Kalle Lasnin vallankumous

T:Teksti:

Virolainen vanhus käynnisti syyskuussa protestin, joka levisi kymmeniin maihin. Nyt Kalle Lasn kertoo Ylioppilaslehdelle, miltä näyttää Occupy Wall Street -liikkeen tulevaisuus.


Tämä syksy muistetaan monissa kaupungeissa kyynelkaasun katkusta ja mellakkapoliiseista.

Syyskuussa joukko aktivisteja leiriytyi New Yorkin Zucotti-puistoon vastustamaan muun muassa suuryhtiöiden vaikutusvaltaa, pankkien vastuuttomuutta ja tuloerojen kasvua. Samanmieliset protestoijat lähtivät liikkeelle kymmenissä maissa. Suomessa leiriydytään muun muassa Helsingissä Sanomatalon takana ja Turun Vähätorilla.

Alkuperäisen idean takana on 69-vuotias Kalle Lasn, kanadalaisen kulutuskriittisen Adbusters-lehden perustaja ja toimittaja, joka on kotoisin Virosta.

Lasn ja Adbustersin toinen toimittaja Micah White saivat heinäkuussa idean Wall Streetin valtaamisesta. Vanhat aktivistit inspiroituivat arabikeväästä ja Espanjan viimeaikaisista protesteista. Adbusters julkaisi avoimen kutsun: ”Vallataan Wall Street syyskuun 17. päivänä. Ota teltta mukaan”.

Ehdotus kapitalismin sydämen valtaamisesta oli provokaatio, joka vetosi ihmisiin odottamattomalla tavalla. Tarttuva slogan käynnisti kansanliikkeen.

”Luulin, että vuotta 1968 parempaa ei tule, mutta nyt vuonna 2011 se on mahdollista. Näin hauskaa minulla ei ole ollut eläissäni”, Lasn naureskelee puhelimessa.

Kalle Lasnin mielestä tämän syksyn liikehdinnässä ja vuoden 1968 protesteissa on hämmentävää samankaltaisuutta.

”Uskon kuitenkin, että tämä liike on kestävämpi. Sen polttoaineena on raivo ja nuorten pelko tulevaisuudestaan. Edessä on iso musta aukko – ekologinen, poliittinen ja taloudellinen kriisi”, Lasn sanoo.

Occupy Wall Street -liike ei tunnusta johtajia, mutta Adbusters julkaisee sen aktiiveille suunnattuja ”taktisia toimintaohjeita”.

”Ensin ajattelimme, että niillä ei ole paljonkaan vaikutusta, mutta ideat- ovat olleet hyviä ja ne ovat resonoineet liikkeen kanssa”, Lasn kertoo.

Tämän syksyn protesti ei ole ensimmäinen Adbustersin luoma kansainvälinen ilmiö. Muun muassa lehden 20 vuotta sitten käynnistämästä Älä osta mitään -päivästä kasvoi suuri kansainvälisesti tunnettu tapahtuma. Lasnin ja Adbustersin vastamainokset ovat inspiroineet tekijöitä myös Suomessa. Muutamat muut kampanjat kuten TV Turnoff Week eivät ole vielä ylittäneet valtamerta, mutta ovat Amerikan mantereella suosittuja. Lehden väki, Lasn etunenässä, osaa liikuttaa massoja.

Miten virolaispojasta kasvoi kansainvälisen meemisodan kenraali?

Kalle Lasnin elämäntarina on värikäs. Hänen perheensä pakeni Virosta toisen maailmansodan aikana, kun Lasn oli 2-vuotias. Seuraavat viisi vuotta kuluivat pakolaisleireillä ja satunnaisesti myös oikeissa asunnoissa Länsi-Saksassa.

”Se oli rankkaa elämää lapselle. Mutta rakastin pakolaisleirejä! Ne olivat fantastisia paikkoja nuorelle pojalle, koska siellä asui kaikenlaisia ihmisiä aivan lähekkäin, joskus vain huovan erottamana.”

Kiihkeät poliittiset keskustelut ovat Lasnin varhaisissa lapsuusmuistoissa tärkeässä osassa.

”Se oli sodan jälkeistä aikaa ja ihmiset kävivät jatkuvasti poliittisia väittelyitä kommunismista ja natsismista. Kaikki tunsivat vahvasti olevansa elossa ja katsoivat kohti uutta tulevaisuutta. Monina öinä en saanut unta, kun kuuntelin poliittisia kiistoja.”

Lasn kertoo olleensa 1960-luvulta lähtien ”jonkinlainen anarkisti” ja ”hieman vallankumouksellinen”. Ennen Kanadaan asettumista hän asui Australiassa ja Japanissa. Hän ohjasi dokumenttielokuvia 20 vuoden ajan ennen kuin perusti Adbustersin.

Nyt miltei seitsemänkymppinen Lasn puhuu innostuneesti nuorten aktivistien toimintatavoista.

”Nämä nuoret, joita kutsun uusiksi vasemmistolaisiksi, ovat erilaisia kuin vanhat vasemmistolaiset. Sosiaalisen median voima, uudenlainen, hierarkiat kyseenalaistava etiikka, johtajien puuttuminen – siinä on taikuutta! Tämä voi antaa nuorille voiman loikata vanhan vasemmiston kuolleen ruumiin yli.”

Occupy Wall Street -liikkeessä oli alusta asti mukana erilaisia aktivistiryhmiä, joiden erilaiset agendat ja toimintatavat aiheuttivat kitkaa. Liike on säilynyt hieman hahmottomana ja epämääräisenä, koska sillä ei ole yhteistä konkreettista vaatimusta.

Kalle Lasn ei näe liikkeen epämääräisyyttä ongelmana. Kasvavat protestit ovat onnistuneet käynnistämään julkista keskustelua hyvinvoinnin jakautumisesta.

Mitä liikkeelle tapahtuu seuraavaksi?

”Vallankumousten kauneus on siinä, että kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Lasn myhäilee.

Hän katsoo kuitenkin, että liikkeen on nyt aika muuttua ja nostaa esiin selkeitä konkreettisia tavoitteita.

Kalle Lasn ennustaa, että keväällä aloitetaan lukemattomia uusia projekteja, joiden tavoitteet voivat vaihdella Tobinin verosta pankkitoiminnan uudistamiseen.

”Uskon, että syntyy outoja uusia puolueita ja uusia liittolaisuuksia, niin vasemmalla kuin oikealla. Ja tuhansia pieniä hankkeita. Kevät tuo muutoksen aallon.”

Sanat Markus Kuokkanen, kuva Jim LaBounty