Bändikämpän viimeinen hidas

T:Teksti:

HYY aikoo lakkauttaa ylioppilaiden bändikämppätoiminnan.

Perjantai-iltana kamppilaisista bändikämpistä kuuluu pauketta. Kahvi porisee muusikoiden yhteisessä keittiössä. Neljästä bändikämpästä kolmessa harjoitellaan.

Salli ei ole tänään paikalla, koska se on rakentamassa kahdeksanmetristä hirviötä jätesäkeistä”, Helsingin ylioppilaiden elävän musiikin yhdistyksen eli Helmutin varainhoitaja Max Sandström pahoittelee. Yh-tyeen laulaja opiskelee lavastamista.

Tulevaisuudessa perjantai-illan bändivuoro tuskin enää kilpailee roskapussihirviön parissa vietetyn ajan kanssa. Jos HYYn viime vuonna tekemä linjaus menee läpi, Domus Academican kellarissa ei joululoman jälkeen musisoida opiskelijavoimin.

 

Kallis kellari

HYY haluaa vuokrata ulos koko Domman kellarikerroksen. Siellä sijaitsevat myös juhlatila Pohjanhovi, kokoustila Aino ja ainejärjestöjen varastotiloja.

”Käynnissä on ollut vahva säästökeskustelu”, HYY:n talousjohtokunnan puheenjohtaja Marina Lampinen sanoo.

Tilojen kohtalo selviää, kun vastavalittu edustajisto äänestää budjettikäsittelyssä 15. joulukuuta. Kellarissa vallitsee edelleen epätietoisuus.

”Saatiin me toukokuussa se tiedote koko kerroksen järjestötuen loppumisesta”, Max Sandström muistelee.

Tänä vuonna kerros maksaa ylioppilaskunnalle lähes puoli miljoonaa euroa.

”Jos edarin puheita referoi, voi havaita tyytymättömyyttä bändikämppien käyttöasteeseen”, Lampinen sanoo.

Kämpissä on kieltämättä tilaa. Marraskuun viimeisellä viikolla varauslista näyttää tyhjältä. Kahteen satunnaistreenaajille varattuun kämppään on tehty joulukuulle varauk-sia yhteensä yhdeksän tunnin edestä.

Helmutin puheenjohtaja Juha-Antti Isojärven mukaan yhdistys ei kuitenkaan ole sortunut tehottomuuteen.

”Käyttöaste ei kerro kaikkea. Viime viikon käyttöaste oli esimerkiksi vain 19 prosenttia, mutta toisaalta kämppiä käytti 18 eri bändiä”, Isojärvi sanoo.

Vastikään elvytetty teemaklubi oli kerännyt paikalle kolme bändiä ja kuutisenkymmentä uteliasta kuulijaa. Bänditilat ovat parin vuoden ajan olleet edullisesti kenen tahansa ylioppilaskunnan jäsenen käytettävissä.

 

Paras ja ainoa

Humanistit ovat varanneet speksiään varten tilan, jota kuvailevat parhaaksi ja ainoaksi vaihtoehdokseen. Versio Alice Cooperin Poisonista sujuu moitteettomasti, mutta se ei muusikoita paljoa lohduta. Ennen helmikuisen dekkariparodian ensi-iltaa olisi vielä kymmeniä kappaleita harjoittelematta.

”Tällä hetkellä ollaan pikkuisen kusessa, jos bändikämpät lakkautetaan”, kuuluu harjoitusten lomasta. Humanistibändin jäsenet arvelevat, että monet opiskelijat eivät tiedä, että bändit voisivat harjoitella edullisesti keskellä Kamppia. Halvat ja vapaat bänditilat ovat Helsingissä kortilla. Dommalla kolmen tunnin treenivuoro maksaa ajankohdasta riippuen 10-53 euroa. Kalustoon kuuluvat muun muassa mikserit, mikrofonit, rumpusetit ja vahvistimet. Neljästä bändikämpästä kaksi on tarkoitettu satunnaisesti treenaaville bändeille, kahteen jaetaan vakituisia treenivuoroja.

”Bändikämppiä voisi kehittää vielä paljonkin”, rumpali Tuomas Tavi ehdottaa.

Keittiön pöydällä lepää tilojen säilyttämistä vaativa vetoomus. Paperissa on kolme allekirjoitusta.

Sanat ja kuva Veera Voutilainen