Haukkana Berliinissä

T:Teksti:

Starbucks, Berliinin elokuvajuhlat. Leffa-alan ammattilaisten vuoden kohokohta. Ulkona on hyytävä helmikuu, mutta Essi Haukkamaan silmät säihkyvät. Euroopan neuvoston elokuvarahastossa työskentelevä kaveri antoi juuri lahjan. Se on termari, jonka kyljessä lukee: ”Some like it hot. Very hot”.

 

Tuotantosihteeri, tuotantoassistentti, apulaisohjaaja, tuotantopäällikkö, linjatuottaja ja tuottaja. Elokuva-alalla ei ole työtä, jota Haukkamaa, 37, ei olisi tehnyt. Berliinissä hän on tuhansien lailla etsimässä rahoittajia kahdelle elokuvaprojektilleen.

Haukkamaan ura elokuva-alalla alkoi yläasteella, kun hän kuvasi Lauri-veljensä kanssa lyhytelokuvia kaitafilmikameralla ja VHS:llä ja lähetti niitä Porin videofestareille.

”Siellä ei ollut hirveästi tyttöjä, joten läsnäoloni kiinnitti huomiota.”

Lukion jälkeen Haukkamaa työskenteli jo Ylellä, talvet Tiikerin ja kesät Summerin toimitussihteerinä.

”Haastattelin kerran tuottaja Hannu Tuomaista ja kerroin, että olen kiinnostunut elokuvatöistä. Kun Hannu alkoi tehdä Menolippu Mombasaan -elokuvaa, hän soitti ja pyysi tuotantosihteeriksi. Se oli ensimmäinen alan työpaikkani.”

Työt leffabisneksessä irtoavat usein juuri näin, tuttavan kautta.

 

Hotelli Marriottin aula. Ylellisillä nahkasohvilla riittää säpinää, kun ihmiset esittelevät ideoitaan: ”It’s a heartbreaking story…” Iron Sky -elokuvan ensi-iltabileissä meni aamutunneille, joten Haukkamaa tilaa toisen veden ja räplää iPhoneaan. Päivän ensimmäinen tapaaminen on puoli tuntia myöhässä. Seuraavaa on pakko siirtää.

 

Haukkamaa asuu nyt Oulussa, mutta viimeiset kahdeksan vuotta hän vietti Australian Brisbanessa. Sinne hän lähti ”surffauksen perässä”. Australian vuosina elokuva-alalla työskentelevät ystävät pyysivät häntä usein Suomeen töihin.

”Jos en ollut äitiyslomalla, kävin Suomessa kerran vuodessa töissä, raskausaikanakin pari kertaa.”

Kun kutsu kävi, Haukkamaa pisti Brisbanen talon vuokralle ja muutti Helsingissä kalustettuun vuokrakämppään. Yksi projekteista oli Big Brother Extra, jossa Haukkamaa työskenteli tuottajana.

”Oli hienoa tehdä kansainvälistä formaattia, jossa asiat sujuivat kuin rasvattu, vaikka koko ajan oli hirveän hektistä.”

Haukkamaa työskenteli Australiassa muun muassa Klaani-nuortensarjan tuotantoyhtiössä.

Haukkamaa on käynyt matkan varrella alan kouluja, mutta paljon hän on opetellut myös itse.

”Jos nyt saisin valita, menisin lukiosta suoraan elokuvataiteen laitokselle. Olisin päässyt helpommalla, saanut opin tiivistetyssä paketissa.”

berliinistä Haukkamaa hakee rahoitusta kahdelle suomalais-australialaiselle projektille, joissa hän toimii tuottajana.

Little Angels on ”female buddy movie” Thelman ja Louisen tapaan: kolme tyttöä karkaa koulukodista tien päälle. Yksi heistä salailee raskauttaan. Haukkamaa on yksi elokuvan käsikirjoittajista.

The Astronaut taas on vanhan koulukunnan scifi-mysteeri astronautista, joka herää huoltoasemalta keskeltä Australian erämaata. Elokuvat ovat englanninkielisiä ja ne on määrä kuvata Australiassa muun muassa siksi, että australialaiset elokuvat lyövät suomalaisfilmejä helpommin Yhdysvalloissa läpi. Haave Hollywoodista tykyttää yhä Haukkamaan takaraivossa.

”Nuorena suurin haaveeni oli päätyä hymyilemään Oscar-patsas kädessäni. Jos sitä edelleen ajattelisi koko ajan, se rajoittaisi tekemistä hirveästi.”

 

Euroopan filmimarketti. Korinttilaispylväistä roikkuu elokuvateollisuuden mainoksia eri maista: Meet Russia, Romanian Film Promotion, Find Korean Films. Joka hetki joku saa poskisuudelman. ”Siat, siat”, manaa siivoojarouva naistenvessassa. ”Cannes-jalat”, vitsailee Haukkamaa ja siirtelee painoa jalalta toiselle. Maailman ykköselokuvafestivaaleilla on pakko pitää pikkukenkiä, joten loppuaika on kuljettava jalat teipattuna. Onneksi Berliinissä ei tarvitse.

 

Haukkamaa on ollut koko elämänsä freelancer, vailla yhtään vakituista työsuhdetta. Se sopii hänelle.

”Se on se tapa, jolla näitä hommia tehdään.”

Omasta äidistä on ollut korvaamaton apu lastenhoidossa. Pian 7-vuotias Emmi ja vuoden vanha Luke ovat parhaillaankin mummolassa Iissä.

Elokuva-alan työt ovat ihmissuhteita, joissa ollaan vuosia. On katsottava tarkkaan, kenen kanssa ryhtyy töihin.

”En ole itse koskaan pystynyt jättämään töitä työpaikalle, tämä on elämäntapa.”

Kuvausten aikana tuottajan puhelin soi aamusta iltaan, ja ihmisten hermot ovat kireällä.

”Aloittelevan tuottajan on näytettävä, että muhun voi luottaa. Että olen ihminen, jolle voi antaa rahat, ja että pidän huolen, että tuote valmistuu ja budjetissa pysytään.”

 

Viiden päivän ja 12 tapaamisen jälkeen kasassa ei ole mitään varmaa. Little Angelsin kohtalo riippuu siitä, voiko Haukkamaa hakea Australiasta tukirahaa. B-suunnitelmana on tehdä elokuva Suomessa. Jos hyvin käy, Astronaut saa australialaisen yhteistuottajan. Haukkamaa tapaa hänet uudestaan toukokuussa Cannesissa. Ensi-ilta venynee vuoteen 2015. 

 

KUKA

Käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja Essi Haukkamaalla, 37, on oma tuotantoyhtiö. Iissä syntynyt Haukkamaa opettaa käsikirjoittamista Oulun AMK:ssa ja tekee väitöskirjaa Griffithin yliopistoon. Haukkamaan lempielokuvia ovat alkuperäiset Star Warsit ja Kun Harry tapasi Sallyn. Kahden lapsen äiti fanittaa Nora Ephronia, Prinsessa Leiaa eli Carrie Fisheriä ja herkuttelee briejuustolla.

 

Sanat Jutta Sarhimaa, kuva Satu Kemppainen