Fake news! eli ohjaavatko oikeistopopulistit vastamedioiden retoriikkaa

Kaiken maailman dosentti -palstalla esitellään tieteentekijöitä. Tällä kertaa vuorossa Niko Pyrhönen.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Viivi Prokofjev

Kuka: Tutkijatohtori Niko Pyrhönen, 37

Laitos: Etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskus CEREN, Helsingin yliopisto

Mistä ei tunneta: Pelaa työn vasta­painoksi ­joukkueammuskelupelejä, joissa syke nousee eikä tarvitse ajatella liikaa.

Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalit marraskuussa. Donald Trumpin viime vaalien menestykseen vaikuttivat oikeistolaiset vastamediat, kuten Breitbart News -sivusto. Miksi vastamediat vaikuttavat politiikkaan?

Vastamediat ilmoittavat tarjoavansa vaihtoehdon valtamedioille. Tähän sisältyy ajatus siitä, että valtamedia on eliitin hallussa ja mitään ei saa enää sanoa. Yhdysvalloissa mediamaisema on pirstaloitunut, eli tietoa saadaan valtavasta määrästä eri kanavia.

Huijaamistarkoituksessa tehtyjen uutisten määrä ja poliittinen painoarvo ovat lisääntyneet. Oikeistopopulistien vaikutus sekä politiikan että median kentällä on paljon suurempi kuin heidän kannatuksensa, koska retoriikka, jota ennen paheksuttiin, löytää tiensä vastamedioista valtamediaan ja oikeistopopulistien suusta muiden politiikkojen käyttöön. 

Millä tavoin vastamediat keräävät äänestäjiä puolelleen?

Vastamediat omaksuvat populistisen tyylin, johon kuuluu kansan ja eliitin vastakkainasettelu, kaiken esittäminen kriisinä ja ”huonotapaisuus”. Mukana on samaistuttava johtaja, joka eliittiasemastaan huolimatta tuntee kansan huolet.

Yhdysvaltalaisten vastamedioiden tapoihin kuuluu demokraattisten instituutioiden vastustaminen, kuten deep state -salaliittoteoria. Sen mukaan Trump ei ole voinut toteuttaa hyviä aloitteitaan, koska joku byrokraattisessa hallinnossa on laittanut kapuloita rattaisiin.

Lisäksi paskanpuhuminen eli pienten ja isojen asioiden esittäminen yhtä merkittävinä hämärtää asioiden mittasuhteita.

Ohjaavatko oikeistopopulistit vastamedioiden retoriikkaa?

Vastamedioiden voidaan ajatella olevan oikeistopopulisteille ilmaista työvoimaa, koska niiden puhetyyli sopii populismiin. Vaikutus on kuitenkin molemminpuolinen: kun Trump twiittaa, Breitbart kirjoittaa juttua.

Miten kaikki tämä vaikuttaa tulevaan vaalitaistoon?

Demokraattien kärkiehdokas joutuu todennäköisesti kohujen kohteeksi. Joe Bidenia, jonka republikaanipuolue alun perin arvioi Trumpin pahimmaksi vastustajaksi, syytettiin korruptiosta Ukrainassa. Viime vaaleissa pizzagate-salaliittoteoria yhdisti Hillary Clintonin pizzerian alakerrassa kokoontuvaan lasten hyväksikäyttörinkiin.

Teorioiden ilmeisestä valheellisuudesta huolimatta moni uskoo näihin. Silloin valtamedian on vaikea toimia oikein: toisaalta niiden odotetaan uutisoivan mistä puhutaan, mutta toisaalta sen tehdessään ne antavat teorioille näkyvyyttä ja uskottavuutta. Sitten asia käännetään näin: ”nyt isokin media on huolestunut – eli sen täytyy olla totta!”