaan on päätynyt myös OECD. Kolmas ylikansallinen Ennustaja, IMF, on optimistisempi ja lupaa maallemme 2,2 prosentin kasvuvauhtia.

 

Iran valmistaa ydinpommin

Ennustaja Britannian puolustusministeri Liam Fox tammikuussa, CIA:n johtaja Leon Panetta

Ennustus laadittu 2010

Jo klassikoksi muodostunut arvuuttelu Iranin ydinohjelman ympärillä kiihtyi marraskuussa, kun IAEA julkaisi uusia tietoja asiasta. YK:n alaisen ydinjärjestön mukaan Iran saattaa olla aiempaa luultua lähempänä urakassaan valmistaa käyttökelpoinen ydinase. Vuotta 2012 ovat ajankohdaksi ennustaneet Foxin ja Panettan ohella lukuisat maailmanlopun odottajat, sillä Iranista käynnistyvä kriisi sopisi muun muassa Nostradamuksen ennustuksiin. Yllätyittekö?

Iran luonnollisesti vakuuttaa edelleen ydinohjelmansa olevan rauhanomainen. Jos ajatus ydin-Iranista ahdistaa, kannattaa äänestää Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa Mitt Romneytä. Romney vakuuttaa, että hänen vahtivuorollaan mullahit eivät pommia saa.

 

Mitä: Lentävä auto!

Ennustaja Laitteen on luvannut sarjatuotantoon vuoden 2012 aikana yhdysvaltalainen Terrafugia.

Ennustus laadittu Kesäkuu 2011

Lentävä auto, tuo ihmiskunnan pitkäaikainen unelma, on vihdoinkin toteutumassa. Ei ihan yhtä siistiä kuin rakettireppu, itse asiassa aika paljon vähemmän siistiä, mutta kuitenkin. Miettikää, voi ruuhkan uhatessa levittää auton siivet ja lentää pois.

Insinöörit ja nörtit ovat puuhastelleet auton ja lentokoneen hybridin parissa jo 1900-luvun alkupuolelta asti, ja muutama laite on tähän mennessä päässyt prototyyppiasteelle. Se, mitä käytännön iloa esimerkiksi Terrafugian Transition-lentoautosta sitten olisi, jää hämärän peittoon. Tyhmien byrokraattien takia sillä kuitenkin pitää nousta ilmaan virallisilta lentokentiltä. Hintaa retroscifilaitteelle kertyy Yhdysvalloissa noin 250 000 dollaria. Mutta ainakin sillä saisi naapurit kateellisiksi.

 

EU:n talous kasvaa 0,5 prosenttia

Ennustaja EU-komissio

Ennustus laadittu Marraskuu 2011

”Eu:n talous on matkalla kohti vaarallisia vesiä”. Näin kertoo EU-komissio syksyn talousennusteessaan siltä varalta, että euroalueen kriisi on jäänyt lukijalta huomaamatta. EU-alueen talouskasvu jää ensi vuonna hyvin vaatimattomaksi, jos komis-sion ennusteeseen on uskominen. Kun instanssi vielä keväällä maalaili parin prosentin kasvulukuja, luvataan eurokansalaisille syksyn ennusteessa hyvin kituliasta kasvua: 0,5 prosenttia. Onneksi jo 2013 päästään puolentoista pinnan lukemiin.

Pahempaakin voi olla tiedossa. Jos EU ei saa velkakriisiä ratkaistua, ensi vuoden aikana saattaa koittaa jopa taantuma. Parhaimmillaankin kasvu on ”aneemista”, komissio luonnehtii.

Mutta hyviäkin uutisia on. Inflaatiopaineet EU-alueella vähenevät, kiitos työvoimakulujen maltillisen kasvun ja tuottajahintojen hitaan nousun. Jee.

