Tilkkutäkkiin töihin

T:Teksti:

Yhdysvaltalainen Start Your Own Business -lehti on päällisin puolin positiivinen julkaisu. Lehdessä on mainoksia helposta rikastumisesta, mutta myös käytännön vinkkejä yrittäjäksi haluavalle. Alle viidelläsadalla voi ryhtyä kukka-asetelmien tai piñata-paperimassahahmojen tekijäksi, pestä ikkunoita tai vetää kävelykierroksia turisteille.

Tämä on amerikkalaista unelmaa. Suomen korkeakouluissa luodaan nyt akateemista unelmaa. Siinäkin korostetaan, että yrittäjä ei tarvitse aina jättilainaa. Akateeminen yritys sijaitsee aivoissa.

Yliopistot houkuttelevat yrittäjiksi perinteisten virkamiesalojen opiskelijoita. Ihmistieteilijöiden työpaikat ovat huvenneet niin, että valmistuvien on ryhdyttävä yrittäjiksi – joko omasta tahdosta tai pakolla.

Konkurssien määrä on Tilastokeskuksen mukaan taas nousussa. Yrittäjyys ei välttämättä tuo turvaa enempää kuin pätkätyö tai freelanceriys. Yksi työn muoto ei ole ratkaisu siihen, että lainsäädäntö laahaa työelämän rakennemuutoksen perässä.

Vihdoin työmarkkinoiden tilkkutäkkiin on havahtunut myös työ- ja elinkeinoministeriö. Nyt tehtävä selvitys uudenlaisista työmuodoista toivottavasti johtaa keikkailijasukupolven sosiaaliturvan ja työehtojen parannukseen.

On selvää, ettei maisteri valmistu enää yliopistosta eläkevirkaan. Voisiko Suomi kuitenkin olla maa, jossa maisteria ei tarvitse kannustaa kukka-asetelmien kokoajaksi?