Maailman suurin naisten yliopisto

T:Teksti:

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa sijaitsevasta Prinsessa Nora bint Abdul Rahmanin yliopistosta tuli tänä vuonna uuden kampuksen avaamisen myötä maailman suurin naisten yliopisto, jossa työskentelee 40 000 opiskelijaa ja 12 000 henkilökunnan jäsentä. Uuteen osaan on rakennettu muun muassa 700-paikkainen opetussairaala sekä nanoteknologian, informaatioteknologian ja biotieteiden tutkimuskeskukset.

”Se on merkki saudien kiinnostuksesta naisten koulutusta kohtaan, mutta maan on tehtävä vielä paljon poistaakseen naisten työllistymisen rajoitukset”, muistutti Human Rights Watch -järjestön edustaja Nadya Khalife The Guardianille.

Miehet ja naiset pidetään Saudi-Arabias-sa tiukasti erillään, mikä vaikeuttaa naisten työllistymistä.  Esimerkiksi naispuoliset asianajajat saavat tehdä vain toimistotöitä, sillä heidän ei sovi edustaa asiakkaita oikeudenkäynneissä. Naiset muodostavat 58 prosenttia korkeakouluopiskelijoista, mutta vain 5-15 prosenttia maan naisista on työelämässä.

”Naisten oikeuksien turvaaminen Saudi-Arabiassa ei ole kiinni suurempien yliopistojen avaamisesta. On varmistettava, että naiset saavat opiskella kaikkia aloja ja että he voivat tulevaisuudessa myös löytää työtä niiltä aloilta.”

Prinsessa Nora bint Abdul Rahmanin yliopistossa voi opiskella muun muassa kieliä, tietotekniikkaa, luonnontieteitä, humanistisia tieteitä, kauppatieteitä, kasvatustieteitä sekä sairaanhoitoa.

Maan ensimmäinen molemmille sukupuolille avoin yliopisto avattiin vuonna 2009. Muissa yliopistoissa miesprofessorit ja -opettajat luennoivat naisopiskelijoille videoyhteyden kautta.

 

Oona Juutinen