Opintotuki, talouden romuttaja

T:Teksti:

Niille satasille olisi ollut parempaakin käyttöä. Kela postitti taannoin taas lähes 30 000 opintotukikarhukirjettä. Valkoinen ilonpilaaja odotti lähes joka kymmenennen opiskelijan kynnysmatolla. Karhukirje syventää monen opiskelijan taloudellista ahdinkoa entisestään.  Nykymuotoinen opintotukijärjestelmä enemmän sekoittaa kuin tukee opiskelijoiden taloutta.

Yksi monista systeemin turhauttavista epäkohdista on takaisinmaksun 15 prosentin viivästyskorko. Missään muussa sosiaalietuudessa ei ole vastaavaa koron ja pelotteen sekasikiötä. Toinen älyttömyys on se, että kun tukikuukaudet on maksanut korkojen kera takaisin, ei niitä saa enää takaisin käyttöön.  Totta kai takaisinperintäkirjeeltä säästyy, jos tarkkaan laskee tulonsa. Usein kyse ei kuitenkaan ole leväperäisyydestä vaan inhimillisestä virheestä, kun joku palkkakuitti on jäänyt huomaamatta tai parista työvuorosta ei ole uskaltanut kieltäytyä.

Maaliskuun alussa astui voimaan kansalaisaloitelaki. Kun 50 000 ihmistä allekirjoittaa lakialoitteen, on eduskunnan otettava se käsittelyynsä. Aikaisemmin lakialoitteita ovat voineet tehtailla vain kansanedustajat. Eilen verkkosivunsa avasi myös Avoin ministeriö. Se on riippumaton organisaatio, joka joukkoistaa nettisivuillaan kansalaisaloitteiden valmistelun. Yksi vapaaehtoisten ensimmäisistä projekteista on juuri ehdotus opintotukilain muuttamiseksi. He haluavat kytkeä opintotuen viivästyskoron korkolain voimassaolevaan viivästyskorkoon ja palauttaa takaisinperityt tukikuukaudet opiskelijan uudelleen käytettäviksi.

Kansalaisaloitelaki on hieno edistysaskel suomalaisessa demokratiassa. Vaikuttaminen on mahdollista nyt myös ohi puoluepolitiikan ja vaalien.  Ja luulisi sillä olevan vaikutusta myös poliitikkoihin, jos kymmenettuhannet ihmiset järjestäytyvät nopeasti esimerkiksi opintotuen epäkohtia korjaamaan. Uskon, että 30 000 karhukirjeen saajan lisäksi opintotukialoitteen allekirjoittavat ilolla myös lukuisat valmistuneet. Ne kaikki, jotka edelleen maksavat joka kuukausi erän opintolainasta, jonka he  aikoinaan nostivat opintotuen takaisinmaksua varten.

 

Maria Ruuska