Valmistu ja poistu maasta

T:Teksti:

Ranskassa on Britannian jälkeen eniten ulkomaisia opiskelijoita Euroopassa. Viime lukuvuonna maan yli kahdesta miljoonasta korkeakouluopiskelijasta ulkomaalaisia oli noin 285 000 eli 12,5 prosenttia. Eniten ranskalaisiin korkeakouluihin tullaan opiskelemaan Marokosta, Kiinasta ja Algeriasta. Neljännes ulkomaalaisista opiskelijoista jää Ranskaan töihin valmistumisensa jälkeen.

Viime toukokuussa moni muualta tullut opiskelija järkyttyi, kun Ranskan sisäministeri Claude Guéant ilmoitti, että EU:n ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajien työmääräyksiä tiukennetaan. Opiskelijat saisivat valmistuttuaan jäädä Ranskaan vain puoleksi vuodeksi, ja opiskelijaviisumin muuttaminen työluvaksi vaikeutuisi huomattavasti. Edes työpaikka ei takaisi työluvan saamista.

Sekä opiskelijajärjestöt että yliopistojen henkilökunta vastustivat muutoksia, ja lähes 30 000 ihmistä allekirjoitti niiden perumista vaativan nettiadressin. Myös työnantajaliitto MEDEF tuomitsi tiukennukset.

 

Tammikuun alussa hallitus ilmoitti peruvansa paljon vastustusta herättäneet muutokset.

”Me mokasimme”, korkeakouluministeri Laurent Wauquiez myönsi televisiolähetyksessä.

Tammikuun puolivälissä Ranskan sisä-, opetus- ja työministeriö julkaisivat yhteisen muistion, joka kehottaa viranomaisia käsittelemään uudelleen kaikki tiukempien säädöksien aikana hylätyt työlupahakemukset. Myös kaikki hylättyjä hakijoita vastaan aloitetut karkotustoimenpiteet on toistaiseksi pysäytetty.

Lähde: Washington Post, University World News

Oona Juutinen