Auta minua, Saatana

Kuinka satanismi ja okkultismi uivat osaksi arkea

T:Teksti:

|

K:Kuvat: Viivi Prokofjev

Kun olin 10-vuotias, rukoilin päivittäin. Uskoin, että Jumala kuuli kaikki ajatukseni. Rukoileminen oli yritys ajatella oikeamielisiä asioita, jotta Jumala ei tuomitsisi minua. Pelkäsin, etten kelvannut Jumalalle. Öisin valvoin ja kuvittelin, että jos ajattelin vääränlaisia asioita, myisin sieluni vahingossa ja peruuttamattomasti Saatanalle.

Asuin Itä-Vantaalla, ja saatananpalvontakohu otti mediassa koko ajan synkempiä kierroksia. Koulussa saatananpalvojista varoiteltiin samaan tapaan kuin huumeista ja niiden tarjoajista.

Lehdissä toistuivat tämäntyyppiset otsikot:

Saatananpalvojat kaivoivat haudasta pääkallon ja luita. – Ilta-Sanomat, 1999

”Piru merrassa. Saatana on Suomen seitsemänneksi suosituin uskonto.” – City-lehti, heinäkuu 1997

Vuonna 1999 kohu saavutti huippunsa, kun Hyvinkäällä paljastui paloittelusurma, joka yhdistettiin saatananpalvontaan. Tv-dokumenteissa saatananpalvontaan sotkeutuneet nuoret kertoivat kokemuksistaan sälekaihdinten varjossa, puheääni tunnistamattomaksi madallettuna. Poliisi-tv:ssä selviteltiin HIM-yhtyeen yhteyttä saatananpalvontaan, olihan bändi laittanut levynsä nimeen (ironisesti) luvun 666.

Kaiken tämän informaation jälkeen jopa Iron Maidenin cd-kannen vilkaisu sai kädet hikoamaan. Eddie-maskotti ja 666 tuntuivat edustavan ”pimeyden voimia”, joiden kanssa ei kannata leikkiä.

Piinaava Saatanan pelkoni laantui uskovaisuuteni mukana. 2000-luvun alussa uskalsin jopa katsoa kauhuelokuvia pelkäämättä, että yöllä joku demoni hiippailee huoneeseeni. Herätysliikkeet kuitenkin jaksoivat ylläpitää moraalipaniikkia vielä 2000-luvun puoleenväliin saakka. Saatananpalvonnan varjosta kärsivät niin ”valkoista magiaa” harrastavat wiccat kuin mustiinpukeutuvat hevaritkin.

Tänä päivänä saatananpalvonnan aiheuttamat mediakohut kuulostavat lähinnä vitseiltä. Okkultismi ei järkytä. Se vaikuttaa esteettiseltä, coolilta, jopa hyödylliseltä kuin D-vitamiinin syöminen. Instagram-tarinoissa kaverini esittelevät voimakiviään ja nostavat tarot-kortteja. Bileissä he keskustelevat lievällä huvittuneisuudella mutta asiantuntevan innokkaasti kuun vaikutuksesta elämään.

Onko okkultismista tullut arkista self helpiä? Vai eikö yhteiskunnallista todellisuutta vain kestä ilman magic?

M usta kauluspaita, mustat housut, musta puvuntakki ja kookas väärinpäin käännetty risti kaulassa. Akateemisen kirjakaupan muovikassissa kasapäin kirjoja.

Saatananpalvojaksi itseään kutsuvan ihmisen bongaa tavallisena torstaipäivänä kahvilasta helposti. Hän on Johannes Nefastos, helsinkiläinen kirjailija ja uskontotieteen maisteri, joka on vaikuttanut suomalaisen okkultismin kentällä pitkään.

Nefastos on Suomen ainoan satanistisen veljeskunnan Azazelin tähden perustaja. Veljeskunta sai alkunsa 13 vuotta sitten Nefastoksen henkilökohtaisen uskonkriisin seurauksena.

