Pääkirjoitus: Nämä 10 asiaa opin 2010-luvulla

Päätoimittaja Susanne Salmi muistelee yllätysten vuosikymmentä.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Mikko Rikala

1. Kaikella on historiansa. Sen unohtaminen on huono idea.

2. Jos eräänä iltana nukkumaan mennessä näyttää siltä, että Hillary Clinton voittaa jopa texasilaiset äänestäjät puolelleen, saattaa aamulla herätä siihen, että Donald Trump on Yhdysvaltain uusi presidentti. Asiat, joiden ei pitänyt koskaan tapahtua, tapahtuvat. (Katso myös: Brexit, jytky.)

3. Edellinen tekee yllättymisestä yhä vaikeampaa. Silti on yritettävä. Kyyniset ihmiset ovat kehnoa seuraa.

4. Tuhatvuotiset instituutiotkin kuolevat ilman huolenpitoa. Demokratia on hauras, samoin yliopisto. Ilman niitä olemme hukassa. Ne ovat myös ainoa toivomme, mitä ilmastonmuutokseen tulee.

5. Vaikka metsästäisi koko vuosikymmenen ajan kaikkein täydellisimpiä kulttuurielämyksiä, vaikka kiertäisi guggenheimit ja näkisi Princen soittavan stadionilla kitaraa, saattaa päällimmäiseksi ja tärkeimmäksi muistoksi silti jäädä Ramirent-nosturissa itkevä Kanye West. Se on ok. Tällaisestakin voi nauttia. Aivot toimivat kummallisesti.

6. Kaikkea ei ole syytä tallentaa. On siunaus, ettei Kanyen keikasta ole tallessa kovin montaa kuvaa, sillä kahdeksan vuotta sitten meillä kaikilla oli vähän hassut vaatteet. Toisinaan muistojen kauneutta voi parhaiten vaalia jättämällä instastoorin ottamatta. 

7. Helsinkiin mahtuu yllättävän monta ostoskeskusta. Nykyään ne rakennetaan siten, että niissä suunnistamaan opettelua saa jatkaa pitkälle 2020-luvulle.

8. On turha odottaa, että aikuiset ymmärtäisivät nuorisoa, sillä kaikkea on aina liian vähän (vauvoja, asuntokauppoja, alkoholia) tai liikaa (ilmastoaktivismia, alkoholia). Nuoruuttaan ei kannata haaskata pohtimalla, mitä boomerit ajattelevat. 

9. Kuten Maggie Nelson kirjoitti: ”…nokkeluus ei yksin riitä. — Mielihyvä siitä, kun tunnustaa toisinaan joutuvansa tajuamaan samat asiat uudestaan, tekemään samat merkinnät marginaaliin, palaamaan työssään samoihin teemoihin, oppimaan uudestaan samat emotionaaliset totuudet, kirjoittamaan saman kirjan kerran toisensa perään – ei siksi että on tyhmä tai itsepäinen tai kykenemätön muutokseen vaan sen takia, että sellaisesta vanhoihin asioihin palaamisesta elämä koostuu.” (Argonautit, 2015)

10. Asiat, joiden ei uskonut koskaan tapahtuvan, tapahtuvat. Puoliunohdetun Hollywood-näyttelijän twiitistä alkaa #metoo, joka muuttaa kaiken. Aids menettää tuhovoimansa. Huuhkajat pääsee jalkapallon EM-kisoihin. Rakkautta on, ja päivästä toiseen se on yhtä ihmeellistä.

Tämä on vuosikymmenen viimeinen pääkirjoitus. Seuraava Ylioppilaslehti ilmestyy 10.2.2020.