Valeyliopistot kukoistavat Iso-Britanniassa

T:Teksti:

Suomessa keskustellaan lääkärien valetutkinnoista, mutta Iso-Britanniassa viranomaisia kiusaavat kokonaiset valeyliopistot.

Maan hallitus on ylläpitänyt hyväksyttyjen koulutuslaitosten rekisteriä vuodesta 2005 alkaen, mutta ei ole onnistunut pyrkimyksessään kitkeä valeyliopistoja. Monet rekisteriin alun perin hyväksytyt oppilaitokset on sittemmin poistettu listalta tarkempien tutkimusten osoitettua ne huijauksiksi.

Viimeisin valeyliopisto paljastui elokuussa viranomaisten saatua vinkin Glastonburyn yliopistoa mainostavista nettisivuista. Glastonburyn yliopistoa ei ole olemassa, vaan kyseessä oli malesialainen huijaus. Metropolitan Policen nettirikosyksikkö sai sivut suljettua kuukautta myöhemmin tehtyään yhteistyötä muun muassa Floridan FBI:n kanssa. Huijauksella pyrittiin poliisin mukaan pettämään pahaa-aavistamattomia ulkomaisia opiskelijoita erityisesti Kaukoidässä.

Glastonburyn yliopiston kaltaiset valeinstituutiot huijaavat opiskelijoilta rahaa vaatimalla tutkintomaksuja etukäteen. Osa valeyliopistoista puolestaan on perustettu tuomaan ihmisiä maahan väärin perustein myönnetyillä opiskelijaviisumeilla. Kolmas valeinstituutioiden alalaji ovat niin sanotut tutkintotehtaat, joilta voi ostaa valetutkintoja rahaa vastaan.

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että Iso-Britannia on yhä Euroopan valekorkeakoulujen keskus. Maailmanlaajuisesti suurempaa huijaustoiminta on ainoastaan Yhdysvalloissa. Viranomaiset arvioivat huijausten tuovan rikollisille yli 60 miljoonaa puntaa eli noin 70 miljoonaa euroa vuosittain.

 

Oona Juutinen