”Yritin pitkään elää munkkimaista kristityn elämää, mutta se oli mahdotonta. Kontrasti fyysisen todellisuuden ja henkisen maailman välillä kävi voimakkaaksi. Satanismi hyväksyy elämän varjopuolen.”

Azazelin tähden filosofia ei perustu puhtaasti satanismiin, vaan siinä on vaikutteita teosofian perustajan H. P. Blavatskyn ideoista ja kristinuskosta. Okkulttis-filosofiseen seuraan kuuluu noin kahdeksankymmentä jäsentä, jotka asuvat eri puolella Suomea.

Nefastos puhuu hiljaa mutta selkeästi, niin miellyttävällä äänellä, että tekisi mieli kuunnella hänen tekemiään äänikirjoja.

”Minulle Saatana ei ole pelkkä vertauskuva vaan osa kosmosta. Azazelin tähden saatananpalvonnassa ’Saatana’ ei ole mikään ulkopuolinen auktoriteetti, vaan kyse on enemmänkin itsetutkiskelusta. Kun pääsemme eroon psykologisesta pintamateriaalista, uppoamme piilotajuntaan ja yhteiseen Jumalaan. Satanismi ei kannusta pahuuteen vaan ymmärrykseen ja eettiseen toimintaan.”

 Nykyaika on otollinen satanistisille ja okkultistisille vaikutteille, koska monet käyvät läpi jonkinlaista uskonkriisiä, Nefastos sanoo.

”Olemme menettäneet uskonnon, mutta kaipuu hengellisyyteen ei ole hävinnyt minnekään. Taide ja filosofia auttavat isojen kriisien keskellä vain tiettyyn pisteeseen asti. Satanismi on uskonkriisin uskonto.”

Satanismi on postmoderni ja post truth -henkinen do it yourself -”uskonto”. Se ei tarjoa dogmaattista totuutta. Vapaa tahto merkitsee sitä, että jokainen etsii ja määrittelee totuutensa itse.

Satanistin ei tarvitse uskoa muuhun kuin itseensä. Monen satanistin mielestä ”oikeat satanistit” ovat ateisteja. Osa harjoittaa magiaa, osa ei. Okkultisti ja satanismin pioneeri Aleister Crowley tunnetaan motostaan Do what thou wilt, joka tarkoittaa, että jokaisen on elettävä syvimmän ”tahtonsa” mukaan.

Satanisteista monelle nousee ensimmäisenä mieleen Anton La Veyn vuonna 1966 perustama The Church of Satan. Jos 60-luvun hippiliike syntyi vastaiskuna kunnolliselle perhe-elämälle, The Church of Satan oli vastaisku hippiliikkeen yhteisöllisyydelle. Ateistinen, individualismia ylistävä organisaatio käänsi kristittyjen ja hippien arvot ylösalaisin ja trollasi kauan ennen kuin internetiä oli keksitty.

Tänä päivänä The Church of Satan naureskelee Twitter-tilillään kristityille ja korjaa satanismiin liittyviä väärinkäsityksiä. Sillä on yli 200000 seuraajaa.

Johannes Nefastos karsastaa The Church of Satanin nihilismiä ja yritystä omia satanismi nimiinsä.

”Minusta on hyvä, että olemme päässeet eroon vielä 2000-luvun alussa vallalla olleesta ilmapiiristä, jolloin korostettiin eroa ’älykkäiden ateistien’ ja tyhmien uskovaisten välillä. Vihdoin usko tajutaan hengellisen ymmärryksen tavaksi, jolla on tietty funktionsa ihmismielessä.”

Nefastos palvoo Saatanaa tekemällä rukousharjoituksia, lukemalla ja pyrkimällä elämään eettisten periaatteiden eli rakkauden, totuudellisuuden ja ponnistuksen mukaisesti.

Näitä periaatteita saa jokainen Azazelin tähden jäsen toteuttaa oman tulkintansa mukaan. Seura yhdistää erilaisia esoterismin muotoja ja irtautuu poliittisista ideologioista. Azazelin tähden Helsingin-jaosto kokoontuu pari kertaa kuussa lukemaan tekstejä ja keskustelemaan. Eläinuhrit ja kirkonpolttamiset ovat filosofisista lukupiireistä kaukana.

