Pääkirjoitus: Ylioppilaslehden päätoimittaja kertoo, miten sinäkin luuseri voit elää enemmän

Hampaita harjatessa voi tehdä liikkuvuusharjoituksia poimimalla lattialta tavaroita, jotka tipahtelevat stressistä tärisevistä käsistä, neuvoo Tuija Siltamäki.

T:Teksti:

|

K:Kuva Tuija Siltamäen kotialbumi

Helsingin Kalliossa elää nainen, joka on tehnyt tehokkuudesta taidetta. Se nainen olen minä, ja nyt minulla on tärkeä viesti meille kaikille. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä jokainen voi tehostaa elämänsä päättymään aiemmin.

Työelämä on opettanut, että hitaat aamut ovat luusereille. Herään usein ahdistukseen jo ennen kuutta – ilman herätyskelloa. Minulla on tapana katsoa Aamu-tv:tä ja lukea uutisia samalla, kun juon kahvia puolitoistakertaisella nopeudella ja laitan samat vaatteet kuin eilen.

Hampaita harjatessa poimin kylpyhuoneen lattialta rasittuneelle iholle suunnatun kosteusvoiteen. Moni pitäisi tavaroiden tippumista käsistä oireena pitkittyneestä stressistä, mutta minulle se on tilaisuus tehdä liikkuvuusharjoituksia. Tehokas aineenvaihdunta on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakivi, ja esimerkiksi lievä paniikki- tai silmitön raivokohtaus ärsyttävien tuttavien ärsyttävistä somepäivityksistä on hyvä tapa herätellä keho lempeästi uuteen päivään.

Suunnittelen päiväni puolen tunnin tarkkuudella. Silloin näkee, mihin aikaa kuluu, ja esimerkiksi paha olo on helppo rajata pois päivän ohjelmasta. Pyrin pitämään päivän aikana vähintään yhden mikrotauon, jonka aikana lämmitän Saarioisten vegemakaronilaatikkoa ja palaudun tehokkaasti. Aina se ei onnistu, ja sekin on ihan ok. Olen opetellut olemaan armollinen itselleni ja iloitsemaan ketoosin tuomista mahdollisuuksista.

Pakkoyrittäjyys on mahdollistanut omien intohimojen toteuttamisen. Hiljaisempina kausina treenaan puolimaratonille, töissä toivun ylikunnosta ja rasitusvammoista. Pitkän aikavälin tavoitteeni on rikastua, muuttaa portugalilaiseen linnaan, olla maksamatta veroja ja antaa lehdille haastatteluja neurooseistani.

Iltaisin otan rauhoittavia ja jätän laitteet pois. Läsnäolen tietoisesti lattialla ja mietin, mistä olen kiitollinen. Kalja, reseptit, B-lausunto, työkyvyttömyyseläke. Elän unelmaani, hoen itselleni, kunnes nukahdan.

Lue myös:

Terapiatakuuta kannatetaan, muttei toteuteta – Miksi uudistus on jumissa ja miten se edes tehtäisiin?

YTHS:lle 4,2 miljoonaa euroa mielenterveyden edistämiseen – Säätiö kaipaa rahoituksen turvaamista pidemmälle ajalle