 

Genomi kartalle tonnilla

Ennustaja Yhdysvaltalainen Ion Torrent -yritys

Ennustus laadittu Lokakuu 2011

Vaikuttaako naapurisi jotenkin omituiselta? Jo ensi vuonna voit saada rauhan, sillä ihmisen geeniperimän selvittäminen maksaa enää tuhat dollaria. Eikä hommassa kestä kuin kaksi tuntia, jos on uskomista Ion Torrent -nimisen geeniteknologiayrityksen johtajan Jonathan Rothbergin lupauksiin. Melko edullista ja rivakkaa, sillä vuonna 1990 alkanut ihmisen geenien kartoitus kesti 13 vuotta ja maksoi lähes kolme miljardia dollaria.

Kehitys on ollut nopeaa. Kun alan pioneerit Craig Venter ja James Watson kartoittivat geeninsä ja ripustivat emäsparinsa kaiken kansan nähtäville vuonna 2007, kustansi se heille enää miljoona dollaria mieheltä. Siitä lähtien maailmalla on odotettu kieli pitkällä geenisekvensoinnin halpenemista, eikä turhaan. Tänä vuonna hinta painui jo pariin tuhanteen dollariin.

Sitten pitäisi enää tietää, mitä geenit tarkalleen tekevät. Tähän Ion Torrentin mukaan menee vielä kymmenkunta vuotta. Kun tiedämme, mikä naapuriasi vaivaa, voimme ehkä täsmäparantaa hänet.

 

Apple kasvaa suurimmaksi kotitietokoneiden valmistajaksi

Ennustaja Analyysiyritys Canalys

Ennustus laadittu Marraskuu 2011

Ennen kuin heinäkuu 2012 koittaa, kasvaa ylihintaiseen elektroniikkaan erikoistunut Apple maailman suurimmaksi kotitietokoneiden valmistajaksi. Näin ennustaa tietokonemarkkinoita analysoiva Canalys, jonka mukaan Steve Jobs -vainaan pulju ohittaa vuoden 2012 jälkimmäiseen puoliskoon mennessä HP:n. Tällä hetkellä Apple hallitsee 15:ttä prosenttia koti- ja sormitietokoneiden markkinoista, HP:n osuus on 16 prosenttia.

Apple saa kiittää nousustaan iPadia, jonka kolmannen version odotetaan tulevan markkinoille vuoden 2012 ensimmäisen puoliskon aikana, todennäköisesti maaliskuussa. Viimeistään iPad 3 sinetöi Applen voiton, arvioi Canalys. Odotettavissa on siis yhä suurempi joukko sormitietokone kädessä ympäriinsä hortoilevia ihmisiä. Se, tekeekö Applen tuotteiden valta-asema niistä vähemmän cooleja, jää nähtäväksi.

 

Maapallon väestö paisuu

Ennustaja  YK

Ennustus laadittu  2009

Vuosi 2011 varasti vuodelta 2012 ainakin yhden ennusteen, sillä maailman seitsemännen miljardin ihmisen piti vielä pari vuotta sitten tehtyjen ennusteiden mukaan syntyä vuonna 2012. Ennätyssyntyjä kuitenkin putkahti maailmaan jo lokakuun 2011 lopussa.

Mutta ei masennuta, vaan lähdetään särkemään uusia ennätyksiä. Vuoden 2012 lopussa ihmisiä on YK:n keskivauhdin kasvuennusteen mukaan jo 7,17 miljardia, joten olemme hyvää vauhtia matkalla kohti kahdeksaa miljardia. YK:n mukaan maapallon asukas numero 8 000 000 000 syntyy vuoden 2023 aikana. Mutta milloin menee kymppi rikki? Sitä ei YK sano. Mitä kauemmas tulevaisuuteen katsotaan, sitä lotommaksi väestöennusteiden teko muuttuu. Keskiennusteen mukaan tämä tapahtuisi vuoden 2081 kieppeillä.

Mutta kuinka monta ihmistä Suomessa asuu vuonna 2081? Se on meistä itsestämme kiinni. YK:n keskivauhdin veikkaus on 6,4 miljoonaa. Vuoden 2012 lopussa suomalaisia on Tilastokeskuksen ennusteen mukaan noin 5 430 000.

 

Sanat Hannu Hallamaa, kuva Otto Donner