Toimitukselta: Kaikille kaikkea tai ei kenellekään mitään 

Keskusta alkoi kiukutella hallituskauden loppumetreillä ja vesitti samalla puolueen lempilapsen, alueellisen opintolainahyvityksen kokeilun, kirjoittaa toimitussihteeri Anni Härkönen.

T:Teksti:

|

K:K: Aava Eronen

Syksyllä 2021 silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) hehkutti Ylen haastattelussa niin kutsuttua Norjan mallia alueellisesta opintolainahyvityksestä. Norjassa vastavalmistunut saa osan opintolainastaan anteeksi, jos muuttaa töihin maan harvaan asuttuihin pohjoisosiin. 

Kurvinen julisti Ylelle, että hän aikoo viedä kokeilun Suomen alueellisesta opintolainahyvityksestä ”maaliin” tällä hallituskaudella.

Toisin kävi. 

Hallitus ei päässyt sopuun kaikista kaavailemistaan lakipaketeista ajallaan, vaan kuoppasi kymmenkunta lakiesitystä, jotka sen oli tarkoitus antaa eduskunnalle loppuvuodesta. Kiukuttelemalla muun muassa saamelaiskäräjälain uudistuksesta ja ruuhkamaksut mahdollistavasta laista keskusta vesitti itselleen mieluisia hankkeita. Roskiin lensi muun muassa alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu. 

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko totesi medialle, ettei yksikään antamatta jääneistä hallituksen esityksistä ole niin kriittinen, etteikö se voisi jäädä odottamaan tulevia hallituksia tai myöhempiä poliittisia päätöksiä. Tässä vaiheessa keskustalle oli siis tärkeämpää torpata itselleen epämieluisia hankkeita kuin edistää mieluisia. 

Periaatteessa alueellisen opintolainahyvityksen kokeilukin voisi vielä toteutua tulevasta hallituspohjasta huolimatta: sitä on pohjustanut parlamentaarinen eli hallitus-oppositiorajat ylittävä työryhmä. 

Paljon riippuu siitä, kuinka tärkeänä kokeilua pitää seuraava, gallup-lukujen perusteella todennäköisesti kokoomuksen johtama hallitus. Ainakin puolueen opiskelijajärjestö on tuominnut pelkästään kokeilun nostamisen keskusteluun härskiksi siltarumpupolitiikaksi. 

Härskiä tai ei, me Ylioppilaslehdessä haluamme jatkaa keskustelua. Tässä lehdessä kerromme, miten alueellinen opintolainahyvitys toimii mallimaa Norjassa. 

Lue norjalaisesta opintolainahyvitysmallista kertova artikkeli Kaukana kotona täältä.