Fin Noir vie Suomi-muodin Pariisiin

T:Teksti:

Kun maailmankuulun Comme des Garçonsin muotinäytös Pariisin muotiviikoilla on ohi, laskeutuu näyttelytilaan suomalainen pimeys. Kyseessä on Suomi-muodin uusi vienninedistämishanke Fin Noir.

Tuottaja Ulla Jaakkola kertoo, että mukana on 17 kotimaista nuorta suun­nittelijaa, valokuvaajaa ja kuvittajaa, jotka tekevät töitä muodin parissa.

Tiedottaja Suvi-Elina Enqvistin mukaan kyseiset suunnittelijat ovat osaltaan vaikuttaneet suomalaisen muodin kehitykseen ja kansainvälis­tymiseen viiden viime vuoden aika­na. Pariisissa nähdään ensi kevään ja kesän mallistoja esimerkiksi Paola Suhoselta, Tiia Vanhatapiolta, Sa­mu-Jussi Koskelta, Kirsi Nisoselta ja Minna Parikalta. Lisäksi siellä esittäytyvät muun muassa Irene Mi­kaela Häggqvist, Nina Merikallio ja Perttu Saksa. Yhtenäistä ”lookia” ei ole haettu, vaan tekijät esittäytyvät omina brändeinään.

Näyttelytilana toimiva sysimusta Le Passage du Désir -galleria on kaikille avoinna, mutta ensisijaisesti hankkeel­la pyritään kiinnittämään kansainväli­sen median ja muiden mielipidevaikut­tajien sekä sisäänostajien kiinnostus Suomi-designia kohtaan. Vuosittaisek­si suunniteltu Fin Noir -kiertonäyttely vierailee muodin pääkaupungeissa eri puolilla maailmaa.

Jaakkolan ja Enqvistin mukaan suomalainen muoti on yksilöllisem­pää, laatutietoisempaa ja ekologi­sempaa kuin Pohjoismaissa keski­määrin. Silti länsinaapurissa ollaan monta askelta edellä: Ruotsissa vai­kuttaa muodin kattojärjestö, joka auttaa uusia suunnittelijoita alkuun, etsii rahoittajia ja jakaa kontakteja. Siellä yhdessä tekeminen on itses­täänselvyys, kertoo Enqvist.

Sanat Marko Ylitalo
Kuva Nina Merikallio (Samuji)

Fin Noir -näyttely 3.-16.10. Pariisin muotiviikoilla Fin Noir Le Passage du Désirissä, 85-87 rue du Faubourg Saint-Martin. Avoinna ti-su klo 11-20. www.finnoir.fi