Suomi-teinit täyttävät gallerian

T:Teksti:

Valokuvanäyttelyssä itseään etsivät nuoret näyttävät tähdiltä.

Lapsuuden ja aikuisuuden väliin jää hyvin hämmentävä ajanjakso – teini-ikä. Aki-Pekka Sinikosken, 33, Finnish Teens -kuvasarja näyttää, mitä on olla nuori nyky-Suomessa.

Vajaan kolmen vuoden aikana Sini­koski kuvasi satoja teinejä arkiympä­ristössä, kuten kotona, koulussa tai kadulla. Suurin osa kohteista löytyi Uudeltamaalta, kaukaisimmat Lapista.

”Monen mielestä oli hauskaa, että heidät huomioitiin. Se oli jopa imar­televaa, kun joku oli kiinnostunut.”

Työkseen kuuluisuuksia lehtiin ja levynkansiin kuvannut Sinikoski rik­koi arkirealismia tähtiestetiikalla. Tavalliset nuoret on kuvattu tavalli­sissa huoneissaan, mutta valaistu kuin artistit mainoskuvissaan.

”Minua kiinnosti starojen ja teini­en kaksi erilaista maailmaa. Ne elävät täysin toisistaan, mutta eivät oikeasti kohtaa. Artistit ovat ainakin näennäi­sesti kiinnostuneita kohderyhmäs­tään ja nuoret kiinnostuneita heistä, jotka usein ovat tavoittamattomissa.”

Nyt maailmat kohtaavat näyttelyssä. Galleriaan on teinien lisäksi ripus­tettu Sinikosken ottamia artistikuvia vuosien varrelta.

”Nykynuoret elävät maailmassa jossa kaikki on tuotteistettua. Jos olet punkkari, kävelet kauppaan ja ostat punk-vaatteet. Se on valmis setti, jonka voi vetää niskaansa. Ny­kyään ollaan tosi isosti yksilöitä heti ekaluokkalaisesta lähtien, ennen ol­tiin vain muksuja.”

Sanat Marko Ylitalo
Kuvat Aki-Pekka Sinikoskid

Finnish Teens -näyttely Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa Kaapelitehtaalla (Tallbergin­katu 1 G) 14.9.-16.10. Taiteilijatapaaminen 16.10. klo 14.
www.sinikoski.com

 

Aki-Pekka Sinikoski: Finnish Teens, 2008-2011.