Disneylandissä työntekijöiltä vaaditaan täydellisyyttä ja finnistä voi saada sairaslomaa – Tällaista on 20-vuotiaan Aura Mikkosen elämä ”prinsessojen ystävänä”

Disney velvoittaa työntekijää pitämään kynnet nuden värisinä ja osallistumaan säännöllisesti Disneyn järjestämiin kuntotesteihin.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Aura Mikkosen kotialbumi

Disneylandissä unelmat toteutuvat – tai niin ainakin väitetään. 20-vuotiaalle Aura Mikkoselle Disney toteutti yhden unelman. Espoosta kotoisin oleva Mikkonen työskentelee Hongkongin Disneylandissä tanssijana. Lisäksi hän näyttelee satumaailman hahmoja ja kulkee teemapuistossa Disney-prinsessojen kanssa tervehtimässä vieraita. Virallinen titteli on prinsessojen ystävä.

Vuonna 2010 Mikkonen oli ala-asteikäinen ja Disneyn Kaksin karkuteillä tuli elokuviin. Siitä tuli ensimmäinen prinsessaelokuva, jota hän fanitti. Thaimaan-matkalla Mikkonen pääsi vapauttamaan taivaslyhtyjä ilmaan kuin Tähkäpää elokuvassa.

”Rakastan Frozenia, ja olen tavallaan manifestoinut itselleni tämän Disney-uran.”

Yläasteella Mikkonen alkoi miettiä, voisiko tanssimisesta tulla ammatti. Hän oli haaveillut pitkään myös ulkomaille muuttamisesta. Lukioaikana Mikkosen äiti vinkkasi Amsterdamissa pidettävistä Disneylandin pääsykokeista, ja Mikkonen päätti lähteä kokeilemaan onneaan.

Pääsykokeet kestivät koko päivän, ja hakijoita karsittiin vaihe vaiheelta. Seuraavalla viikolla koronapandemia alkoi levitä Euroopassa ja rajat menivät kiinni. Osa hakuprosessista piti hoitaa etänä, ja lopulta Mikkonen tuli valituksi. Hän suoritti lukio-opinnot kahdessa ja puolessa vuodessa ja muutti maaliskuussa 2021 Hongkongiin. Tänä vuonna Mikkonen aloittaa harjoitukset lapsuudessa ihailemansa Tähkäpää-hahmon kanssa.

Työntekijöiden täytyy osallistua Disneyn järjestämään kuntoiluun ja kuntotesteihin.

Disneyllä on kuusi teemapuistoa: Yhdysvalloissa Kalifornian Anaheimissa ja Floridan Orlandossa sekä Hongkongissa, Shanghaissa, Tokiossa ja Pariisissa. Kalifornian puisto on vanhin. Se avattiin jo vuonna 1955. Vuonna 2018 Disneyn teemapuistoissa vieraili yli 157,3 miljoona ihmistä.

Työntekijöille Disneyllä on tarkat vaatimukset. Täytyy olla esimerkiksi täysi-ikäinen ja sopivan pituinen. Disney on tarkka myös esiintyjien ulkonäöstä. Mikkonen kertoo, että esimerkiksi ison finnin tai silmien vuotamisen takia voi saada sairaslomaa.

”Töistä saamme tarvittaessa ihonhoitotuotteita kuten kasvonaamioita. Kynnet pidetään nuden värisinä, sillä neutraalit kynnet ovat Disney Look -ohjeistuksen mukaiset.”

The Disney Look on työntekijän käsikirja ulkonäköön ja edustukseen. Käsikirjan mukaan työntekijän on oltava ”puhdas, huoliteltu ja lähestyttävä”. Mikkonen suhtautuu vaatimuksiin arkisesti. Näinhän myös monet muotimallit elävät, hän pohtii.

Työntekijöiden täytyy osallistua Disneyn järjestämään kuntoiluun ja kuntotesteihin. Mikkonen käy myös vapaa-ajalla treenaamassa tanssitunneilla.

Kaikille puiston hahmoille on omat kriteerit. Esimerkiksi keijut ovat lyhyitä. Rooleihin ja castingiin ei voi itse vaikuttaa.

”Asenteeni oli, että voin tehdä vaikka mitä”, Mikkonen kertoo. Tärkeämpää hänelle oli työ Disneyllä kuin tietty rooli.

Vuonna 2016 brittitutkimuksessa havaittiin, että Disneyn prinsessaelokuvien katsominen vahvisti lasten käsityksiä stereotyyppisistä tytöistä.

Edinburgh News uutisoi vuonna 2019 Pariisin Disneylandin prinsessojen hakukriteereistä. Naishahmojen esittäjien pitää olla 160–173 senttimetriä pitkiä, heillä ei saa olla tatuointeja näkyvällä paikalla ja esiintyjien on oltava ”elegantteja” ja ”viehättäviä”. Miehiltä vaadittiin tatuointikriteerin ja 178–191 senttimetrin pituuden ohella vain vahvaa fysiikkaa ja maskuliinisia piirteitä.

Ulkonäön lisäksi työssä vaaditaan, ainakin naisilta, myös oikeanlaista käyttäytymistä ja puhetapaa. Rooliin kuuluu myös näyttelemistä, joten esiintyjät joutuvat miettimään esimerkiksi hahmon reaktioita muiden sanomisiin. Prinsessat ovat kuninkaallisia, joten myös kehollinen ilmaisu on tärkeää saada oikein.

