Anteeksi kuinka, Sami Lyytinen?

T:Teksti:

Luonto-liiton Susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen hermostui metsästäjien toimintaan Turun Sanomien verkkolehdessä (15.1.). Varsinais-Suomen Pöytyällä samana päivänä järjestetyssä susijahdissa ammuttiin kaksi eläintä, vaikka metsästäjillä oli lupa vain yhden nuoren suden surmaamiseen. Nyt laumassa on jäljellä Luonto-Liiton mukaan enää muutama nuori yksilö.

Olet syyttänyt metsästäjiä lauman alfanaaraan tahallisesta ampumisesta. Uskotko todella näin käyneen?

”Lisääntyvän naaraan poisto oli ennen jahtia yleisessä keskustelussa esillä. Kun kyseessä oli jahdin toinen ammuntatilanne, ei kuulosta millään tavalla uskottavalta, että räikeänkeltaista heijastinpantaa kantava susi ei tulisi huomioiduksi siinä tilanteessa. Metsästys lähtee siitä, että pitää tietää mitä ampuu.”

Metsästäjät ovat kertoneet kärsineensä radio-ongelmista. Onko sinulla tietoa asiasta?

”Suojelupuoli ei varmasti ole häirinnyt radioliikennettä. Jos siellä oli 130 jahtaajaa ja moni haluaa puhua samaan aikaan, se riittää kanavan tukkimiseen.”

Miten loppulauman nyt käy?

”Sitä on vaikea ennustaa. Otukset voivat tulla jotenkin toimeen, osa jää syntymäreviirilleen ja osa lähtee pois. Ne voivat myös kuolla nälkään ilman, että mitään sen kummempaa huomataan. Johtajayksilön kadotessa voi kuitenkin ilmaantua koirien hakua pihasta. Toivotaan, ettei mitään ihmeempää tapahdu.”

Mikä metsästäjiä vaivaa?

”Jahtitilanteessa monelta metsästäjältä unohtuu kunnioitus luontoa kohtaan. Kun on kyse harvinaislaatuisesta kohteesta, jonkinlainen paukkuahneus ottaa vallan. Tämän jahdin kohdalla metsästäjillä on ollut aikamoiset paineet saada saalis ja heidän näkemäänsä susiongelmaan ratkaisu.”

Mitä asialle voisi tehdä?

”Ainakin keskustelu täytyy saada käyntiin. Jahtitilanteessa pitäisi olla vähintään kokemusta toiminnasta suden kohdalla. Jollakin tavalla ammattimainen toiminta täytyy turvata.”

Hannu Hallamaa