Jaakko Yli-Juonikkaan essee: Helvetti maan alla – Tunnelisodan seismologiaa

Oikea sota on olemassa aina. Kuoleminen vähenee aina silloin tällöin, mutta kyllä sota siitä huolimatta tappaa paljon ihmisiä. Nyt se vain tappaa heitä entistä hienovaraisemmin tavoin.
–Thomas Pynchon, Painovoiman sateenkaari.
Suom. Juhani Lindholm

Oikean sodan ikiaikaisuudesta ja kaikkiallisuudesta puhuu Painovoiman sateenkaaressa hahmo nimeltä Herra Informaatio. Hän on luotettava tietolähde. Kukapa Herra Informaation puheita epäilisi.

Millaisiin hienovaraisiin tappamisen tapoihin Herra Informaatio viittaa? Ei ainakaan poliittisen vihollisen myrkyttämiseen novitšokilla. Liian suoraviivaista. Mutta luokkavihollisen myrkyttäminen eineksillä, roskaruoalla tai ilmansaasteilla? Ehkä.

Paul Virilio saattoi kanavoida Herra Informaation haamua kirjoittaessaan, että lentokoneen keksijä keksi samalla lento-onnettomuuden. Muitakin tärkeitä spinoffeja lentokone poiki, esimerkiksi tehokkaan planeetankuumennusteknologian.

Teollistumisen alkuajoista saakka koneiden aiheuttamia kuolemia on tilastoitu ja analysoitu tarkasti. Liikenneonnettomuuksia on vähennetty infraa kehittämällä ja kansalaisia valistamalla. Turhan ja tarpeellisen (eli välttämättömän) veriuhrin välistä suhdetta optimoidaan koko ajan. Vuosi vuodelta päästään lähemmäs onnen ja kärsimyksen tasapainoa.

Kaikkein hienovaraisin, salaisin ja salakavalin tappaminen tapahtuu kuitenkin toisella todellisuuden tasolla: mielikuvien, mielikuvituksen ja informaatiovaikuttamisen maailmassa. Yksi Herra Informaation suomalainen perillinen on YouTube-kanava nimeltä Totuuden Etsijät. Kanava on tarjoillut kansalaisille informatiivisia Sotaraportteja tämän vuoden toukokuusta lähtien.

Sotaraportti-sarjaa toimittavat kaksosveljekset Marko ja Mikko Vapa ovat tuttuja urheiluväelle huipputason veteraanisuunnistajina. Marko toimi Hiihtosuunnistuksen A-maajoukkueen valmentajana 2005–2006. Mikko on tietotekniikan tutkija, bioanalytiikkaa opiskellut monialayrittäjä. Hän on myös osakkaana veljensä Droppi Veripalvelu -yrityksessä.

Poliittisesti kumpikin Vapa on ollut viime vuosina toimelias. He asettuivat ehdolle eduskuntavaaleissa sekä 2015 että 2019. Korona-aikana he ovat aktivoituneet kansalaisjournalisminkin saralla.

Fyysisessä todellisuudessa kulkutauti eristi kansalaiset koteihinsa. Sotaraportitkin ovat joko monologeja tai keskusteluja; veljekset kertovat kameralle tuoreimpia tietojaan yksin tai kaksin. Miljööt vaihtelevat mutta ovat aina päällisin puolin turvallisia: olohuone, työhuone, sauna, hillasuo, lenkkipolku. Kenttäraportteja tehdään leppoisilla pyöräretkillä, vieraillaan esimerkiksi Ruotsin Jällivaarassa. Dokumenttikuvaa tulitaisteluista ei nähdä. Sodan melske velloo silti koko ajan pinnan alla.

Tähänastisia taistelutapahtumia ei ole syytä selostaa yksityiskohtaisesti. Suuri linja summataan jo ensimmäisellä videolla: elokuusta 2019 lähtien presidentti Donald Trump on sitonut merkittävän osan Yhdysvaltain armeijan kalustoa ja noin miljoona reservin sotilasta maanalaiseen suuroperaatioon.

Erikoisjoukot on määrätty tuhoamaan 5–10 kilometrin syvyyteen rakennetussa, kaikki mantereet yhdistävässä käytävälabyrintissa lymyilevä rikollisjengi. Operaation päätarkoitus on pelastaa tunneleihin vangitut lapsiorjat.

