Kiinassa itsenäinen elämäntyyli on riskitekijä

T:Teksti:

Pekingin yliopisto ilmoitti keväällä aloittavansa konsultaatio-ohjelman, jonka avulla pyritään auttamaan akateemisten ongelmien kanssa painivia opiskelijoita. Kiinan Harvardiksikin kutsutun yliopiston henkilökunnan mukaan riskiryhmään kuuluvat opiskelijat voitaisiin tunnistaa konsultaatio-ohjelman kymmenen kohdan tarkistuslistan avulla.

Lista määrittelee riskitekijöiksi muun muassa nettiaddiktion, psykologisen haurauden, köyhyyden, eksentrisyyden sekä taipumukset radikaalin ajatteluun tai itsenäiseen elämäntyyliin.

Raivostuneiden opiskelijoiden keskuudessa suunnitelmaa on verrattu jopa Kulttuurivallankumoukseen. Yliopiston opiskelijatoimiston apulaisjohtaja Zha Jing kuitenkin vakuutti The Guardianissa, ettei yliopisto yritä rangaista tai hallita opiskelijoita, vaan luoda ympäristön terveelliselle kasvulle. Hänen mukaansa kiihkeäluonteisilla ja radikaalisti ajattelevilla opiskelijoilla on usein ongelmia opinnoissaan ja sosiaalisissa tilanteissa.

”On kamalaa, että yliopisto näkee opiskelijan radikaalit ajatukset tai itsenäisen ajattelun pahana asiana”, kommentoi Guardianille toisen Pekingissä sijaitsevan yliopiston, Renmin University of Chinan politiikan professori Zhang Ming.

”Opiskelijat ovat kaikki nuoria ja energisiä. On heidän oikeutensa olla radikaali. Jos yliopisto rankaisee tästä, yliopisto rappeutuu moraalisesti.”

Ohjelma esiteltiin Pekingin yliopistossa virallisesti toukokuussa, mutta sen käyttöönottoa on lykätty määrittelemättömällä ajalla siitä nousseen kohun vuoksi.