Toimitukselta: Huhtasaaren hullutukset

T:Teksti:

Laura Huhtasaari (äärioik.) pääsi lokakuun alussa hullutuksineen (jotka ovat niin typeriä, etteivät ne ansaitse toistamista) Yleisradion prime timeen Sannikka & Ukkola -ohjelman osiossa ”imitoimme somen huonoimpia puolia ja lisäämme mukaan korkeutta vaihtelevan tuolin”.

Twitterissä #SannikkaUkkola aiheutti suuren kiistelyn populismista, median roolista agendan asettajana, Yleisradion lopullisesta mädännäisyydestä ja vaikka sun mistä.

Kaiken metelin keskellä ehkä kiinnostavinta oli silti, kuinka Sannikka & Ukkola onnistui nostamaan uutisohjelman päivänpoliittiseen ja -polttavaan keskusteluun.

Uutisohjelman! Lineaarisessa televisiossa! Perinteisellä tv-kanavalla! Muistelemme, että niiden piti kuolla.

Niin ainakin Mikael Jungner (ex-Yle-johtaja, nykyinen Suomen En Marche ! -liikkeen perustaja) vuonna 2007 väitti. ”Om tio år finns inga tv-kanaler”, Jungner julisti Hufvudstadsbladetissa.

Jungner oli väärässä. Ylen puoli yhdeksän uutisilla on noin 800 000 katsojaa päivässä. Siellä tehdään edelleen perinteisellä tv-uutisestetiikalla kolmen minuutin juttuja, joiden avulla maailmasta ei saa mitään tolkkua. Välissä on dramaattista musiikkia.

Perinteisten tv-kanavien ja -uutisten pysyminen elossa kertoo omalta osaltaan, miksi Huhtasaari pääsee sekoiluineen otsikoihin. Jos television suorat lähetykset ja tv-uutiset jotain ovat, ne ovat spektaakkeleita. Media on itse tehnyt niistä sellaisia.

Donald Trumpin sekoilut ovat spektaakkeli. Huhtasaari on Suomen Trump. Median on ylivoimaisen vaikea vastustaa spektaakkelia.

Huhtasaari hullutuksineen on eduskunnassa myös ensi kevään jälkeen.