Raportit antavat aihetta optimismiin. Trumpin joukot ovat edenneet ilman vastuksia voitosta voittoon ja tuhonneet vihollisen maanalaisia kaupunkeja ja tukikohtia. Tämä on havaittu toistuvina epätavallisina maanjäristyksinä räjäytysalueilla.

Lisäksi ihmisille kutakuinkin vaaratonta koronavirusta on levitetty tunneliverkoston suuaukkojen kautta eri puolille maapalloa. ”Koronateatterin” tarkoituksena on yhtäältä kääntää suuren yleisön huomio pois valtavasta maanalaisesta sotilasoperaatiosta ja toisaalta tukkia lapsikaappareiden pakoreittejä poikkeustilalakien avulla.

Trumpin tartunta lavastettiin, jotta hän voisi johtaa operaation kriittistä loppuvaihetta sataprosenttisen turvallisesti salaisesta bunkkerista käsin. Suomessa tartuntojen määrä on pysynyt melko vähäisenä, koska alitsemme kulkee tiettävästi vain yksi tunneli, eikä sinne liene sisäänkäyntejä Suomen alueella. Sen sijaan esimerkiksi Rooma osuu tunnelisokkelon solmukohtaan – tunnetuin seurauksin.

Kun sota siirtyy maalta, mereltä ja ilmasta piiloon salaisiin onkaloihin, sen luonne muuttuu. Kansainvälisten uutistoimistojen sotakirjeenvaihtajat sen paremmin kuin vaihtoehtomedian edustajatkaan eivät pääse paikan päälle etulinjaan seuraamaan taistelutapahtumia. Raportoinnista tulee spekulatiivista. Tilanteen etenemistä voi seurata vain pintautuvien oireiden perusteella, tutkimalla epätavallisia maanjäristysilmiöitä. Ne kertovat, millä alueilla salakäytäviä milloinkin räjäytetään umpeen.

Lisäksi tutkivat journalistit etsivät maanalaisen labyrintin sisäänkäyntejä ja pyrkivät näin täydentämään julkisuuteen vuodettuja tunnelikarttoja. Tiedossa olevia luolien suuaukkoja on esimerkiksi Kanadan parlamentissa, Denverin lentokentällä, Los Angelesin Getty Center -museossa ja New Yorkin keskuspuistossa. Jällivaaraan Vapat matkustivat kesäkuussa, koska se oli Kiirunan ohella mielenkiintoinen koronapesäke. Poikkeava seisminen aktiviteetti viittasi käynnissä oleviin räjäytyksiin.

Vielä muutaman viikon ajan – Yhdysvaltain marraskuisiin presidentinvaaleihin asti – Sotaraportti joutuu nojaamaan lähinnä maanjäristyskarttoihin, asiantuntijalausuntoihin ja valistuneeseen arvailuun. Trumpin uudelleenvalinnan jälkeen viimeisetkin pedofiiliringin johtajat vangitaan ja suuroperaation asiakirjat avataan valtamedialle.

Ennen Suurta Heräämistä suunnistamme siis vielä hetken suoperäisellä alueella, huhujen, aavistusten ja mielikuvien maastossa. Kuitenkaan kysymys ei ole Vapan veljesten mielikuvitusleikistä. He itse eivät ole maanalaista labyrinttia keksineet. Laaja kansainvälinen tutkijoiden, toimittajien ja aktivistien ryhmä on rakentanut jo kolmen vuoden ajan joukkoymmärrystä meneillään olevasta mullistuksesta.

Tunnelisotatutkijoiden välille on muotoutunut virtuaalinen ja sosiaalinen verkosto. Sen olemassaolo on todennettavissa monilla nettisivustoilla ja keskusteluryhmissä, toisin kuin ryhmän tutkimat tunnelit. Vaikuttaa kuin Totuuden Etsijöiden rakentama virtuaalinen luolaverkosto olisi lapsikaappareiden luolaverkoston varjokuva. Tai päinvastoin.

Myös internetin onkaloissa käydään kaiken aikaa kiihkeitä taisteluja. Kaikkiaan tietoverkko on hallitsemattoman laaja, ja toistaiseksi viholliset pitävät hallussaan strategisesti merkittäviä pesäkkeitä. Trollit, myyrät ja valtamedian informaatiovaikuttajat tekevät kaikkensa suojellakseen pedofiilisia rikollispomojaan. Aseinaan he käyttävät valeuutisia, soluttautumista, harhauttamista ja pilkkaamista.

