Pääkirjoitus: Oletko aina elänyt koronavuoden väärin?

Kuluneen vuoden aikana poliitikot, presidenteiksi itseään luulevat toimittajat ja muut auktoriteetit ovat auliisti saarnanneet kansalaisille, mikä elämässä on oikeasti tärkeää, kirjoittaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

T:Teksti:

|

K:Kuva Antti Yrjönen

Kuluneen vuoden aikana poliitikot, pääkirjoittajat, toimittajat, presidenteiksi itseään luulevat toimittajat, kolumnistit, influencerit ja muut auktoriteetit, joilla on suu eikä itsekunnioitusta sitä sulkea, ovat havahtuneet siihen, mikä elämässä on oikeasti tärkeää – ja auliisti saarnanneet siitä muillekin.

Pandemian lähestyvä päättyminen puolestaan paljastaa, mitä asioita ei koronan jälkeisessä maailmassa kaivata mieluiten ollenkaan.

Viikoittaisia korona mullistaa X:n -”analyysejä”. Puuduttavia jorinoita uudesta ja vanhasta normaalista ja siitä, onko mitään uutta ja vanhaa normaalia edes olemassa ja jos onkin, niin ainakaan paluuta vanhaan normaaliin ei ole. Loputtomia koronakirjoja, koronaesseitä, koronablogeja, koronapäivityksiä, koronatwiittejä, koronastooreja, koronatarinoita. Kyttäämistä ja moralisointia.

Webinaareja. Etäkokouksia. Etäopiskelua. Etäkoulua. Etäjuhlia. Etäjumppaa. Etäelämää.

Käsidesin hajua. Kertakäyttömaskeja. Kestomaskeja. Maskeja. Maskiaknea.

Itsepetosta. Duolingon lataamista, jumppavälineiden ostamista, kirjojen hamstraamista, projektien aloittamista ja luovuttamisesta syyllistymistä. Autuaita ovat ne, jotka päättivät alusta alkaen keskittyä pleikkarin pelaamiseen, ykköskaljan juomiseen ja lahoamiseen.

Väkinäisiä koronavillityksiä. Hapanjuurileipää, koronaotsahiuksia, somehaasteita.

Kilpailua siitä, kuka on kärsinyt eniten. Vanhukset, keski-ikäiset, nuoret aikuiset, työmarkkinoille tulevat, opiskelijat, nuoret, lapset, vauvat, maahanmuuttajat, seksuaalivähemmistöt, sukupuolivähemmistöt, päihdeongelmaiset. Hoitohenkilökunta, kassatyöntekijät, ruokalähetit, taiteilijat, urheilijat, opettajat, yritykset, työntekijät. Kuntatalous, valtiontalous, maailmantalous.

Ajan ja musteen säästämiseksi tässä oikeat vastaukset alun kysymykseen: terveys, toimeentulo, ystävyys, rakkaus.

Ja pleikkari.

Lue myös: Helsingin yliopisto sai 450 000 euron korona-avustuksen – Rahaa käytetään muun muassa hyvinvointia tukevaan verkkokurssiin

Kyynisyys ja uupumus lisääntyneet etäopintojen aikana – Helsingin yliopisto pyrkii lisäämään syksyllä lähiopetusta, vaikka rokotekattavuus olisi riittämätön

Moni opiskelija kokee jääneensä yksin korona-aikana, ja osa toivoo yliopistolta ja YTHS:ltä enemmän tukea tilanteeseen – YTHS: ”On tärkeää ottaa aina yhteyttä, kun tarvitsee apua”