Italiassa kiistellään opintomaksuista

T:Teksti:

Maan yliopistot pyrkivät korottamaan maksuja opiskelijoiden voittamasta oikeudenkäynnistä huolimatta.

Italiassa vuonna 1997 laadittu laki määrää, että yliopistot saavat kattaa enintään 20 prosenttia kuluistaan opiskelijoilla maksatettavilla maksuilla. Maan julkiset yliopistot saavatkin valtaosan rahoituksestaan valtiolta. Budjettileikkausten myötä yliopistojen rahoitus on kuitenkin vähentynyt, ja nyt opintomaksuja yritetään nostaa.

Maan yliopisto-opiskelijoiden liitto UDU väittää, että yli puolet maan korkeakouluista on jo nostanut opintomaksujaan yli laillisen 20 prosentin rajan. Viime vuonna Pavian yliopiston opiskelijat haastoivatkin yliopiston oikeuteen laittomista korotuksista, ja marraskuussa oikeus määräsi yliopiston korvaamaan maksuja 1,7 miljoonaa euroa.

Voitosta inspiroituneena myös muiden kaupunkien opiskelijat suunnittelevat oikeustoimia. UDU arvioi, että mikäli kaikki tällä hetkellä 20 prosentin rajan ylittävistä korkeakouluista päätyisivät samaan tilanteeseen, joutuisivat ne pulittamaan takaisin yhteensä jopa 218 miljoonaa euroa.

Maan rehtorien yhdistys puuhaakin parhaillaan ehdotusta, joka muuttaisi maksukattoa tai jopa hankkiutuisi siitä kokonaan eroon. UDU:n koordinaattori Michele Orezzi kertoo liiton olevan vahvasti maksukaton nostamista tai poistamista vastaan. Protestiaktioita on hänen mukaansa odotettavissa ympäri maata, mikäli rehtoreiden ehdotus etenee.

”Meillä on yhdet Euroopan korkeimmista opintomakuista”, Orezzi huomautti University World Newsille. ”Nousevat maksut edustavat valtavaa sosiaalista estettä opiskelulle.”

 

Sanat: Oona Juutinen