Myös Mikkonen on saanut palautetta esiintymisestään.

”Minua on ohjeistettu, että voisin olla vieläkin kohteliaampi ja kiinnostuneempi vieraista.”

Esiintyjien apuna ovat hahmoista laaditut kuvaukset, jotka sisältävät esimerkkejä lauseista ja keskustelunaiheista.

”Lavalla oleminen on helppoa, kun esitys on joka kerta sama, kun taas puistossa joudun jatkuvasti improvisoimaan.”

Samalla hahmojen kuvauksissa ohjeistetaan, mitä ei kannata sanoa.

”Jos hahmon elokuvassa on pahis, sitä ei mainita.”

Disneylandissä kaiken pitää olla positiivista – happily ever after. Pahikset eivät siihen sovi.

Erityisesti amerikkalaisissa Disneyn teemapuistoissa asiakkaat ovat pyrkineet saamaan esiintyjät mokaamaan ja käyttäytymään vastoin tarkkoja käytösohjeita.

Taianomaisuus on tärkeä osa Disneylandin julkikuvaa. Disneylandit ja -worldit ovat teemapuistoja, jotka edustavat koko Disneyn historiaa ja perintöä. Jokainen Disneyn työntekijä on ”osa tarinaa”, ja siksi kaikkia työntekijöitä kutsutaan nimellä cast member. Asiakkaatkaan eivät ole asiakkaita vaan vieraita. Täydellisyyden tavoittelu on Disneyn lähtökohta.

”Jos pieni lapsi itkee, tilanne korjataan heti. Jos jäätelö tippuu maahan, saa uuden”, Mikkonen kertoo.

Työntekijöitä vaatimus täydellisyydestä voi kuluttaa.

Erityisesti amerikkalaisissa Disneyn teemapuistoissa asiakkaat ovat pyrkineet saamaan esiintyjät mokaamaan ja käyttäytymään vastoin tarkkoja käytösohjeita. Tiktokissa on esimerkiksi levinnyt video, jossa Kaunottaren ja hirviön Gastonia ahdistellaan Disneyn puistossa. Näyttelijä pyytää tiukasti ja useaan kertaan henkilöä poistumaan hänen läheltään. Video herätti keskustelua siitä, miten hahmojen esittäjiä saa kohdella puistoissa.

Mikkonen ei kohtaa työssään yhtä paljon provokaatioyrityksiä. Hän uskoo sen johtuvan siitä, että Hongkongissa kulttuuri on kohteliaampi.

”Esiintyjän näkökulmasta Disneyllä oleminen on välillä todella armotonta. Joku kuvaa omaa tekemistä koko ajan. Asetelma on vaikea, kun joutuu miettimään, että esiintyy katsojille, mutta näyttää kamerassa hyvältä. Auralle voin antaa kaiken anteeksi, mutta prinsessa on täydellinen eikä voi mokata. Siinä on esiintyjällä paljon vastuuta.”

Mikkonen ja muut työntekijät ovat saaneet Disneyltä ohjeistuksia vaikeiden tilanteiden käsittelemiseen. Mikkonen kertoo, että he pyrkivät esimerkiksi työskentelemään useamman ihmisen ryhmissä puistossa. Yllättävissä tilanteissa muut voivat auttaa.

Työntekijöiden tilannetta on vaikeuttanut myös pandemia. Huhtikuussa 2021 Insider-lehti lehti kertoi, että pandemian aikana Disney on lomauttanut 43 000 ja irtisanonut 18 000 työntekijää. Mikkonen kertoo, että Hongkongin Disneylandissä pidetään edelleen turvavälejä ja esitysten katsojamääriä on rajoitettu.

Kaikki ulkomaalaiset työntekijät asuvat samassa talossa, ja työyhteisöstä on tullut Mikkoselle perhettä.

Mikkonen nauttii esiintymisestä, mutta työn sosiaalisuus tuntuu hänestä välillä raskaalta. Kaikki ulkomaalaiset työntekijät asuvat samassa talossa, ja työyhteisöstä on tullut Mikkoselle perhettä.

”Työkaverini Disneyllä ovat ne, joiden kanssa vietän vapaa-aikaa. Näen jatkuvasti samoja ihmisiä.”

Disney-työn perässä Hongkongiin muuttaneita on noin 50. Disney tarjoaa ulkomaalaisille työntekijöille asunnon ja työmatkat. Monet Disneyn työntekijät ovat töissä määräaikaisilla sopimuksilla, mikä tarkoittaa, että ihmiset vaihtuvat usein.

”Täällä luodaan poikkeuksellisia ystävyyksiä. Ihmiset tulevat ja menevät, mutta yhteys, joka kehittyy, kun viettää tiiviisti aikaa yhdessä, on todella erityistä.”

Mikkosen nykyinen sopimus päättyy syyskuussa, eikä hän tiedä vielä, mitä sen jälkeen tekisi. Parhaillaan hän suorittaa etänä kauppatieteiden kandidaatin tutkintoa brittiläiseen yliopistoon.

”Opiskelu on tosi jees, mutta on mahtava tietää, että myös tämä on mahdollista. Ehkä päädyn tulevaisuudessa toiseen Disney-puistoon, muihin tanssiesityksiin tai musikaaliesiintyjäksi.”