Sara Harjun kolumni: Sukupolvi on someperhe, jonka turvallisesta syleilystä voimme iskeä epäkohtien kimppuun

Jonnet ei muista ja veetit ei tiedä. Jonnet kuitenkin oppivat, ja veetit ymmärtävät yllättävän paljon. Siksi heitä kannattaisi kuunnella yhteiskunnallisissa kysymyksissä, kirjoittaa toimittaja Sara Harju.

T:Teksti:

|

K:Kuvat: Ville Kaakinen

Meikä millenniaali juoksee karkuun milloin mitäkin – toimistotyöaikoja, leveälahkeisia farkkuja ja menestyspöhinää. Z-sukupolvi rakentaa hyvinvointinsa ”viben” varaan. X-sukupolvesta ei ole oikein mitään sanottavaa, ja boomereihin ei varmaan tässä kannata edes mennä.

Sukupolvien väliset erot ovat liki loputon meemien lähde. Tiktokissa voi musiikkimakua ja jakausta analysoimalla testata, onko millenniaali vai zoomeri. Sukupolvikokemukset luovat samaistumispintaa myös yhteiskunnallisiin asioihin.

Vaikka sukupolvi on helppo arvostelun kohde, se suojelee ja tuo turvaa muuttuvassa maailmassa. Nostalgia vetää puoleensa teknologiakehityksen keskellä, ja etenkin etäaikana kaipaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kyllä minuakin jollain oudolla tavalla lohduttaa tieto siitä, että uran sijaan olimme joskus huolissamme Tamagotchiemme eloonjäämisestä.

Maailman muuttuminen näkyy somessa. Siinä missä boomerit purkavat aggressionsa keskustelupalstoille, z-sukupolvi ajaa asioita sellaisella itsevarmuudella, että sortuu välillä vetämään mutkat suoriksi.

Jossain heidän välissään tasapainottelevat millenniaalit, jotka ovat kyllä opetelleet inklusiivisemman puhetavan, mutta saattavat vierastaa zoomereiden ehdottomuutta.

Tiktok-sukupolvelle esimerkiksi yhdenvertaisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyvät asiat näyttäytyvät itsestäänselvyyksinä – jotain on tehtävä, näin ei ole hyvä.

Boomerit ja x-sukupolvi taas voivat pitää esimerkiksi pronominien ilmoittamisen sometileillä lillukanvarsina, ja vaativat niiden sijaan keskittymään Oikeisiin Ongelmiin.

Translain muuttamista vaativa kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta kahdessa päivässä. Se kertoo paitsi sukupolven joukkovoimasta, myös siitä, että kyse on edelleen oikeista ongelmista. Z-sukupolven ehdottomuutta tarvitaan, jotta heille itsestäänselvistä asioista tulisi mahdollisia muillekin.

Sen sijaan, että omaa tietämättömyyttä perustellaan sukupolvien välisellä erolla, pitäisi ymmärtää, että z-sukupolven somessa toitottamat asiat pohjautuvat aiempien sukupolvien työlle.

Nykyinen nuorten aikuisten sukupolvi ei ole itse keksinyt asioita, joiden puolesta puhuu, vaan tieto on lisääntynyt ja asenteet muuttuneet sekä aktivismin että näkymättömiin jäävän keskustelun avulla.

Aikuistuva ja päätöksentekoon yhä enemmän vaikuttava z-sukupolvi voi toimia laajempienkin ihmisryhmien äänitorvena. Sukupolvimeemejä tarvitaan, jotta tajuamme muuttua, kun meitä aletaan pilkata tarpeeksi.

Kirjoittaja on nipin napin millenniaali, joka ei muista modeemin ääntä mutta katuu galtsutilinsä poistamista.