Nefastos sanoo seuranneensa kiinnostuneena kehitystä, jossa satanistinen estetiikka ja sen ongelmat ovat sulautuneet osaksi valtakulttuuria. Hänen mukaansa monet joidenkin satanistien kannattamat asiat, kuten moninainen sukupuolikäsitys sekä omaehtoinen suhtautuminen seksuaalisuuteen, ovat nykyään liberaali normi.

”Kristinusko on tänä päivänä niin sekularisoitunutta, ettei satanistisella estetiikalla tai jonkin asian leimaamisella ‘satanistiseksi’ voi enää provosoida. Populaarikulttuurissa magia itsessään esitetään neutraalina. Esimerkiksi Sabrina-tv-sarjan uudelleenversioinnissa palvotaan samanlaista Baphomet-patsasta, jonka äärellä rukoilen itse kotona.”


Baphometin patsas
(Statue of Baphomet)

Okkultistit ottivat hedelmällisyyttä symboloineen Baphometin omakseen 1800-luvulla. Kuva ilmaisee dualiteettien, kuten maskuliinisuuden ja feminiinisyyden sekä valon ja pimeyden yhteyttä toisiinsa. Pukin käsi muodostaaa hermetismin merkin, toisen osoittaessa ylös, toisen alas. Tämä merkki ilmaisee sanontaa ”niin ylhäällä, kuin alhaalla”. Sarvien välistä loistaa älykkyyden liekki.

Netflixin viime syksynä ilmestynyt Sabrina, Teininoita -sitcomiin perustuva Chilling Adventures of Sabrina kertoo saatanallisesta Church of Night -noitakultista. Sarjan päähenkilö, 16-vuotias Sabrina, on noidan ja ”tavallisen kuolevaisen” lapsi, joka joutuu operoimaan kahden maailman välillä.

Sabrina käyttää magiaa koulukiusaavia toksisia miehiä ja kultin kieroutuneita hierarkioita vastaan. Taistelu ei kuitenkaan onnistu ilman pimeimpien voimien apua. Noitien yhteisö korostaa vapaata tahtoa, mutta painostaa Sabrinan faustiseen kaupankäyntiin ja myymään sielunsa Saatanalle vastineeksi voimakkaista maagisista kyvyistä.

Sabrinaa katsoo millenniaaliyleisö, jota kiehtoo ajatus noituudesta ja magiasta voimaantumisen välineenä. Sarjasta tuli nopeasti niin suosittu, että sen toisen tuotantokauden kuvauksia aikaistettiin.

Sabrinassa näyttäytyy ”positiivinen saatanakuva”, joka alkoi muodostua valistuksen ja romantiikan vaikutuksesta 1800-luvulla.

Ruotsalaisen uskontotieteen dosentin Per Faxneldin mukaan Saatana on ensimmäinen ”feministinen liittolainen” ihmiskunnan historiassa. Tulkintoja voi vetää jo juutalaisten lakikirjasta Talmudista ja Raamatun luomiskertomuksesta. Aatamin ensimmäinen vaimo Lilith ei suostu Aatamille alistetuksi, ja kostoksi Jumala tekee hänestä demonin, joka varastaa vauvoja yön pimeydessä. Aatamin seuraava vaimo Eeva puolestaan syö paholaisen houkuttelemana hedelmän hyvän ja pahan tiedon puusta.

1800-luvun lopun prerafaeliittitaiteilijoiden maalauksissa ja dekadenteissa romaaneissa demoninen naishahmo ja Lucifer esitettiin uhkaavuudestaan huolimatta ihanteellisina. Sen sijaan, että ihmiset eläisivät harmonisesti ennalta määritellyssä patriarkaalisessa järjestyksessä, he määrittelivät itse totuutensa, mahdollisista traagisista seurauksista huolimatta. Lucifer kuvattiin kauniina olentona, joka ei edustanut kaiken pahan viheliäistä alkujuurta vaan älyä, yksilöllisyttä ja luovuutta.

