Pohjois-Korean ensimmäinen kansainvälinen yliopisto

T:Teksti:

Historiallinen projekti tasapainottelee kansainvälisyyden ja diktatuurin vaatimusten välillä.

Vuonna 2010 avattu Pyongyang University of Science and Technology (PUST) on monella tapaa historiallinen yliopisto. Sen lisäksi, että Pohjois-Korea ja Korean tasavalta perustivat koulun yhdessä, on kyseessä myös maan ensimmäinen yksityinen, kansainvälinen yliopisto.

The Washington Post kertoi yliopiston taustalla olevan liikemiehen, Korean tasavallassa syntyneen Chi-Kyung Kimin, keränneen suuren osan projektiin tarvitusta 35 miljoonasta dollarista, eli noin 27 miljoonasta eurosta, erilaisilta kristillisiltä ryhmiltä ympäri maailmaa. Lisäksi Korean tasavalta lahjoitti yliopistolle miljoona dollaria.

PUST:issa opiskelee tällä hetkellä noin 200 opiskelijaa, ja sen opettajiin lukeutuu 30 ulkomaista akateemikkoa.

Sekä koreaksi että englanniksi opetusta tarjoava yliopisto tasapainottelee kansainvälisyyden ja diktatuurin vaatimusten välillä. Monia liian länsimaisena pidettyjen kurssien nimiä on jouduttu korvaamaan toisilla. Esimerkiksi biotekniikan opinnot nimettiin uudelleen, jotta voitaisiin välttää mielleyhtymiä biologisiin aseisiin. Kaikille opiskelijoille on pakollista hallituksen poliittisen filosofian omaksumiseen tähtäävä opetus.

Tästä huolimatta yliopisto on saanut monia maalle harvinaisia vapauksia, ja tiedekunnilla onkin esimerkiksi käytössään nettiyhteys. Tulevaisuudessa koulu toivoo voivansa avata interetin myös opiskelijoiden käytettäväksi.

Kriitikoiden mukaan yliopisto tukee diktatuuria antamalla maan hallinnolle mahdollisuuden tarjota kansainvälistä koulutusta eliitin eliitille ilman, että näitä tulisi päästää poistumaan maasta.

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Flickr