Kohta kolahtaa

T:Teksti:

Jos aloitit opintosi vuonna 2005 ja et ole vielä valmistunut, saat pian postia. Helsingin yliopisto lähestyy sinua pian kirjeellä, jossa kehotetaan anomaan lisäaikaa tutkinnon suorittamiseen.

Seitsemän vuotta sitten voimaan tulleen rajauslain mukaan maisteritasoiset yliopisto-opinnot pitää paketoida 14 lukukauden aikana. Opintoasioiden yksiköstä kerrotaan, että tammikuussa kerättyjen tietojen mukaan 1077 opiskelijan kohdalla aikaraja tulee heinäkuussa vastaan.

”Heistä 611 on suorittanut kandidaatintutkinnon. Toivomme, että moni valmistuu vielä kevään aikana”, asiantuntija Anu Siikaniva kertoo.

Lukumääräisesti eniten lisäaika-anomuksia saanee humanistinen tiedekunta. Suhteellisessa kärjessä on bio- ja ympäristötieteellinen, jossa mahdollisia lisäajan hakijoita on peräti 40 prosenttia vuonna 2005 opintonsa aloittaneista.

Kuinka moni sitten saa oikeasti kenkää yliopistolta? Ei varsinaisesti kukaan, paljastaa hallinto. Opintoaikojen rajauslain henki ja rehtorin antama ohjeistus korostavat, että jos opiskelijalta löytyy halua saada opinnot päätökseen, hän saa lisäaikaa. Ja tarvittaessa lisää lisäaikaa. Kunhan kertoo, mikä on maksanut ja miten aikoo saada opinnot loppuun.

Jos kirjeen saaneella on muuta tekemistä kuin selvityksen rustaaminen, ei hätää. Opintojen pariin voi palata, kun ehtii. Opinto-oikeudesta pääsee eroon vain siitä itse luopumalla.

Mitä iloa tästä sirkuksesta sitten on? HYYn Koulutuspoliittinen sihteeri Anne Rautanen toteaa, että ylioppilaskunta suhtautuu opintoaikojen rajaukseen kriittisesti.

”Jos opiskelija on töissä tai ei muuten vain nappaa, rajaaminen ei vaikuta näihin ihmisiin mitenkään. Se enemmänkin stressaa tunnollisia, joilla opinnot eivät etene ideaalitahtia.”

Rautasen mielestä ainoa hyöty rajauslaista on haamuopiskelijoiden siivoaminen tilastoista. Suurta huolestuneisuutta opiskelijoiden keskuudessa ei HYYssä ole havaittu.

”Jos aikoo valmistua, ei varmasti joudu pihalle. Jos tiedekunnan kanssa on ongelmia, kannattaa olla meihin yhteydessä”, Rautanen ohjeistaa.

 

Hannu Hallamaa