Individualismin ihannointi kääntyy kuitenkin nopeasti fasistiseksi näkemykseksi vahvemman oikeudesta ja hierarkkisesta yhteiskunnasta. Äärioikeistolla ja okkultismilla on pitkä yhteennivoutunut historia. Yhteys on edelleen olemassa, sillä äärioikeiston metodit ovat kaaosmagiikasta tuttuja: otetaan käyttöön tehokkain saatavilla oleva vaikuttamisväline eli internet. Levitellään disinformaatiota, jolla ei ole mitään yhteyttä siihen, miten asiat ”oikeasti ovat” ja katsotaan, -muuttuuko todellisuus. No, ei muutu, mutta käsitykset siitä kyllä.

Ei ole sattumaa, että Putinin neuvonantajana toimii modernia maailmaa vihaava esoteerikko Alexander Dugin. Trumpin taustalla häärinyt Steve Bannon on puolestaan siteerannut julkisesti italialaista fasistimystikkoa Julius Evolaa ja sanonut pitävänsä Luciferia ”Raamatun parhaana hahmona”.

Samaan aikaan kun Steve Bannon on ihastuksissaan siitä, että hänen vihaajansa vertaavat häntä Saatanaan, intersektionaaliset feministit haluavat samaistua noitiin.

Trumpin noustua presidentiksi Yhdysvaltoihin on perustettu antifasistisia noitapiirejä, jotka tekevät ja jakavat loitsuja äärioikeistoa vastaan.

Äärioikeistolla on voimaa muokata julkisia keskusteluja ja määritellä käsitteitä haluamikseen. Sille täytyy siis muodostaa vastavoima – vaikka sitten magian avulla, ellei muu onnistu.

Magic Resistance -ryhmä koostuu Vox-lehden arvion mukaan noin 13000 uuspakanasta ja noidaksi itseään nimittävästä aktivistista, jotka tekevät kuukausittaisia loitsuja Trumpin pysäyttämiseksi. Loitsu syntyi alun perin vitsinä, mutta kollektiivi on huomannut, että se on synnyttänyt ”energiaa”, joka antaa, jos ei muuta, voimaa harjoittajilleen.

Yerbamala-noitakollektiivi on puolestaan jakanut Anti-Fascist Spellbookinsa Google Docsissa:

// PRINT IMMEDIATELY// DO NOT

SAVE // DISSEMINATE // WASH RINSE

REPEAT // THE WORK ISN’T FINISHED

UNTIL FASCISM IS DEAD

Tällainen olisi voinut kelvata jopa Aleister Crowleylle – hänen mukaansa oli nimittäin epärelevanttia, onko jokin konsepti olemassa fyysisessä todellisuudessa. Magian harjoittaminen tuottaa tuloksia, mutta uskomukset pitää erottaa objektiivisesta todellisuudesta.

Joogatunnilla opettaja kehottaa manifestoimaan eli käyttämään maagista metodia, jossa mieli keskitetään asioihin, joita haluaisi tapahtuvan. Harjoituksessa energiat kanavoituvat, hän väittää.

Viisi vuotta sitten olisin mutissut, että en lähde mukaan ‘”tämmöiseen” ja vaikeilevasti poistunut salista. Nyt kokeilen. On vuosi 2019, ja ahdistusta on vaikea hoitaa toimivalla tavalla. 

Jos onnistunkin saamaan jonkinlaista energiaa, mitä haittaa siitä voisi olla? Jos ei voi muuttaa ympäröivää todellisuutta, ainakin voi yrittää hallita oman pään sisällä vallitsevaa kaaosta.

Juttua varten on taustahaastateltu Myyttiset luennot -sarjan järjestäneitä Markus Monosta sekä Henri Hiljanderia. Saatana-aiheisen luentosarjan viimeinen luento 28.3 Ison Omenan Palvelutorilla.

