Liemessä

T:Teksti:

Kokkaat kaveriporukalla siskonmakkarasoppaa. Vihannekset on pilkottu ja makkaratkin kiehuvat kattilassa. Maistatte ruokaa ja huomaatte: liemi on liian suolainen. Tilanne vaatii toimia.

Ongelmaa – kuinka vähentää siskonmakkarakeiton suolaisuutta – ruoditaan eri kokoonpanoissa. Perustetaan työryhmiä. Riidellään. Välillä joku murjottaa. Tilanne on epätoivoinen. Kunnes joku heittää idean aivan boksin ulkopuolelta: lisätään ruokaan suolaa.

Tällaiselta sokkokokkien sekoilulta on vaikuttanut hallituksen yritys pidentää suomalaisten työuria. Etenkin nyt, kun on tullut esiin kokoomuksen outside the box -ehdotus, jota se yrittää syöttää hallitustovereilleen maaliskuun kehysriihessä: pidennetään työuria leikkaamalla opintotuesta.

Kokoomus on jo pitkään haaveillut, että vastikkeetonta opintotukea jaettaisiin vain kolme ensimmäistä opiskeluvuotta. Sen jälkeen pitäisi elää velaksi. Ajatuksen järkevyydestä voi olla montaa mieltä, mutta sen perusteleminen työurien pidentämisellä on tosiaan vähän kuin väittäisi, että ruuasta tulee vähemmän suolaista, jos siihen lisää suolaa.

Ministeriössä kun on jo vuosia vikisty, että opiskelijoiden työssäkäynti viivästyttää valmistumista, siirtymistä oman alan töihin ja siten lyhentää työuria. Tavoitteena on ollut nimenomaan saada opiskelijat nopeammin ulos korkeakouluista.

Kokoomuksen hellimä suunnitelma lisäisi taatusti opiskeluaikaista työssäkäyntiä. Jos opintorahahanat sulkeutuvat, opiskelijat haalivat itselleen mahdollisimman paljon työvuoroja. Eipähän tarvitse välittää tulorajoistakaan.

Hallituksen yritys pidentää työuria on sujunut surkeasti. Kokkijengissä on mukana gordonramsaymaisen ehdoton Sdp, joka kieltäytyy tekemästä sitä olennaisinta: nostamasta eläkeikää.

Hallitus kuitenkin yrittää näyttää siltä, että työn touhussa ollaan, työuria kovasti tässä pidennetään. Siksi se on nähtävästi alkanut esitellä työuria pidentävinä keinoina sellaisiakin, jotka lyhentävät työuria.

Teksti: Vappu Kaarenoja