Venäjän yliopistot kärsivät opiskelijapulasta

T:Teksti:

Korkeakouluopiskelijoiden määrä Venäjällä on laskussa. Pudotus näkyy erityisesti valtion rahoittamissa yliopistopaikoissa, jotka on tarkoitettu hyvin arvosanoin lukio-sta valmistuneille opiskelijoille. 484 000 tällaisesta paikasta arviolta jopa 10 000 jäi tänä vuonna täyttämättä.

Asiantuntijoiden mukaan opiskelijapula johtuu talouskriisin lisäksi myös laajemmasta väestöllisestä muutoksesta. Suurin osa tänä vuonna ja lähivuosina korkeakouluun pyrkivistä nuorista on syntynyt 1990-luvulla, jolloin maan syntyvyys kääntyi laskuun Neuvostoliiton hajottua. Toisen asteen oppilaitoksista valmistuneiden määrä onkin viiden vuoden aikana vähentynyt 400 000:lla. Suurimman pudotuksen uskotaan olevan vielä edessä, ja määrän on laskettu vähentyvän vielä neljänneksen nykyisestä vuosien 2012 ja 2015 välillä.

”Ongelmana eivät ole hakijoiden huonot pisteet, vaan demografisista ongelmista johtuva hakemuspula”, opetusministeri Sergei Fursenko sanoi University World Newsille. Fursenkon mukaan ei ole olemassa erityistoimenpiteitä, joilla ongelma voitaisiin selättää.

Aiemmin lähinnä pieniä korkeakouluja vaivannut pulma on alkanut vaikuttaa myös maan johtaviin yliopistoihin. Pietarissa yliopistoihin hakevien määrä on ollut laskussa vuodesta 2005 alkaen. Määrän arvioidaan laskevan vuosittain noin yhdeksällä prosentilla. Muutoksen seurauksena jopa 100 000:n yliopiston työntekijän pelätään menettävän työpaikkansa.

 

Oona Juutinen