Opiskelijat vaativat muutoksia yliopistoihin ja yhteiskuntaan

T:Teksti:

Chilen opiskelijaprotestit ovat paisuneet valtavaksi kansanliikkeeksi.

Korkeakoulujen lukukausimaksut ja opintolainan korot ovat Chilessä korkeita, ja BKT:hen suhteutettuna maa on maailman kallein opiskella. Opetus on usein myös heikkolaatuista ja hyvää opetusta saa vain rahalla yksityisissä yliopistoissa.Niitä on maassa kolminkertaisesti julkisiin yliopistoihin verrattuna.

Vihaisten opiskelijoiden keväällä aloittamat protestit, joissa vaadittiin koulutusjärjestelmän uudistusta, ovat laajentuneet valtavaksi kansanliikkeeksi. Chilen talveksikin kutsuttua liikettä pidetään maan suurimpana sitten entistä diktaattori Pinochetia vastustaneiden mielenosoitusten.

Liikkeen saaman tuen kasvaessa ilmaista ja laadukasta perus- sekä korkeakoulutusta vaatineet opiskelijat ovat sittemmin laajentaneet vaatimuksiaan. He peräävät nyt myös suurempia yhteiskunnallisia muutoksia, kuten maan kuparikaivosten kansallistamista sekä rikkaisiin kohdistuvia veronkorotuksia.

”Me emme tahdo parannella olemassaolevaa järjestelmää; me tahdomme perusteellisen muutoksen”, julisti Camila Vallejo, yksi opiskelijaliikkeen johtajista. Karismaattisesta Valejosta on tullut protestien keulakuva, ja tappouhkauksia saanut opiskelija on jatkuvassa poliisivartiossa turvallisuutensa takaamiseksi.

Lakkoilevat opiskelijat pitävät yli sataa lukiota ja yliopistoa vallattuna, ja viikottaiset marssit vetävät puoleensa jopa 200 000 ihmistä. Voimakasta liikettä ei voiee jättää huomiotta, ja Chilen kongressi lupasikin jokin aika sitten laskea opintolainojen korkoja.

Mielenosoitusten aikana on kuollut yksi opiskelija. 16-vuotias poika kuoli silminnäkijöiden mukaan poliisin luotiin.

 

Lähde: The Guardian, Voima

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Emilia Tjernström