Nykyisessä mediakulttuurissa Totuuden Etsijät joutuvat taistelemaan mahtavaa vihollista vastaan. Silti huoleen ei ole aihetta: kuten Marko Vapa videollaan toteaa, media on ainoa taisteluareena, jolla presidentti Trump on joutunut altavastaajaksi. Kauppasotaa, kryptovaluuttoihin siirtymistä pohjustavaa finanssipoliittista sotaa ja maanalaista lapsiorjien vapautussotaa Trump hallitsee suvereenisti. Kaikki etenee Suuren Heräämisen alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan.

Maan kamaran alla tapahtuvanäkymätön, tiedostamaton ja aavistuksenomainen ymmärrettävästi kiehtoo ihmismieltä. Totuuden Etsijöiden tunnelisota on voimallinen visio. Alussa lainaamassani Painovoiman sateenkaari -romaanissa kerrotaan kuvitteellisesta maanalaisesta ”vastarintaliikkeestä” nimeltä Erdschweinhöhle, suomeksi Maasian Luola. Ryhmän jäsenet ovat entisiä lounaisafrikkalaisia siirtomaaorjia, jotka valmistelevat toisen maailmansodan loppuvuosina salaista joukkoitsemurhaa Saksassa. Ryhmän maskotti on afrikkalainen maasika, joka pystyy tonkimaan järeillä kynsillään onkaloita kovaankin maaperään.

Myös tunnettuja historiallisia prototyyppejä Trumpin tunnelisodalle on löydettävissä. Puolan vastarintajoukot pakenivat natsien saartamasta Varsovasta syksyllä 1944 viemärien kautta. Vietnamin sodassa kalustoltaan ja miesvahvuudeltaan ylivoimainen Yhdysvallat epäonnistui pitkälti siksi, että Vietkongilla oli käytössään laaja ja monikäyttöinen tunneliverkosto.

Islamistijärjestö Hamas on kaivanut 2000-luvun mittaan Gazaan tunnelilabyrintin, jota käytetään salakuljetus-, huolto- ja hyökkäysreitteinä. Niitä Israel on virallisten uutislähteiden mukaan räjäytellyt. Mahdollisesti Gazan todellinen tunnelisota on antanut virikkeitä Totuuden Etsijöiden metafyysisemmälle tunnelisodalle.

Piilossa maan alla sodankäyntikin muuttuu rihmastolliseksi. Koko planeetan käsittävässä luolasokkelossa valtioiden rajat hämärtyvät ja lakkaavat olemasta. Trump ei ole julistanut sotaa millekään tunnetulle valtiolle tai muulle järjestäytyneelle taholle. Maanpäällisessä todellisuudessa etäisiä sukulaisilmiöitä lienevät ”terrorismin vastainen sota” ja ”sota huumeita vastaan”. Ne toki tuottavat virallisestikin tilastoitavia ruumiita, toisin kuin tunnelisota.

Huippusuunnistajina Vapan veljekset ovat harjaantuneita ja nopeaälyisiä kartanlukijoita. Heillä on jatkuvasti kirkas tilannekuva maanalaisista taisteluista kaikkine yksityiskohtineen. Viholliskuvan hahmottomuus kuitenkin varjostaa koko suuroperaatiota. Vapatkaan eivät tunnu täysin tietävän, millainen vastustaja maan alla lymyää – ovatko rikollisjengin johtajat ihmisiä, ulkoavaruuden olentoja vai jotain muuta. Tutkijoiden parissa aiheesta vallitsee ratkeamaton erimielisyys.

Sivustaseuraajaa askarruttaa enemmän tunnelitodellisuuden rihmastollinen rakenne kuin vihollisen tulivoima (tai edes yliluonnolliset voimat). Keskukseton, hajakeskitetty, muuntautuva ja itseään korjaava onkalorihmasto on lähes haavoittumaton olio. Pystyykö presidentti Trump todellakin tuhoamaan Rihmaston?

Oikaisu 12.4.2021 kello 10.20. Korjattu virheellinen tieto siitä, että Mikko Vapa olisi bioanalyytikko. Hänellä on alan opintoja.