Poliittiset oppositioon edustajistossa

T:Teksti:

HYYn ensi vuoden hallitus. Takana vasemmalta oikealle: Lauri Koskentausta, Iiro Hämäläinen, Niilo Toivonen, Heidi Vesterinen ja Suvi Pulkkinen. Edessä Matti Lehto, Sanna Supponen, Aino Jones, Hanna Hannus, Heikki Luoto ja puheenjohtaja Jannica Aalto.

 

Ensi vuonna HYYn hallituksen muodostavat sitoutumattomat ryhmät. Uusi puheenjohtaja haluaa tehdä poliittisten kanssa tiivistä yhteistyötä kuntavaaleissa. 

”Olen juuri suunnittelemassa testamentin runkoa”, kertoo Jannica Aalto, 24, jonka äänestä kuulee, että kiirettä pitää. Aalto luotsaa ensi vuonna puheenjohtajana HYYn hallitusta, jonka muodostavat poliittisesti sitoutumattomat ryhmät: HELP, HYAL, osakunnat ja Tsemppi.

Aalto ei suinkaan rustannut omaa testamenttiaan, vaan viime vuoden hallituksen henkistä tilinpäätöstä.  Aalto vastasi kuluvana vuonna HYYn hallituksessa järjestöistä, tuutoroinnista ja vuosijuhlista. Hänen taustaryhmänsä on HYAL.

Kulttuurimaantiedettä opiskeleva Aalto aloitti uransa fuksivuonna pääaineen ainejärjestössä. Sieltä tie vei tiedekuntajärjestön hallitukseen ja edustajiston kautta HYYn huipulle.

”Ensi vuonna on tulossa niin paljon hienoja juttuja, että minulle tuli olo, että haluan olla mukana vielä ensi vuonnakin.”

Hienoja juttuja ovat muun muassa World Student Capital -hanke ja kuntavaalit. Kuten nimestä käy ilmi, WSC-projektin tarkoituksena on tehdä Helsingistä vaatimattomasti maailman paras opiskelijakaupunki. Hanke on osa Helsinki World Design Capital -vuotta.

Miten se käytännössä tapahtuu?

Aalto ja kumppanit aikovat perustaa ylioppilaskuntaan kaikille avoimen ”pöyristyttävän radikaalin ideatyöryhmän”, jossa opiskelijat voivat pallotella ja kehitellä ideoita poikkitieteellisessä porukassa ilman turhaa hierarkiaa.  Suunnitteilla on myös pyöräviesti, jonka tarkoituksena on viedä sanomaa paremmista kevyen liikenteen väylistä kampukselta toiselle.

Aalto pitää ensi syksyn kuntavaaleja erittäin tärkeänä mahdollisuutena vaikuttaa opiskelijoiden pärjäämiseen Helsingissä.

”On paljon teemoja, jotka vaativat, että opiskelijat pitävät ääntä itsestään. Oli sitten kyse asumisesta tai kulttuuripalveluista.”

Ääntä pidetään toreilla ja kabineteissa järjestämällä tempauksia ja kampanjoita sekä tapaamalla päättäjiä. Siinä tarvitaan ylioppilaskunnan jäsenten apua yli ryhmärajojen.

Aalto pitää tärkeänä, että sittarihallitus tekee läheistä yhteistyötä myös poliittisten ryhmien kanssa. SYL:n liittokokouksen ja hallitusneuvotteluiden jälkeen välit olivat hetken viileät.

”Tavoitteena ei ole jyrätä ja mennä sittarit edellä, vaan saada poliittiset järjestöt meidän kanssa yhdessä tekemään kunnallisvaaleja”,  Aalto sanoo.

Edustajisto valitsi hallituksen ensimmäisessä kokouksessaan 1. 12.

”Minulle saa soittaa, vaikka keskellä yötä”, Aalto linjasi, kun äänestystulos julkistettiin.

 

Jäsenmaksu uhkaa nousta

Ei jäsenmaksukorotuksille, raikui edustajistovaaliehdokkaiden virsi ennen vaaleja yli ryhmärajojen. Hallitus on kuitenkin esittänyt euron korotusta jäsenmaksuun ensi lukuvuodelle. Myös YTHS:n terveydenhoitomaksu nousee. Näin ollen opiskelijat maksaisivat ensi syksynä 92 euroa. Tänä syksynä maksu oli 89 euroa.

Korotuspaine johtuu siitä, että viime vuosina ylioppilaskunta on kuluttanut käyttörahastonsa varoja. Se on siis kajonnut kirstuun, jossa on pidetty yhden vuoden budjetin verran rahaa varastossa pahan päivän varalle. Tämä johtuu siitä, että tutkintouudistuksen myötä ylioppilaskunta menetti paljon jäseniään, mutta ylioppilaskunnan tuottamista palveluista ei ole haluttu tinkiä.

”Jos jatkamme näin, olemme parin vuoden päästä nollilla”, sanoo ylioppilaskunnan hallituksen väistyvä puheenjohtaja Leena Pihlajamäki.

”Jos näin käy, se tarkoittaisi isoja leikkauksia yhdellä kertaa.”

Budjetin valmistelussa puhutti kaksi muutakin teemaa.

Ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden sihteerin toimi halutaan lakkauttaa ja Domman alakerta vuokrata ulos.

Hallituksen ehdotus on, että tällä hetkellä avoinna olevaa kv-sihteerin paikkaa ei tulevaisuudessa enää täytettäisi. Moni pelkää päätöksen rapauttavan ylioppilaskunnan keskeistä tehtävää eli opiskelijoiden edunvalvontaa.

Viime keväänä edustajisto päätti luopua vähälle käytölle jääneestä Domus Academican Pohjanhovi-juhlatilasta ja sen yhteydessä olevista bändikämpistä.  Päätökseen ei ole kuitenkaan oltu ainejärjestöläisten keskuudessa tyytyväisiä. Sitoutumaton vasemmisto taas kaipaa bändikämppiä takaisin.

Kyse on kuitenkin isoista rahoista. Pohjanhovi maksaisi ylioppilaskunnalle vuodessa puoli miljoonaa ja bändikämpät taas 50 000 euroa. Rahat pitäisi todennäköisesti kaivaa taas käyttörahastosta.

Edustajisto käsittelee ensi vuoden budjettia ja äänestää siitä kokouksessaan 15. joulukuuta.

 

HYY luopunee hätämajoituksesta

HYY ei ota enää ensi syksynä vastuuta opiskelijoiden hätämajoituksesta, kirjattiin edustajiston kokouksessa uuden hallituksen tavoiteohjelmaan. Tavoiteohjelma on käytössä ensi vuonna ensimmäistä kertaa.

Ylioppilaskunta haluaa luopua hätämajoituksen järjestämisestä, koska se on työllistänyt hallituksen asumisvastaavan lähes täyspäiväisesti aina syksyisin.

”Se vie meiltä aivan hirvittävän määrän työaikaa ja ongelma on niin iso, että emme voi ratkaista sitä yksin”, sanoo HYYn hallituksen Anni Hirsaho, joka koordinoi tavoiteohjelman valmistelua.

HYY toivoo, että tulevaisuudessa yliopisto ottaisi kopin hätämajoituksen järjestämisestä. Lähes kaikki tänä vuonna hätämajoitukseen turvautuneista kodittomista ovat yliopiston vastaanottamia kansainvälisiä opiskelijoita.

”Vaikka hätämajoituksen järjestäminen olisi toisen tahon vastuulla, meillä tulee varmaankin olemaan siinä neuvonnallinen rooli.”

 

Sanat Maria Ruuska, kuva Otto Donner