Veri on on paras personaallisuustesti

We suck young blood.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Viivi Prokofjev

ENFP, INTP, WTF.

Myers–Briggsin tyyppi-indikaattorit ovat suosittuja erityisesti Tinderissä ja muissa deittisovelluksissa.

En ole ikinä ymmärtänyt, miksi. Minuutin mittainen googlaus kertoo, että persoonallisuustesti on yhtä tyhjän kanssa – tai itse asiassa tyhjääkin huonompi.

Myers–Briggs-kirjainyhdistelmiä antavien testien kysymykset ovat useimmiten huonosti muotoiltuja, ja vaikka ne eivät olisi, testit ovat epäluotettavia. Ihmisen persoonallisuustyyppi voi vaihdella niissä päivän tuntemusten mukaan.

Ehkä pahinta on, että täysin epätieteellinen ja typerä testi ja sen tulos on joillekin ihmisille avoin valtakirja käyttäytyä niin kuin tulokseksi saatu personallisuus heidän mielestään käyttäytyisi.

Testit antavat siis suorastaan haitallista informaatiota.

Ongelma esiintyy myös paremmissa ja tieteellisemmissä testeissä, kuten Big 5 -mallissa. Se voi tarjota mahdollisuuksia vertailla esimerkiksi neuroottisuutta muiden saman testin tehneiden kanssa. Toisaalta oman neuroottisuutensa tiesi jo ennen testiä (testit eivät kerro sinusta enempää kuin jo tiedät), vain sen suuruus verrattuna muihin saattoi olla mysteeri. Jos ja kun tällaisia persoonallisuustestejä käytetään esimerkiksi osana rekrytointia, ollaan nopeasti suossa.

Erilaiset personallisuudet voivat korreloida tietynlaisten työtehtävien menestyksellisen suorittamisen kanssa, mutta korrelaatio ei tarkoita kausaatiota. Yksinkertaista syy–seuraussuhdetta ei ole, ei varmaankaan edes monimutkaista. Lähes jokaisen työtehtävän – erityisesti työnjohdollisen – voi hoitaa kunnialla ja tehokkaasti monella eri tavalla.

Eikä edes mennä romantiikkaan. Silmistä sydämeen kulkee tie, jota järki ei tunne. Jos ihmisessä on jokin kätketty salaisuus, persoonallisuustesti ei paljasta siitä edes suuntaa. Testeillä sopivaa kumppania ei löydä. Epäsopiva niillä saattaa kyllä löytyä: jos tapaa jonkun testeihin luottavan, voi olla melko varma, ettei häntä kannata tavata uudestaan.

Ehdotus: siirrytään edes tyhjää vähän parempiin tyyppi-indikaattoreihin. Yksi tällainen vaihtoehto ovat horoskoopit. Ne kertovat ihmisistä kuitenkin syntymävuodenajan. Hyödyllistä informaatiota!

Toinen hyödyllinen indikaattori on verityyppi. Japanissa verityypit ovatkin osa pseudotieteellistä persoonallisuusluokittelua. Jotkin työnantajat käyttävät verityyppejä osana rekrytointipäätöksiä. Toiset päättävät deiteistä niiden mukaan.

Pata kattilaa soimaa. Tietämällä oman ja deittinsä verityypin voi sentään pelastaa henkiä.

Lisäksi verityyppitieto auttaa osallistumaan Piilaakson vampyyrikesteihin. Startup-yritys Ambrosia (antiikin Kreikan jumalten ravinto) siirtää litran nuorten ihmisten verta halukkaille vain 8000 dollarilla.

Verityyppi ei vaihtele päivästä toiseen, eikä sen selvittämiseksi tarvitse vastata outoihin kysymyksiin.

Minä olen 0-, ilmeisesti sekä tarmokas että varovainen. Imekää siitä.