Naisilta pääsy kielletty

T:Teksti:

Iranin Tiede-, tutkimus- ja teknologiaministeriö ilmoitti elokuussa, että lähes 80 opintosuuntausta on jatkossa avoinna vain miehille.


Vuodesta 2013 lähtien muun muassa englannin kirjallisuus ja kääntäminen, arkeologia, ydinfysiikka ja tietojenkäsittelyoppi tulevat olemaan naisopiskelijoiden ulottumattomissa lähes 40:ssä iranilaisessa yliopistossa. Muutosta on perusteltu sillä, että työnantajat olisivat haluttomia palkkaamaan naisia. Asiasta kertoo The Telegraph -lehti.

Muutosta kritisoivat epäilevät todellisen syyn olevan se, että maan uskonnolliset ja perinteisiä arvoja vaalivat olisivat huolissaan naisten hyvästä akateemisesta menestyksestä. Perinteisesti miehisinä pidettyjä aloja opiskelevien naisten määrä on kasvanut Iranissa viime vuosina, ja kaikkiaan Iranin opiskelijoista jo 65 prosenttia on naisia.

Iranilainen ihmisoikeusaktivisti, Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2003 saanut Shirin Ebadi on valittanut asiasta YK:lle. Hän uskoo muutoksen todellisena tarkoituksena olevan naisten määrän vähentäminen alle puoleen kaikista opiskelijoista. Ebadin mukaan se heikentäisi maan syrjiviä lakeja vastaan taistelevaa naisasialiikettä.

”Tavoitteena on, että naiset luopuvat vastarinnastaan ja omien oikeuksiensa vaatimisesta.”

Korkeakoulutuksesta vastaava ministeri Kamran Daneshjoo on sivuuttanut uudistukseen kohdistuneen kritiikin muistuttamalla, että 90 prosenttia opinnoista on yhä tarjolla myös naisille. The Telegraphin mukaan Daneshjoo sanoi vain yhden sukupuolen edustajille tarjottavia kursseja tarvittavan ”tasapainon” vuoksi.


Lähde: The Telegraph

Teksti: Oona Juutinen
Kuva: Flickr / Robert Reed Daly