Eroon hyödyttömistä humanistikursseista

T:Teksti:

Mauritiuksella ei tahdota enää kouluttaa työttömiksi valmistuvia humanisteja.

Maan korkeakoulutusministeriö ilmoitti joulukuussa suunnittelevansa joidenkin kansallisen University of Mauritius -yliopiston humanististen ja yhteiskuntatieteellisten kurssien perumista. Tällä hetkellä uhanalaisiksi nimettyjä kursseja ovat ainakin antropologia, kansainväliset suhteet sekä valtiotiede ja historia. Viranomaisten mukaan nämä kurssit eivät tarjoa opiskelijoille riittävästi uramahdollisuuksia opintojen päätyttyä.

”Suurin osa heistä otti lopulta työpaikan call centeristä”, kertoi The University News nimettömänä pysytelleen ministeriön virkamiehen kommentoineen.

Uutinen on suututtanut opiskelijat ja intellektuellit ympäri saarivaltiota. Vihastuneita kansalaisia rauhoittaakseen korkeakoulutusministeriö ilmoitti julkistavansa pian suunnitelmia koskevan kyselytutkimuksen. Tutkimuksella on tarkoitus kartoittaa mitkä kurssit todella ovat tarpeettomia.

Mauritiuksen Totuus- ja oikeuskomissiokin on muutosta vastaan. Muun muassa orjuuden historiaa ja vaikutuksia tutkiva komissio korostaa historian tuntemisen ja opettamisen tärkeyttä.

”Olen kauhuissani”, tiivisti komission varapuheenjohtajana toimiva historoitsija Vijaya Teelock ajatuksensa.

Hämmennystä on herättänyt myös korkeakoulutusministeri Rajesh Jeetahin aiemmin viime vuonna ilmoittama aie tuoda yliopistoon kokonaan uusia kursseja. Alustavien tietojen mukaan näihin lukeutuisivat muun muassa filosofia, sosiologia ja taide. Ministeriön mukaan uudet kurssit olisivat peruutettavia kursseja hyödyllisempiä opiskelijoille ja parantaisivat heidän työllistymismahdollisuuksiaan.

 

Sanat: Oona Juutinen