Heimopäälliköksi yliopistosta

T:Teksti:

Venezuelalaisessa yliopistossa opintopisteitä voi napsia esimerkiksi biisoneita paimentamalla. The Indigenous University on yliopisto, joka pyrkii suojelemaan alkuperäiskansoja ja heidän perinteisiä elämäntapojaan.

Yliopiston noin sata opiskelijaa perehtyvät opinnoissaan muun muassa alkuperäiskansojen oikeuksiin, kieliin ja mytologiaan. Iltapäivisin he harjoittelevat käytännön taitoja, kuten paimentamista ja vihannestarhojen hoitamista.

Yliopiston kampus on keskellä sademetsää. Opiskelijat asuvat heimotaustansa mukaan jaotelluissa pienryhmissä noin 2000 hehtaarin alueella.

”Voin elää täällä niin kuin eläisin omienikin luona”, kehui 19-vuotias Yadumenedu taannoin BBC:n haastattelussa kampusolosuhteita.

Noin neljän vuoden opiskelun jälkeen opiskelijoiden oletetaan palaavan takaisin kotikyliensä johtajiksi.

Tähän asti pieni yliopisto on pärjännyt kansalaisjärjestöiltä saaduilla apurahoilla, mutta jatkossa valtion rahallinen apu on elintärkeää.

”Menestymisemme tulevaisuudessa vaatii ehdottomasti valtion poliittista ja taloudellista tukea”, muistutti professori Julio Avalos, yksi yliopiston valtaväestöä edustavista luennoitsijoista BBC:n haastattelussa.

Muutoksia on odotettavissa. Prosessi, jossa The Indigenous University liitetään Venezuelan viralliseen yliopistoverkostoon, on loppusuoralla.

Tunnustus on tärkeä heikossa asemassa oleville alkuperäiskansoille. Öljyteollisuus ja kulta- ja timanttikaivokset ovat ajaneet heimot sademetsissä ahtaalle. He muodostavat enää vain noin puolitoista prosenttia Venezuelan väestöstä.

 

Sanat Oona Juutinen