Eräitä okkultistisia symboleita:

Teosofinen sinetti

(The Seal of the Theosophical Society)

Teosofinen sinetti koostuu useista symboleista, joita on käytetty maailman suurissa uskonnoissa. Teosofia (kreik. theos jumala, sophia viisaus, suomeksi jumalviisaus) tarkoitti alun perin filosofista ajattelua, joka kohdistui Jumalan olemuksen selville saamiseen salaperäisellä, välittömällä näkemyksellä. Usein sinettiä ympäröi myös Teosofisen Seuran tunnuslause ”Totuus on uskontoja korkeampi”.

Luciferin sinetti

(Sigil of Lucifer)

Satanistinen symboli, joka on peräisin italialaisesta Grimoirum Verium -loitsukirjasta 1500-luvulta.

Psychic Cross

(Thee Temple Ov Psychic Youthin tunnus)

Thee Temple Ov Psychic Youth on brittiläisen Psychic TV -bändin jäsenten vuonna 1981 perustama okkultistinen verkosto. TOPY ei uskonut mystiikkaan tai ”jumaliin” vaan liikkeen tavoitteena oli sen jäsenten yksilöllinen vapautuminen sosiaalisesta kontrollista magiaharjoitteiden avulla. Risti symboloi näkymättömän heimon yhteenkuuluvuutta.

Order of the Nine Angles

Yhdeksän kulman sääntökunta

1980-luvulla Briteissä perustettu okkultistinen ryhmä, joka rohkaisee jäseniään ylittämään mentaaliset ja fyysiset rajansa tehdäkseen ”spirituaalisen nousun ”. Uusnatsiyhteyksistään tunnettu ryhmä ihannoi teksteissään väkivaltaa ja rohkaisi jopa ihmisuhrien tekemiseen.

The Leviathan Cross

Saatanan risti

Tuplaristi symboloi suojelusta ja tasapainoa, ja sen alla oleva ikuisuus-symboli tarkoittaa ikuista universumia.

Kaaoksen sinetti

Sigil of Chaos

Kuvio esiintyi ensi kertaa 70-luvulla ilmestyneessä Michael Moorcockin kirjoittamassa The Eternal Champion -fantasiakirjassa. Kirja kuvaa lain ja kaaoksen dikotomiaa. Magia edustaa kaaosta. Se merkitsee Moorcockin kirjassa luonnonlakien rikkomista, joka voi johtaa kauneuteen tai elämän tuhoutumiseen.
Baphometin sinetti

(Sigil of Baphomet)

Church of Satanin virallinen tunnus. Baphometin sinetti esiintyi ensi kertaa vuonna 1968 julkaistun The Satanic Mass -LP-levyn kannessa, joka oli liveäänitys Anton LaVeyn toimittamasta mustasta messusta.

Väärinpäinkäännetty risti

(Cross of Saint Peter)

Apokryfisen evankeliumin mukaan Pyhä Pietari pyysi, että voisi kuolla ristiinnaulittuna alaspäin, koska ei ollut mielestään tarpeeksi arvokas kuolemaan samalla tavalla kuin Jeesus Kristus. Katoliset käyttävät ristiä kuvaamaan arvottomuutta ja nöyryyttä. Väärinpäinkäännetty risti symboloi myös antikristillisyyttä.

Unikursaali heksagrammi

(Unicursal hexagram)

Aleister Crowleyn perustaman Thelema-uskonnon symboli. Theleman harjoittajia kutsutaan thelemiiteiksi. Kuviosta löytyvä pentagrammi symboloi viittä mikrokosmista elementtiä, jotka kohtaavat taivaalliset makrokosmiset voimat. 

Siivekäs käärme

The Winged Serpent

Lääketieteilijöiden käyttämällä symbolilla on monia okkultistisia merkityksiä, joista yksi on valaistuminen ja intensiivinen tietoisuus.

Monster

Energiajuomat ovat Saatanan tekosia. Mietipä sitä!