Japanissa lunttaaminen on rikos

T:Teksti:

Japanin poliisi pidätti maaliskuussa 19-vuotiaan miehen epäiltynä yliopiston pääsykokeissa lunttaamisesta. Mies oli kuvannut kokeiden aikana koekysymykset kännykällään ja lähettänyt kuvat internetin keskustelupalstoille. Kioton yliopistoon pyrkinyt mies kopioi palstoille ilmestyneet vastaukset koepaperiinsa. Kahdeksan kysymystä käsittelivät matemaattisia ongelmia ja japaninkielisten katkelmien kääntämistä englanniksi.

Rikos selvisi, kun kanssahakija bongasi kysymykset netistä pääsykokeiden toisena päivänä ja raportoi löydöstään yliopistolle. Lunttaaja jäi kiinni, kun tämän äidin nimiin rekisteröity, rikokseen käytetty kännykkä jäljitettiin. Samalla selvisi, että mies oli käyttänyt samaa taktiikkaa kolmen muunkin yliopiston pääsykokeissa.

Lunttaajaa epäiltiin alunperin petoksesta, josta saattaa saada 500 000 jenin eli 4300 euron sakot tai jopa kolme vuotta vankeutta. Asiaa ei kuitenkaan viety oikeuteen miehen tunnustettua rikkomuksen.

Japanissa huippuyliopistoa pidetään varmana tienä huippuduuniin ja paikoista kilpaillaan verisesti. Nyt maassa mietitäänkin, onko stressaavuudestaan tunnettu hakuprosessi yhä ajanmukainen ja ovatko yliopistot pysyneet teknologian kehityksen kärryillä. Esimerkiksi Kioton yliopistossa kännykät tulee sulkea ja pitää laukussa kokeiden ajan, mutta valvonta on vähäistä. Naapurimaa Etelä-Koreassa kännykät kiellettiin kokeissa vuonna 2004, kun niiden avulla luntattiin. Nyt myös Japanin yliopistot harkitsevat kännykkäkieltoa.

Lunttaamisrikoksesta kertoi muun muassa The Guardian.